strajk czas zacząć, przystępujecie do strajku??? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 13 z 15    [ Posty: 142 ]

Napisano: 17 maja 2019, 12:31

quod erat demonstrandum :D
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 17 maja 2019, 12:35

El sueño de la razón produce monstruos :D
Ogólnopolska, niezależna i samorządna organizacja związkowa pracowników socjalnych i pomocy społecznej
http://www.federacja-socjalnych.pl
https://web.facebook.com/federacja.socjalnych
federacja.socjalnych
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 13 maja 2015, 18:04
Zajmuję się:
Strona WWW: https://www.facebook.com/federacja.socjalnych

Napisano: 17 maja 2019, 12:39

Nigdy nie napisałam, że nie będę strajkować/protestować w żadnych okolicznościach. Nie napisałam też, że jestem przeciwna postulatom federacji. Po prostu nie widzę w nich punktów, które dotyczą mojej grupy zawodowej. A wyjście na ulice i machanie płachtą bez konkretnych argumentów to zdaje się też logiczne nie jest. A, i jeszcze jedno - solidaryzuję się ze swoimi kolegami koleżankami z ośrodka, którzy zapytani o strajk zapytali "A po co?".

federacja.socjalnych pisze:Marto W Tak obrażasz nas ponieważ logicznie z Twojej wypowiedzi wynika, że nie będziesz strajkować ani protestować w żadnych okolicznościach. No może wtedy byś strajkowała gdyby Ciebie chcieli zwolnić lub obniżyć pensje - to jakieś mamy dziwne podejrzenie, że wtedy byś miała usta pełne frazesów o solidarności zawodowej. Tymczasem jednak nie protestujesz i nie strajkujesz (twoje prawo), a recenzujesz postulaty Federacji nie mając najmniejszego zamiaru brać udział w żadnych działaniach i w żadnych okolicznościach. Normanie to się nazywa hipokryzja, a to nas obraża.

Tak mam zgodę na ostre pisanie tutaj w imieniu Federacji, ponieważ kończymy z kłanianiem się w pas tym pracownikom, którzy plują na innych. Czas więc się przyzwyczaić, że federacja to nie chłopiec do bicia dla tych, co placem nie kiwną by ująć się za innymi. O taki właśnie wizerunek nam chodzi - będziemy walczyć o ludzi, którym się chce, a nie tym którzy ze szczucia na socjalnych, ŚR, DPS i innych uczynili swoje oręże.
Kto pyta, nie błądzi.
MartaW
Awatar użytkownika
Referent
Od: 18 kwie 2016, 12:09
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 17 maja 2019, 12:39

No to jeszcze opinia z LEXa

przepis art. 19 ust. 3 u.r.s.z. wskazuje na niedopuszczalność skorzystania z prawa do strajku przez pracowników zatrudnionych w organach władzy państwowej, administracji rządowej i samorządowej, sądach oraz prokuraturze.

W powyższym zakresie niektórym podmiotom ustawodawca ograniczył prawo do strajku. Dotyczy to wszystkich osób o statusie pracownika m.in. zatrudnionych w administracji samorządowej. W literaturze wskazuje się, że "Prawa do strajku pozbawione są (…) osoby zatrudnione na podstawie umów o pracę przy pracach pomocniczych i porządkowych w rozumieniu art. 2 ustawy z 26.06.1974 r. – Kodeks pracy – dalej k.p., zatrudnione w urzędach administracji samorządowej (np. urzędach gminy, powiatu) i strażach gminnych (K.W. Baran, Komentarz do art. 19 [w]: Komentarz do ustawy o rozwiązywaniu sporów zbiorowych. Zbiorowe prawo pracy, wyd. II, Oficyna, 2010).

Status pracownika socjalnego reguluje ustawa z 12.03.2004 r. o pomocy społecznej – dalej u.p.s. Co do zasady ustawa wskazuje na zatrudnienie pracownika socjalnego w samorządowych jednostkach organizacyjnych i przyznaje mu ochronę prawną przewidzianą dla funkcjonariuszy publicznych (art. 121 ust. 2 u.p.s.). Z kolei zgodnie z art. 120 ust. 1 u.p.s., pracowników socjalnych mogą również zatrudniać inne instytucje, a w szczególności jednostki organizacyjne właściwe w sprawach zatrudnienia i przeciwdziałania bezrobociu, szpitale, zakłady karne, do wykonywania zadań tych jednostek w zakresie pomocy społecznej. Powyższe oznacza, że pracownik socjalny nie musi wykonywać pracy w jednostce samorządu. Ustawa o rozwiązywaniu sporów zbiorowych nie ogranicza prawa do strajku pracownikom socjalnym, jeżeli zatrudniani są poza administracją samorządową.

Pomimo tego, że z literalnego brzmienia ustawy o rozwiązywaniu sporów zbiorowych wynika, iż wszyscy pracownicy socjalni o statusie pracownika mają wyłączone prawo do strajku, można wyrazić wątpliwość, czy takie wyłączenie zgodne jest z art. 59 ust. 3 oraz 31 ust. 3 Konstytucji RP. Wyłączenie ustawy o rozwiązywaniu sporów zbiorowych m.in. pracowników socjalnych z prawa do strajku jest wyłączeniem jak się wydaje nadmiernym. W art. 19 ust. 3 u.r.s.z. nie określono szczegółowo i precyzyjnie kategorii pracowników, których prawo do strajku może zostać wyłączone lub ograniczone, a powinna taki zakres określać. T. Wrocławska wskazuje, że "Prawo do legalnego strajku powinni mieć pracownicy, których czynności nie mają dużego wpływu na prawidłowe funkcjonowanie jednostek i organów o których mowa w art. 19 ust. 3 ustawy o rozwiązywaniu sporów zbiorowych" (T. Wrocławska, [w:] Prawo do strajku w prawie pracy państw bałtyckich w świetle prawa międzynarodowego, Poznań 2007, s. 110). Ograniczenia w zakresie korzystania z konstytucyjnych wolności i praw mogą być ustanawiane tylko w ustawie i tylko wtedy, gdy są konieczne w demokratycznym państwie dla jego bezpieczeństwa lub porządku publicznego. Ograniczenia te nie mogą naruszać istoty wolności i praw (art. 31 ust. 3 Konstytucji RP). Natomiast w myśl art. 59 ust. 3 Konstytucji RP, ze względu na dobro publiczne, ustawa może ograniczyć prowadzenie strajku lub zakazać go w odniesieniu do określonych kategorii pracowników lub w określonych dziedzinach. W wyroku Trybunału Konstytucyjnego z 17.11.1998 r. (K 42/97, OTK 1998/7/113) uznano, że wszelkie ograniczenia muszą być traktowane w kategorii wyjątków oraz nie mogą naruszać istoty prawa bądź wolności.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 17 maja 2019, 12:40

Podsumowując, z literalnego brzmienia art. 19 ust. 3 u.r.s.z., w aktualnym stanie prawym wynika, że pracownicy socjalni samorządowych jednostkach pomocy społecznej, pozbawieni są prawa do strajku. Należy bowiem pamiętać, że zgodnie z art. 2 ust. 1 i 2 u.p.s., pomoc społeczna jest instytucją polityki społecznej państwa. Pomoc społeczną organizują organy administracji rządowej i samorządowej, współpracując w tym zakresie na zasadzie partnerstwa, z organizacjami społecznymi i pozarządowymi [itd.] Tak więc na pytanie zadane w przedstawionym pytaniu należy udzielić odpowiedzi negatywnej. Pracownicy socjalni ośrodków pomocy społecznej pozbawieni są prawa do strajku. Z drugiej jednak strony zaznaczyć należy, że powyższa interpretacja nasuwa wątpliwości odnośnie zgodności komentowanych przepisów ustawy o rozwiązywaniu sporów zbiorowych z Konstytucją RP oraz Konwencją Nr 151 Międzynarodowej Organizacji Pracy dotyczącą ochrony prawa organizowania się i procedury określania warunków zatrudniania w służbie publicznej, przyjętą w Genewie w dniu 27.06.1978 r. Na powyższe przepisy przed sądem mógłby powołać się pracownik socjalny zwolniony w związku z udziałem w strajku, do którego w myśl art. 19 ust 3 u.r.s.z. nie miał prawa.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 17 maja 2019, 12:41

Iks pisze:
federacja.socjalnych pisze:Czy masz może jakieś orzeczenie, że jednostki organizacyjne pomocy społecznej są administracją samorządową?
Ale to raczej nie chodzi o to czy całe jednostki są administracją, tylko czy poszczególni pracownicy tych jednostek są pracownikami administracji. Ja jestem zatrudniony na stanowisku urzędniczym i od 12 lat wszyscy łącznie ze mną uznawali, że jestem pracownikiem administracji samorządowej z całym dobrodziejstwem inwentarza.
Amen.
krak pisze:Kronos79 jedno krótkie pytanie. Ty masz tyle wolnego czasu że cały czas swoje wywody na temat nielegalności strajku piszesz czy pracujesz w Ministerstwie i masz takie polecenie? Ja już twoich powielanych opinii nawet nie czytam bo w kółko to samo. Ok Ty nie będziesz strajkował - szanują jeżeli faktycznie jesteś zatrudniony w MOPS - twoje prawo. Ale daj już sobie luz z twoimi "eksperckimi poradami" dla innych. No chyba że się przedstawisz personalnie i uznamy że jesteś wybitnym prawnikiem z rzeczywistymi osiągnięciami. Pozdr.
Moje 3000 postów z przestrzeni 5 lat mówią dokładnie skąd jestem. Ale spieszę z odpowiedzią, jestem pracownikiem Ośrodka Pomocy Społecznej.
Uważam, że łatwo jest grupie, która nie ponosi ryzyka, że ich strajk będzie nielegalny, krytykować tych, którzy w takiej komfortowej sytuacji nie są. Forum służy wymianie zdań i poglądów, nie chcesz - nie czytaj, nie ustosunkowuj się, ale nie pisz mi proszę ani co mam myśleć, ani co pisać, ani co robić.
Komunikaty federacji wprowadzają fałszywe przeświadczenie, że strajkujący urzędnicy nie mają się czego obawiać.
Kronos79 ty jak widzimy masz już ugruntowane stanowisko, niewiele mające wspólnego z naczelną zasadą prawa, że to nie strona związkowa musi udowodnić legalność strajku, ale ten kto twierdzi że strajk jest nielegalny. To raczej my powinniśmy się Ciebie jako "eksperta" zapytać czy masz jakiś wyrok stwierdzający nielegalność strajku w pomocy społecznej?
Art. 19 ust.3 ustawy nie pozostawia wątpliwości, że pracownicy zatrudnieni w administracji samorządowej nie mają prawa do strajku. Jaka jest, Twoim zdaniem, literalna wykładnia tego przepisu? Jeśli ktoś chce dokonywać innej, powinien się wykazać, tymczasem to ja mam, zdaniem federacji dowodzić, że przepis który brzmi jak brzmi, nie znaczy w istocie tego co jest w nim zapisane. To jest gwałt na logice.
Od lat obserwuję fachowców różnej maści, którzy swoimi radami mogą bardziej zaszkodzić niż pomóc, dlatego oczekuję uzasadnienia tezy że strajk jest legalny, mimo brzmienia art. 19 ust. 3 ustawy. I, póki co się nie doczekałem. I to niech ocenią użytkownicy forum i wyrobią sobie zdanie. Ja, macie rację, mam już wyrobioną opinię.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 17 maja 2019, 13:03

Ja mam pytanie do Pana Pawła Maczyńskiego: od kiedy pracownicy socjalni w DPSach pełnia pracę opiekuńczą 24 godziny na dobę nad mieszkańcami, karmią ich i podają leki???? Rozumiem, że w tym czasie opiekunki i pielęgniarki piją kawę?
inspektor
pracownikFA123
Praktykant
Od: 03 sty 2019, 14:36
Zajmuję się: FA

Napisano: 17 maja 2019, 13:07

Po co Wasze swary głupie,
rząd i tak ma wszystkich w ...
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 17 maja 2019, 13:14

Tak to ty Kronos masz udowodnić że strajk jest nielgalny ponieważ zasadą prawa jest to, że ciężar dowodowy jest po stronie głoszącego tezę, a nie tego któremu przysługują wolności lub prawa. Prawo do strajku należy do podstawowych praw człowieka oraz wolności związkowych (wyrok SN), a więc mój drogi to ty musisz udowodnić że jest jak mówisz. Polecamy publikację z prawoznawstwa dla studentów pierwszego roku prawa.

Wybiórcze artykuły i cytaty z opinii z Rzeczpospolitej i Lexa to trochę za mało, ale może ministerialnym trollom wystarczą. Na pewno nie nam. Zastanawia nas tylko, podobnie jak śledzących Twoje wypowiedzi - z jakich powodów tak wiele energii wkładasz w kopiowanie tych samych tez, skoro a) już wiesz że nie możesz strajkować b) nie będziesz strajkować c) nasze argumenty Cię nie przekonują d) każdy i tak zrobi co uważa?
Ogólnopolska, niezależna i samorządna organizacja związkowa pracowników socjalnych i pomocy społecznej
federacja.socjalnych
Awatar użytkownika
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 17 maja 2019, 13:16

pracownikFA123 prosimy napisać do przewodniczącego na adres: [email protected], ale najpierw umyć uszy i dokładnie posłuchać, co powiedział :)
federacja.socjalnych
Awatar użytkownika
Stażysta
Zajmuję się:

Strona 13 z 15    [ Posty: 142 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny