Mam taki mały problem dotyczący faktu kto ma podpisać decyzję przyznającą stypendium dla siostry Kierownika Ośrodka Pomocy Społecznej.
Od 1 sierpnia br. nasza Rada Gminy zgodnie z art. 90m ust 2 upoważniła kierownika ośrodka do prowadzenia postępowań i wydawania decyzji w sprawie stypendium szkolnego.
Wniosek złożyła siostra Kierowniczki. Nasuwa się pytanie. Kto może podpisać tą decyzję? Kierowniczka? Myślę, że nie może ponieważ istnieje miedzy stroną w sprawie (siostrą), a kierownikiem pokrewieństwo. Wójt? Myślę, że także nie może ponieważ Rada Gminy kompetencje związane z przyznawaniem stypendiów przekazała Kierownikowi ośrodka.
W naszym regulaminie mamy zapis, iż kierownik może upoważnić innego pracownika do wydawania decyzji w sprawie stypendium. Takie upoważnienie posiada u nas zastępca kierownika. Czy ewentualnie zastępca mógłby z upoważnienia kierownika ośrodka podpisać decyzję dotycząca siostry kierownika? Myślę, że także nie. Ostatnim krokiem jest SKO i wyznaczenie innego organu. Ale tu nasuwa się kolejne pytanie. Skąd inny organ ma posiadać wiedzę jak przyznać stypendium według naszego regulaminu. Chodzi o wysokość oraz widełki dochodowe. Wiem, że troszkę skomplikowanie napisane, ale wasze mądre głowy napewno zrozumieją o co mi chodzi

Liczę na waszą pomoc.