Kto ma sporządzić taki dokument o sytuacji studenta? Pracownik socjalny czy pracownik świadczeń rodzinnych? U mnie w ośrodku ma to robic dział świadczeń rodzinnych.
Kto ma sporządzić taki dokument o sytuacji studenta? Pracownik socjalny czy pracownik świadczeń rodzinnych? U mnie w ośrodku ma to robic dział świadczeń rodzinnych
Jak dla mnie pracownik socjalny o ile rodzina korzysta z pomocy ops... Plus zaś. o wysokości pobieranych świadczeń od działu świadczeń. Jeśli rodzina nie korzysta z pomocy to postanowienie o odmowie wydania zaświadczenia też socjalny
Kto ma sporządzić taki dokument o sytuacji studenta? Pracownik socjalny czy pracownik świadczeń rodzinnych? U mnie w ośrodku ma to robic dział świadczeń rodzinnych
Jak dla mnie pracownik socjalny o ile rodzina korzysta z pomocy ops... Plus zaś. o wysokości pobieranych świadczeń od działu świadczeń. Jeśli rodzina nie korzysta z pomocy to postanowienie o odmowie wydania zaświadczenia też socjalny
Jest z tym trochę bałaganu. Zgłosił się do nas student, którego rodzina korzysta tylko z dodatku mieszkaniowego, a żyją z pracy na zlecenie/dorywczej. Oświadcza to uczelni, a ponieważ uczelnia nie wlicza do dochodu dod. mieszkaniowego, to nie przekraczają tych 528 i trzeba zaświadczenie z ops. OPS ma robić wywiad w domu, a ja się pytam, po co w domu? Po co skoro dostaję dyrektywy, że nie wolno mi oglądać chałupy, zwracać uwagi na plazmy 50 cali itd, tylko mam opierać się na dokumentach. Poza tym taka moja refleksja : jeśli rodzina nawet kwalifikuje się do ops, a ręki nie wyciąga, to czy to źle? Czy ma obowiązek konstytucyjny wystąpić o zasiłki? A to może spowodować, że dla świętego spokoju będą występować. Co uważacie?
Dla mnie jest to bez sensu czyli wbrew logice i zdrowemu rozsądkowi zeby składać wniosek o pomoc tylko i wyłącznie w celu otrzymania zaświadczenia- czyli nawet może być odmowa ale wywiad był.
Myślę ze gdybyśmy zaczeli tak robić to wyjdziemy na idiotów a roboty przybędzie sporo.
Sądzę ze na etapie wstepnym rozpatrywania wniosku np niby na opał gdyby wyszło ze chodzi o zaświadczenie to nalezy UMORZYC POSTEPOWANIE i wywiadu nie kontynuować a tym samym odmowa wydania zaświadczenia bo nie mamy danych.
Ludzie maja prawo być głupimi Arthur Schopenhauer
No nasz Ośrodek również dotknęła zmiana ustawy o szkolnictwie wyższym i mamy kolejkę zdezorientowanych studentów. Na początku pisaliśmy w zaświadczeniach, że rodzina nie korzysta z OPS i nie jest nam znana sytuacja dochodowa i majątkowa rodziny. Niestety teraz chyba to mało i pracownicy uczelni podpowiadają, by złożyć wniosek o przyznanie pomocy finansowej.
Jeśli trafi do nas taki wniosek, to chyba siłą rzeczy trzeba przeprowadzić wywiad środowiskowy. Nie znajduję powodów dla umorzenia postępowania, nawet jeśli w trakcie wywiadu wyjdzie, że jest to tylko na potrzeby wydania zaświadczenia. Tak sobie myślę, że nawet w czasie wywiadu (po jego zakończeniu), klient może napisać, że rezygnuje z ubiegania się o pomoc, a prosi jedynie o wydanie informacji (zaświadczenia) nt. rodziny, sytuacji dochodowej i majątkowej...
Nie wiem jak to jest w przepisach uczelnianych, ale skoro wywiad był na wniosek z października, to sytuację przedstawię na zaświadczeniu z października br. Czy ktoś wie, czy takie informacje będą wystarczające do ubiegania się o stypendium socjalne? Przecież na wywiadzie nie ustalę jaka była sytuacja w rodzinie w 2018 r.
Napiszcie jak u Was w Ośrodkach podchodzą do tego tematu. Ja najchętniej bym się z tego wymiksował, ale chyba nie do końca istnieje podstawa prawna. A jeżeli istnieje, to proszę o wskazanie...
Z pozdrowieniami dla wszystkich ciężko pracujących PS
24wolny24 - my mamy ustalić dochód studenta i jego rodziny za 2018 oraz za miesiąc wrzesień. Jak mam ustalić za 2018, gdy np. nie korzystali z Pomocy w 18 ? A wiesz jak? Mam opierać się na dokumentach, które przedstawi mi student w czasie wywiadu w domu. Dobre, co? Więc przecież to samo może zrobić uczelnia, gdy im student przedstawi te dokumenty. Nie wiem, ale może jest tak, ze uczelnia zwalają na Opsy część swoich obowiązków. U nas się mówi, że to musi się jakoś wyklarować do przyszłej jesieni, bo to tak nie może być.
Witam,
czy wydajecie już zaświadczenia studentom? czy taka sama forma jak w roku ubiegłym, czy może coś się zmieniło i wystarczy napisać czy korzysta lub nie ?