Stypendium socjalne na uczelniach wyższych - zaświadczenie z - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 4    [ Posty: 39 ]

Napisano: 05 wrz 2019, 9:21

Zgodnie z art. 217 § 1 i 3 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego (Dz.U.2018.2096 ze zm.) – „Organ administracji publicznej wydaje zaświadczenie na żądanie osoby ubiegającej się o zaświadczenie bez zbędnej zwłoki, nie później jednak niż w terminie siedmiu dni.”
U nas nie ma okresu na wydawanie zaświadczeń, OPS może wydać zaświadczenie w każdym czasie. Oczywiście zaświadczenie o którym mowa w art. 88 ust. 4 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz.U.2018.1668 ze zm.), o sytuacji dochodowej i majątkowej rodziny studenta, może zostać wydane tylko i wyłącznie osobom znanym nam „z urzędu” i/lub korzystającym z pomocy społecznej.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 08 wrz 2019, 13:23

Witam.
W sumie to wydać źle a nie wydać jeszcze gorzej. Nie ma problemu jak rodzina korzysta.
Zmuszać ludzi do ubiegania się o pomoc, jak sobie jakoś radzą?

Ludzie przychodzą i mają pretensje. Wysyłani przez uczelnie nie bardzo nawet wiedzą co chcą.
I zaraz jest skarga i pretensje...
Mamin
Praktykant
Od: 19 gru 2018, 14:01
Zajmuję się: Pomoc społeczna - pracownik socjalny

Napisano: 09 wrz 2019, 7:44

Dzień dobry ponownie,
chciałabym zapytać, czy może wiecie Państwo co powinno zawierać takie zaświadczenie?
Chodzi mi o proste przypadki, kiedy rodzina korzysta z pomocy od dłuższego czasu, OPS ma aktualne dane. Ustawa PSWN zawiera tylko zapis "sytuacja majątkowa i dochodowa", a nigdzie nie podaje jego definicji. Może źle szukam i dlatego nie mogę znaleźć. Gdyby ktoś był łaskawa podać mi jakieś źródło, byłabym wdzięczna. Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego na wszelkie pytania odpowiada, że nie podaje wzoru. Centrala mojej uczelni umywa ręce. Studenci pytają mnie, a ja nie wiem czego właściwie mam wymagać.
Marta02
Praktykant
Od: 18 cze 2019, 11:07
Zajmuję się: stypendia studenckie

Napisano: 09 wrz 2019, 10:03

:lol: No właśnie, dobre pytanie! Nie ma wzoru takiego zaświadczenia, student nie wie po co przyszedł do OPS, Panie w dziekanacie też nie bardzo potrafią odpowiedzieć (dzwoniłem)... Moim zdaniem władze uczelni/wydziału/komisja ds. stypendium - któreś z tych szacownych gremium powinno określić, co chce wyczytać z takiego zaświadczenia, żeby student mógł otrzymać stypendium :? Przyszedł student (na szczęście znam sytuację jego rodziny), powiedział, że cyt.: "jakieś tam zaświadczenie potrzebne", więc poprosiłem żeby określił się na piśmie co ma być w tym zaświadczeniu :evil: Jeszcze nie wrócił...
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 10 wrz 2019, 16:52

Czy ktoś z Państwa wystawiał już takie zaświadczenie dla osoby nie korzystającej z pomocy społecznej?

Jestem studentem i mam taki problem, że dochód mojej rodziny wynosi właśnie nieco poniżej tych wymaganyvh 528 zł, przy czym nie korzystamy z pomocy społecznej. Moja mama opiekuje się moją niepełnosprawną babcią i z tego tytułu pobiera na nią świadczenie opiekuńcze. Siostra i brat się uczą. Ja pracuję kiedy mogę, a głównie utrzymuję się z kredytu studenckiego. Radzimy sobie nie korzystając z opieki społecznej, i Pani w urzędzie twierdzi, że może wydać tylko zaśw. o wysokości pobieranych zasiłków i niekorzystaniu z pomocy opieki społecznej.

Problem w tym, że większość dochodów z jakich moja rodzina żyje nie liczy się jako dochód - ani mój kredyt, ani emerytura, którą wspiera nas babcia, ani zasiłki, więc ostatecznie wychodzi około 400 zł na osobę. W takiej sytuacji, gdy nie doniosę opinii z opieki społecznej, z której nie korzystamy, nie dostanę ani grosza. Co najgorsze - gdyby ten dochód był o te kilkadziesiąt złotch wyższy, nie musiałbym żadnego zaświadczenia przedstawiać i dostałbym stypendium, a w tej kuriozalnej sytuacji, mimo iż naprawdę go potrzebuję - mogę dostać całkowitą odmowę, mimo, że mogę udokumentować wszystkie dochody.

Jak wyjść z tej sytuacji? Ilę będę czekał na przeprowadzenie wywiadu w mojej rodzinie, żeby ośrodek mógł wydać taką opinię i czy w ogóle jest pewne, że ją wyda?
pparek
Praktykant
Od: 10 wrz 2019, 16:24
Zajmuję się: nie pracuję, jestem studentem administracji

Napisano: 11 wrz 2019, 10:56

trzeba było wykazać także swoją pracę dorywczą i emeryturę babci- bo de facto- z tego też się utrzymujecie i nie miałbyś tego dylematu
mamala
Starszy referent
Od: 24 lut 2017, 9:47
Zajmuję się: ps,św, stypendia

Napisano: 11 wrz 2019, 11:28

pparek pisze:Czy ktoś z Państwa wystawiał już takie zaświadczenie dla osoby nie korzystającej z pomocy społecznej?

Jestem studentem i mam taki problem, że dochód mojej rodziny wynosi właśnie nieco poniżej tych wymaganyvh 528 zł, przy czym nie korzystamy z pomocy społecznej. Moja mama opiekuje się moją niepełnosprawną babcią i z tego tytułu pobiera na nią świadczenie opiekuńcze. Siostra i brat się uczą. Ja pracuję kiedy mogę, a głównie utrzymuję się z kredytu studenckiego. Radzimy sobie nie korzystając z opieki społecznej, i Pani w urzędzie twierdzi, że może wydać tylko zaśw. o wysokości pobieranych zasiłków i niekorzystaniu z pomocy opieki społecznej.

Problem w tym, że większość dochodów z jakich moja rodzina żyje nie liczy się jako dochód - ani mój kredyt, ani emerytura, którą wspiera nas babcia, ani zasiłki, więc ostatecznie wychodzi około 400 zł na osobę. W takiej sytuacji, gdy nie doniosę opinii z opieki społecznej, z której nie korzystamy, nie dostanę ani grosza. Co najgorsze - gdyby ten dochód był o te kilkadziesiąt złotch wyższy, nie musiałbym żadnego zaświadczenia przedstawiać i dostałbym stypendium, a w tej kuriozalnej sytuacji, mimo iż naprawdę go potrzebuję - mogę dostać całkowitą odmowę, mimo, że mogę udokumentować wszystkie dochody.

Jak wyjść z tej sytuacji? Ilę będę czekał na przeprowadzenie wywiadu w mojej rodzinie, żeby ośrodek mógł wydać taką opinię i czy w ogóle jest pewne, że ją wyda?
Niestety muszę Cię zmartwić.
1) „Pani w urzędzie” (pewnie chodzi o OPS) ma rację, że może wydać tylko zgodne z rzeczywistością zaświadczenie o wysokości pobieranych zasiłków – wynikających prawdopodobnie z ustawy z dnia 28 listopada 2003r.o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2018 r., poz. 2220 z późn. zm.) i niekorzystaniu z pomocy społecznej. Zaświadczenie wydaje się w celu potwierdzenia faktów znanych Ośrodkowi, wynikających z jego rejestrów i danych będących już w posiadaniu danej instytucji. W celu wydania zaświadczenia nie można prowadzić postępowania (w tym wywiadu środowiskowego) zmierzającego do ustalenia i późniejszego potwierdzenia żądanych przez wnioskodawcę faktów!!!
2) Dochód liczony w pomocy społecznej nie jest tożsamy z ustaleniami dochodu wynikającymi z innych ustaw, regulaminów uczelnianych, itp. A więc zgodnie z ustawą z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2019 r. poz., 1507 z późn. zm.) – wliczamy do dochodu również Twój kredyt studencki, Twoje prace (również dorywcze – nawet bez umowy), emeryturę babci jeżeli prowadzi z Wami wspólne gospodarstwo domowe (lub pieniążki które wam przekazuje). Liczymy też zasiłki (np. specjalny zasiłek opiekuńczy, zasiłek rodzinny), a nawet studenckie stypendium socjalne! Więc być może „wychodzi Wam około 400 zł na osobę”, lecz wynika to zapewne z innych ustaleń czy wytycznych, ale nie z ustawy o pomocy społecznej!
3) Ośrodek pomocy społecznej nie przeprowadza wywiadu na żądanie danej osoby czy instytucji w celu wydania opinii czy zaświadczenia! Wywiad przeprowadza się u osób korzystających lub ubiegających się o świadczenia z pomocy społecznej. Ale jeżeli nawet złożysz (złożycie) wniosek o zasiłek z pomocy społecznej i przekroczycie dochodowe kryterium wynikające z ustawy o pomocy społecznej (528 zł na osobę w rodzinie - wliczając oczywiście kredyt, świadczenia, zasiłki i pracę - jak wyżej), to i tak Ośrodek nie wystawi zaświadczenia o żądanej przez Ciebie treści!
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 11 wrz 2019, 13:31

Dziękuję za odpowiedzi.

Jeżeli chodzi o wszystkie prace dorywcze, to naturalnie je dokumentuje, bo funkcjonuję sam i bez pracy bym się nie utrzymał.

Co do kredytu studenckiego i zasiłków opiekuńczych - mimo, że zawsze przedstawiałem im dowody na korzystanie, to nigdy nie wliczali mi tego do dochodu na osobe, bo w regulaminie stypendialnym nie liczą się jako dochód.

Emerytura babci też, bo babcia nie wlicza się do "rodziny studenta" w systemie.

Już rozumiem, że 400 zł wychodzi z obliczeń,które sporządza uczelnia według swoich ustaleń, ale wtedy jak tą rozbieżność z tym co jest dochodem w rozumieniu OPS rozwiązać?
Dotychczas uczelni wystarczał dokument z wysokością pobieranych świadczeń za dany okres.
pparek
Praktykant
Od: 10 wrz 2019, 16:24
Zajmuję się: nie pracuję, jestem studentem administracji

Napisano: 11 wrz 2019, 14:19

Witam, robicie wywiady na wniosek studenta o zbadanie sytuacji dochodowej i majątkowej celem wystawienia zaświadczenia do stypendium?
AgaGOPSK
Praktykant
Od: 11 wrz 2019, 14:15
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 25 wrz 2019, 11:13

Witam :) czy wydajecie już takie zaświadczenia??? Macie jakiś wzór ??? Proszę o pomoc!
anndz
Praktykant
Od: 20 sie 2019, 9:57
Zajmuję się: PS

Strona 2 z 4    [ Posty: 39 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x