Swiadczenie jest podzielne? Stali bywalcy. - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 3 z 5    [ Posty: 43 ]

Napisano: 19 mar 2014, 16:57

jeżeli zgon np 2 marca to sie nie należy juz od marca
~Wiki

Napisano: 19 mar 2014, 17:00

j.w.
Jeżeli zgon nastąpił przed wypłatą i osoba, która pobrała FA to wiedziała to ma NP za cały miesiąc
~Elmer

Napisano: 19 mar 2014, 19:37

Dziękuję za możliwość sprawdzenia swojego stanowiska.
~Marta

Napisano: 20 mar 2014, 9:20

Obowiązek alimentacyjny dłużnika wygasł na początku miesiąca - zgadza się. Osoba uprawniona jednak nabyła prawo do świadczenia już 1 dnia miesiąca więc należy jej się za ten miesiąc świadczenie. Nie ważne kiedy jest wypłata 1 czy 31 dnia miesiąca. W związku z tym , że nabyła prawo już 1 dnia a świadczenie jest niepodzielne należy je wypłacić w całości. Tak samo jest gdy osoba kończy w trakcie miesiąca 18 lat. Nie ważne czy jest to na początku czy na końcu miesiąca i czy wypłata świadczenia jest 1 czy 31 dnia miesiąca - nabywa prawo więc wypłaca się w całości, bo świadczenie jest niepodzielne.
Jedynie w przypadku podwyższenia lub obniżenia wysokości świadczeń na podstawie wyroku ustalamy prawidłową wysokość świadczenia dlatego musimy podzielić je na dni.
I na tym polega niepodzielność świadczenia.
Miałam kontrolę i u mnie wszystko jest OK.
~Anka W.

Napisano: 20 mar 2014, 9:57

Aniu W, wystaw decyzję dlużnikowi (do zwrotu za caly miesiąc no bo przecież wypłacilaś) , poczekaj aż się odwoła. Okaże sie wóczas, że rację ma Elmer ( 19.03 godz.15.00).
~OPS

Napisano: 20 mar 2014, 10:16

Moment wypłaty jest czynnościa techniczna a nie przesłanka do ustalenia prawa do śr. Swiadczenie nalezy sie za miesiąc. Nie ma znaczenia, czy zmarł 2 czy 3 czy 31- marca- za marzevc świadczenie jest nalezne.
~behemot

Napisano: 20 mar 2014, 10:27

przykład: Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Krakowie z dnia 5 marca 2013 r.III SA/Kr 1332/12
Dłużnik zmarł 18 marca, NP od kwietnia
~@kasia

Napisano: 20 mar 2014, 10:29

Od kwietnia zgoda, za marzec jak najabrdziej nalezne.
~behemot

Napisano: 20 mar 2014, 10:34

Wymiana pogladów dotyczy śmierci uprawnionego a nie śmierci dłużnika., a to jest istotna różnica.
~OPS

Napisano: 20 mar 2014, 10:34

FA jest wypłacane w zastępstwie alimentów.
Mamy zgon przed wypłatą, wiemy, że te alimenty nigdy by nie były zapłacone. Nie odważyłbym się płacić tego. Raz miałem taką sytuację, uchyliłem, napisałem odwołanie, wyszło na moje
~Elmer

Strona 3 z 5    [ Posty: 43 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x