świadczenie pielęgnacyjne a zawieszona działalność - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 4    [ Posty: 31 ]

Napisano: 29 sty 2016, 12:22

Elmer pisze:wyroki sądów są za tym by tak to traktować, ale orzecznictwo nie jest chyba jednolite w tym zakresie.
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/F95D2596AF
Studiowałem temat. Z tego co kojarzę to ten wyrok został uchylony przez NSA, a późniejsze orzecznictwo WSA w podobnych sprawach było już jednolite. Znalazłem bodajże 4 takie wyroki. Wniosek jest jeden. W sądzie sprawa wygrana.
tata z zawieszoną DG

Napisano: 29 sty 2016, 12:26

tata z zawieszoną DG pisze:
Elmer pisze:wyroki sądów są za tym by tak to traktować, ale orzecznictwo nie jest chyba jednolite w tym zakresie.
Studiowałem temat. Z tego co kojarzę to ten wyrok został uchylony przez NSA, a późniejsze orzecznictwo WSA w podobnych sprawach było już jednolite. Znalazłem bodajże 4 takie wyroki. Wniosek jest jeden. W sądzie sprawa wygrana.

Przepraszam, nie dopatrzyłem. Ten wyrok popiera moje stanowisko. Myślałem o jeszcze wcześniejszym :)
tata z zawieszoną DG

Napisano: 29 sty 2016, 12:43

No i tylko sie cieszyć ,że takie sprawy sa wygrane w sądach..... to powinien być sygnał dla ustawodawcy aby poprawić buble ustawowe.
~o~

Napisano: 29 sty 2016, 12:44

W uzasadnieniu tego wyroku jest:
8. Ponadto podkreślić należy, że wbrew twierdzeniom organu, przepis art. 17 ust. 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych nie wskazuje aby rezygnacja z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej musiała mieć charakter trwały.
tata z zawieszoną DG

Napisano: 29 sty 2016, 13:27

Ja przyznaję. Jakby tego nie nazywać osoba z zawieszoną działalnością nie pracuje. A jak zacznie pracować (w ramach tej działalności) to się przecież odwiesi samo czyli świadczenie nie będzie się należeć.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 29 sty 2016, 13:48

Ja też przyznaję, ale rozumiem wątpliwości tych co mają obawy. Tak do końca i tak na 100% to nie mam pewności czy ktoś kiedyś sie nie przyczepi do tego..........
~o~

Napisano: 29 sty 2016, 14:11

Jak się ktoś przyczepi to wytłumaczę, a jak nie uwierzy to i tak mi mogą naskoczyć - żeby żądać zwrotu SKO musi najpierw stwierdzić nieważność decyzji, a przecież nie stwierdzi bo orzecznictwo.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 29 sty 2016, 14:28

też się tak uspakajam...... ale gdyby moje szefostwo nie chciało podpisać decyzji niestety bujałabym sie z tym tak jak tata z zawieszoną dz. gosp.
~o~

Napisano: 29 sty 2016, 14:32

Moje szefostwo mi na szczęście ufa ;)
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 29 sty 2016, 14:35

moje w tej chwili musi mi ufać :lol: :lol: :lol: ... nie ogarnia już świadczeń rodzinnych, nie może nadążyć za zmianami :lol: :lol: :lol:
~o~

Strona 3 z 4    [ Posty: 31 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x