Świadczenie pielęgnacyjne dla osoby dorosłej-jak robicie? - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 5    [ Posty: 43 ]

Napisano: 04 sty 2023, 9:23

Tom. pisze:
04 sty 2023, 9:12
ludziki w KRUS i u nas deklarują zaprzestanie działalności rolniczej a dopłaty biorą, pewnie ktoś w końcu zauważył :D
Wyszło orzecznictwo w tym zakresie.
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/224CC5EF0A
"Sąd nie kwestionuje złego stanu zdrowia męża skarżącej i konieczności opiekowania się nim przez żonę, jednak sama konieczność sprawowania opieki nie stanowi w świetle art. 17 ust. 1 u.ś.r., samodzielnej podstawy do przyznania świadczenia pielęgnacyjnego. W ocenie Sądu, zebrany w sprawie materiał dowodowy był zatem w pełni wystarczający dla stwierdzenia, że żądane świadczenie pielęgnacyjne, z uwagi na fakt bycia beneficjentem płatności przyznawanych rolnikom przez ARiMR, nie może być przyznane."

Biorąc dopłaty nadal pozostaje się rolnikiem pomimo iż nie wykonuje się pracy w gospodarstwie.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 04 sty 2023, 10:16

ja to wiem i zwróciłem na to uwagę u siebie już jakiś czas temu, a jak mnie jeden klient kiedyś potężnie w***wił to wysłałem nawet powiastkę do agencji :twisted:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 04 sty 2023, 10:21

Tom. pisze:
28 gru 2022, 14:39
od 5 lat stosujemy bezpośrednio wyrok TK 8-)
No to gratulacje za odwagę !!!!
Wiesiek Mops
Praktykant
Od: 27 wrz 2017, 11:55
Zajmuję się: FA, ŚW, ŚR

Napisano: 04 sty 2023, 11:52

a dzięki, szczęśliwie cała kadra zarządzająca prawniczo szkolona więc po przeczytaniu wyroku i związanego z nim komunikatu MRPiPS tylko się za głowy złapaliśmy i nie mogli powstrzymać śmiechu ;)

na razie jest luzik ale w końcu kiedyś jakaś kontrola zajdzie i jak dalej się będą chcieli kompromitować tymi wytycznymi to wtedy dopiero będzie wesoło :twisted:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 04 sty 2023, 13:15

u nas sko ciągle czegos się czepiają już tak chętnie nie przyznają ja od jakiegoś czasu czepiam się wszystkiego tylko nie niepełnosprawności sko utrzymuje w mocy
dorto
Stażysta
Od: 30 cze 2016, 11:09
Zajmuję się:

Napisano: 04 sty 2023, 13:58

@Tom na nic się nie naraża stosując wprost wyrok TK, gdyż ustawa zasadnicza (w tym wyroki TK) winna być przestrzegana i tym samym stosowana przed każdą inną ustawą lub rozporządzeniem, a w tym przypadku przed ustawą o świadczeniach rodzinnych.
Przepis, jaki by on nie był, (nawet uznawany "za niekonstytucyjny", jak b.często i jednoznacznie wypowiadają się politycy) stosuje się do momentu, w którym o jego zgodności lub niezgodności z ustawą zasadniczą (Konstytucją RP) wypowie się wyłącznie jedyny do tego uprawniony organ, czyli Trybunał Konstytucyjny.
Skoro w październiku 2014 roku TK uznał przepis art. 17 ust 1b za niezgodny z ustawą zasadniczą w określonym w sentencji wyroku TK jego zakresie, to od momentu ukazania się / ogłoszenia ww sentencji wyroku TK sygn. akt K38/13 w Dzienniku Ustaw (bodaj w dniu 24 października 2014 roku) NIE WOLNO STOSOWAĆ ww przepisu w podstawach wydawanych decyzji, nawet jeśli ww przepis nadal figuruje w niezmienionej postaci w ustawie o świadczeniach rodzinnych.
I od wspomnianego dnia 24-X-2014 roku wszyscy o tym powinni wiedzieć i do powstałego stanu prawnego powinni się stosować.
Przypominam, iż w ustawie o świadczeniach rodzinnych jest przy art. 17 ust. 1b wprowadzony przez ustawodawcę przypis / odnośnik informujący, korzystających na co dzień z ww ustawy, o utracie mocy obowiązującej danego przepisu w określonym jego zakresie.
AMEN.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 04 sty 2023, 14:11

Krzysztofie już wiele razy Ci tłumaczono na forum, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Nie każdy "Włodarz" ma na tyle odwagi bądź jest z partii opozycyjnej.
Zapraszam do artykułu https://serwisy.gazetaprawna.pl/emerytu ... ok-tk.html
"Za tę sytuację odpowiada ustawodawca, a w praktyce resort pracy, który nie robi nic, by ten stan zmienić. W państwie, w którym obowiązuje zasada legalizmu, władza powinna starać się w możliwie krótkim czasie zrealizować wyrok TK. "
Jednak jest chyba światełko w tunelu https://www.portalsamorzadowy.pl/praca/ ... 30733.html
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 04 sty 2023, 14:32

Oczywiście, że polityka odgrywa tutaj znaczenie. Poza tym oczywiście, że jest mnóstwo wyroków na ten temat, ale po pierwsze wyrok nie jest źródłem prawa, po drugie niestety, ale kontroli dokonuje wojewoda, a nie sędzia czy radca prawny, a po trzecie sprawa jest o tyle złożona, że wyrok TK z 21 października 2014 r. jest wyrokiem zakresowym i Trybunał orzekł tylko o niezgodności z art. 32 ust. 1 Konstytucji, natomiast nie stwierdził, że przepis traci moc obowiązującą.
W związku z tym sprawa jest być może nawet wygrana w przypadku kontroli, ale rzadko która gmina ma ochotę na wojnę z wojewodą.
Niestety ten paraliż prawny odwleka w czasie przyznanie ŚP, ale nie spotkałem się z przypadkiem, żeby SKO, przy spełnieniu pozostałych przesłanek, odmówiło komukolwiek ŚP.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 04 sty 2023, 14:51

noteev pisze:
04 sty 2023, 14:32
wyrok TK z 21 października 2014 r. jest wyrokiem zakresowym i Trybunał orzekł tylko o niezgodności z art. 32 ust. 1 Konstytucji, natomiast nie stwierdził, że przepis traci moc obowiązującą.
Większość wyroków TK jest zakresowa. TK też nie orzeka "o utracie mocy obowiązującej" poza wyrokami, w których wskazuje konkretną datę tej utraty. Jak nie ma daty to przepis niezgodny z Konstytucją w danym zakresie znika z dniem opublikowania wyroku.

Odnośnie renty jest taki sam wyrok zakresowy tylko ten ma akurat datę.

Tu nie trzeba być mega koksem prawniczym, żeby to rozkminić. Wystarczy 2 lata studiów ogarnąć i można się śmiać z tych ministerialnych pierdów... Prawda jest taka, że mało komu się chce kopać z koniem. U nas trybunałowych jest już chyba więcej niż na dzieciaki, kasa z tego to znacząca część budżetu na obsługę.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 04 sty 2023, 14:56

Szarak pisze: Wyszło orzecznictwo w tym zakresie.
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/224CC5EF0A
Wyrok nieprawomocny.
Wyroki sądów nie stanowią prawa.

@Szarak wiem, wiem, ale
Skoro stosujecie się do:
" Utracił moc z dniem 9 stycznia 2020 r. w zakresie, w jakim stanowi, że świadczenie pielęgnacyjne nie przysługuje, jeżeli osoba sprawująca opiekę ma ustalone prawo do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy, na podstawie wyroku Trybunału Konstytucyjnego z dnia 26 czerwca 2019 r. sygn. akt SK 2/17 (Dz. U. poz. 1257)."
bo chyba tak jest
to jaki problem, by stosować się do:
" Utracił moc z dniem 23 października 2014 r. w zakresie, w jakim różnicuje prawo do świadczenia pielęgnacyjnego osób sprawujących opiekę nad osobą niepełnosprawną po
ukończeniu przez nią wieku określonego w tym przepisie ze względu na moment powstania
niepełnosprawności, na podstawie wyroku Trybunału Konstytucyjnego z dnia 21 października 2014 r. sygn. akt K 38/13 (Dz. U. poz. 1443). "

Chyba jednym i drugim przypadku treść przepisu pozostała niezmieniona ?

Nie chcę wprowadzać żadnego zamieszania, tylko podbijam temat i przypominam.
Widzę, że przede mną mówiono o tym samym.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Strona 3 z 5    [ Posty: 43 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x