Mam rodzinę, która złożyła wniosek na stypendium. Ich sytuacja dochodowa wygląda tak:
1. mąż w sierpniu pobrał zasiłek dla bezrobotnych który liczę. Dostałam zaświadczenie że rozpoczyna staż z jakiegoś stowarzyszenia "centrum rozwoju coś tam..." z datą 17/09/2019 i będzie za to dostawał wynagrodzenia. Czy ja to liczę? Robię z tego uzysk?
2. żona miała umowę zlecenie. W sierpniu miała wynagrodzenie za lipiec a we wrześniu za sierpień. Liczę to do dochodu i biorę dochody za sierpień?
3. Czy zasiłek pielęgnacyjny przeliczam od nowa? Od listopada większa kwota
Druga rodzina. Pani ma rentę. W sierpniu renta przysługuje jej w kwocie 580 ale po odjęciu zaległych składek kwota do wypłaty wynosi 450. Którą kwotę liczę? Istotne to jest ponieważ jeśli policzę kwotę wyższą to dochód jej przekroczy. Moim zdaniem powinnam policzyć kwotę 450 to co faktycznie dostała w sierpniu.
Jeszcze mam pytanie. Liczę dochody za sierpień ale decyzję będę wydawać później ok. listopada ponieważ nie mam jeszcze pieniędzy. Czy jeśli po drodze w sytuacji dochodowej rodziny coś się zmieni to ja to liczę? Np. na dzień dzisiejszy składka KRUS jest nie opłacona więc nie odejmuje ale jeśli ją opłacą przed wydaniem decyzji np w październiku to mogę ją odjąć?
Będę wdzięczna za pomoc.
Staż + umowa zlecenia, uzysk/utrata ???
-
- Praktykant
- Zajmuję się: św
- Kontakt:
-
- Praktykant
- Zajmuję się: św
- Kontakt:
Re: Staż + umowa zlecenia, uzysk/utrata ???
Czy nikt mi nie pomoże?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: DM
- Kontakt:
1.jeśli się przyznali że rozpoczyna staż to przeliczyłabym dochody z otrzymanym wynagrodzeniem za staż.
2. tak.
3. ja przeliczam, polecenie kierowniczki.
w przypadku zaległych składek nie pomogę.
ja decyzję piszę listopad/ grudzień
2. tak.
3. ja przeliczam, polecenie kierowniczki.
w przypadku zaległych składek nie pomogę.
ja decyzję piszę listopad/ grudzień
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :) - Kontakt:
w 2. przypadku bierzesz dochody uzyskane W sierpniu, nie ZA sierpień, czyli tu konkretnie wypłatę za lipiec jeśli faktycznie otrzymano ją w sierpniu
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Stypendia
- Kontakt:
Ja mam taką sytuację, jestem nowa w stypendiach i z tego co dowiedziałam się na szkoleniu i wywnioskowałam z ustaw, to mamy w stypendiach coś takiego jak utraty i uzyski, więc jeżeli ktoś nie miał dochodu w sierpniu a ma we wrześniu albo później i mi się do tego przyznaje to muszę to od nowa przeliczyć, ale moje koleżanki z pomocy społecznej uznały że czegoś takiego jak uzysk w ustawie o pomocy społecznej nie ma i mam przeliczyć dochód za sierpień i nie interesować się tym co było potem. Co ja mam teraz zrobić?? Nawet nie wiem na jaki artykuł konkretnie mam się powołać w związku z tymi uzyskami. Będę wdzięczna za jakąś wskazówkę.
Oprócz Staż + umowa zlecenia, uzysk/utrata ??? - Stypendia przeczytaj również:
Nowe SIO
utrata i uzysk w jednym miesiącu?
Działalność na zasadach ogólnych - jak liczyć?
Ile wynosi obecna obowiązująca stawka za 1 hektar przeliczeniowy?
sprawozdanie do kuratorium
Utraty i uzyski w stypedniach
Kto ma podpisać decyzję ???
faktury
Staż z Urzędu Pracy - czy wliczać?
działalność gosp. na zasadach ogólnych
WNIOSEK PO TERMINIE CO ZROBIĆ
czy może być jedna decyzja na wszystkie dzieci?
Decyzje po wpłynięciu transzy?
Dpochody z działalności gospodarczej
Dzieci w domu dziecka od września
ciekawe jak robicie art. 90d pkt. 11