dlaczego jedni mają etaty pracownika socjalnego, a inni jak ja opiekunka specjalistyczna choć takiego stanowiska pracy nie ma w wykazie, mnie nie chodzi o dodatek 250 ale o dodatkowy urlop. Ciągła praca z chorymi psychicznie i upośledzonymi umysłowo to nieustający stres. Dodam, że opiekunka w moim ops zarabia dokładnie tyle co ja, chociaż środowisk ma o połowę mniej.
dodatkowy urlop przysługuje pracownikowi socjalnemu po przepracowanych 5 latach, dodatek odrazu, ale nie rozumiem dlaczego pracownicy socjalni wykonujący suo nie otrzymują tego dodatku, choć ich praca to głównie praca w terenie. Wszyscy uczepili się tego,że nie przeprowadzamy wywiadów środowiskowych. Myślę, że wykonujemy o wiele więcej niż tylko wywiad - my przebywamy z naszymi podopiecznymi codziennie, a nie raz na jakiś czas i w dodatku za dużo mniejsze pieniądze. Pracownik socjalny jeśli mu się niechce to nie idzie w teren codziennie, a my ...... co tu dużo mówić. Chyba trzeba będzie zasięgnąć opinii w ministerstwie.
Całkowicie się z Tobą zgadzam ~~becia16, ja na tym stanowisku pracuję od 8 lat ,a ponieważ mam etat opiekunki a nie pracownika socjalnego, więc nawet dodatkowego urlopu nie mam. Praca z podopiecznymi to ciągła praca socjalna w terenie często w odległości wielu kilometrów.Odzieżówki też nie ma.
Pomimo tego, że na umowie o pracę mam angaż pracownika socjalnego ( od 10 lat ) to również nie mam dodatkowego urlopu (nie wspominając o dodatku). Tłumaczenie jest podobne jak w przypadku dodatku - nie przeprowadzam wywiadów!I zgadzam się zupełnie z ~`ja ,że praca z naszymi podopiecznymi to ciągły stres, który wypala nas zawodowo i ten dodatkowy urlop potrzebny jest do noralnego funkcjonowania.
Witam, jak juz piszecie o opiece społecznej i jakis tam dodatkach czy kóras z Was orientuje sie czy opiekunka specjalistyczna a własnie taka jestem powinna miec jakis dodatek,chociazby za to ze pracuje z pumysłowo chorymi i narazona jest na ogromny stres.Czy jest jakas ustawa o wynagrodzeniu dla opiekunek specjalistycznych i czy dotyczy całego kraju.Prosze o pomoc bo pracuje juz 6 lat na tym etacie.