skupiliśmy się na tym "zachowaniu"3. Osoby, o których mowa w ust. 2, zachowują prawo odpowiednio do świadczenia pielęgnacyjnego albo specjalnego zasiłku opiekuńczego na zasadach obowiązujących do dnia 31 grudnia 2023 r., również w przypadku, gdy osobie nad którą sprawują opiekę zostało wydane nowe orzeczenie o stopniu niepełnosprawności albo orzeczenie o niepełnosprawności.
jak dostanie nowe ostateczne orzeczenie to już przyznajesz zgodnie z orzeczeniem a nie na "szczególne prawo"...Patela pisze: ↑20 maja 2024, 8:08Ja już nic nie rozumiem. Matka pobiera świadczenie pielęgnacyjne na 16-letnie dziecko, przyznane do 31.05.2024 roku, przedłużyłam do 30.09.2024 roku ale nie dłużej niż do wydania ostatecznego orzeczenia. Złożyła już wniosek o orzeczenie o stopniu niepełnosprawności, komisja w lipcu. Wiem, że chce nadal pobierać na starych zasadach. To co? Odmowa bo za wcześnie złożyła, bo orzeczenie ważne do września 2024 roku?
To po co są przedłużenia decyzji do 30.09.2024 r. jednak nie dłużej niż do dnia , w którym nowe orzeczenie stanie się ostateczne?