stypendia moja miłość- dwa pytania

Wybrane tematy:
przeliczenie dochodów Skład rodziny od kiedy wliczać członka rodziny pismo z kuratorium o wkładach własnych Stypendia szkolne, zmiana kryterium dochodowego Wzór decyzji Wypłata zasiłku szkolnego
ODPOWIEDZ
to tylko ja
Praktykant
Zajmuję się: PS
Kontakt:

stypendia moja miłość- dwa pytania

Post autor: to tylko ja »

Hej!
mam 2 pytania:
1. Czy w jakichkolwiek zapisach ustawy lub innych przepisach dotyczących stypendium jest zapis, że strona otrzymująca stypendium musi informować organ o każdej zmianie swojej sytuacji materialne, składzie rodziny itp?
2. Czy uczennica klasy maturalnej, która nie przystępuje do matury i będzie miała zakończenie roku szkolnego (otrzyma świadectwo ukończenia nauki)w dniu 27 kwietnia 2020r jest uprawniona do stypendium za maj i czerwiec 2020r?
Kasitwix
Stażysta
Zajmuję się: DM, DE, SS, ZS
Kontakt:

Re: stypendia moja miłość- dwa pytania

Post autor: Kasitwix »

Na oba pytania odp : TAK.
1. art 90 o
Marta2806
Stażysta
Zajmuję się: oświatą
Kontakt:

Post autor: Marta2806 »

Wydaje mi się, że skoro kończy szkołę w kwietniu to stypendium należy się tylko do kwietnia.
Kasitwix
Stażysta
Zajmuję się: DM, DE, SS, ZS
Kontakt:

Post autor: Kasitwix »

Na szkoleniu mówili, że nie ucinamy dla maturzystów
Marta2806
Stażysta
Kontakt:

Ja też pytałam o to na szkoleniu i uzyskałam informację, że należy się tylko do kwietnia.
Marta2806
Stażysta
Kontakt:

Czy mógłby się ktoś jeszcze wypowiedzieć na temat stypendium dla maturzystów? Do kiedy przyznajecie?
mkaz
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: mkaz »

do kwietnia, bo w maju taki uczeń ma status absolwent, osoba która już ukończyła szkołę.

My piszemy w decyzji tak:
Z zebranego w sprawie materiału wynika, że planowany termin ukończenia kształcenia to 24.04.2020r., po którym to terminie uczeń będzie absolwentem szkoły. Zgodnie z art.90b ust.3 pkt1 ustawy: „Pomoc materialna przysługuje: uczniom szkół publicznych, niepublicznych i niepublicznych szkół artystycznych o uprawnieniach publicznych szkół artystycznych oraz słuchaczom kolegiów pracowników służb społecznych - do czasu ukończenia kształcenia, nie dłużej jednak niż do ukończenia 24. roku życia; " Pomimo, iż uczeń może przystąpić w maju do egzaminu maturalnego, to świadczenie za okres od momentu zakończenia kształcenia do momentu przystąpienia do egzaminu nie może być przyznane, gdyż w myśl art.3 pkt 21c ustawy o systemie oświaty pod pojęciem egzamin maturalny należy rozumieć „egzamin przeprowadzany dla absolwentów posiadających wykształcenie średnie lub wykształcenie średnie branżowe, umożliwiający uzyskanie świadectwa dojrzałości”. Termin zakończenia nauki wynika natomiast z §2 ust.4 pkt 1 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 18 kwietnia 2002r. w sprawie organizacji roku szkolnego (Dz.U.2002, nr46, poz.432, z późn. zm.), który stanowi: „W klasach (semestrach) programowo najwyższych: szkół ponadgimnazjalnych dla młodzieży: liceów ogólnokształcących i techników oraz liceów ogólnokształcących dla dorosłych, w których zajęcia dydaktyczno-wychowawcze rozpoczynają się w pierwszym powszednim dniu września, zajęcia dydaktyczno-wychowawcze kończą się w ostatni piątek kwietnia;”.
Marta2806
Stażysta
Kontakt:

Tak myślałam. Dzięki wielkie :)
ODPOWIEDZ