Sygnity - polka galopka ze złotówką za złotówkę i zmianami d - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 17 kwie 2018, 11:30

Punkt 1 mówi o tym, że jeśli mamy sytuację, że przyznajemy pełne kwoty, które potem przechodzą w złot za złot, to wcześniej system w pierwszym miesiącu wypłacania pełnych złotych wypłacał kwotę różnicy dodatku RRS (100 zł - miniratki wynikające ze złot za złot), a teraz zmieniamy parametr i nie wypłaca. Ot, taki psikus :(
Problem polega na tym, że ja mam już wypłaconą u jednego dziecka tę kwotę w listopadzie 2017 i teraz chciałbym, żeby miniratki wynikające ze złot ze złot z nowej decyzji + tamta kwota z XI 2017 r dawały 100 zeta, a nie dają. Pytanie - co zrobić, żeby tak było. Punkt 2 ma to spowodować, ale nie wiem co zrobić, krok po kroku :(
Bazyl
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 11:08
Zajmuję się:

Napisano: 17 kwie 2018, 12:42

Bazyl ale skąd masz tą interpretację ? sami od siebie ją przysłali ? najpierw napisali tak a teraz to sprostowali ?
ja tez miałam interpretację z MPiPS, że wypłacać różnicę!

jeśli była zł/zł teraz w pełnej zł, to już tej różnicy się nie wypłaca ? ja to zawsze szykowałam do wypłaty na wrzesień, że niby reszta ze 100 zł razem z innymi 100 zł
madzix
Podinspektor
Od: 08 gru 2014, 13:14
Zajmuję się:

Napisano: 17 kwie 2018, 15:23

też pisałam jakiś czas temu o interpretacje bo mi w pierwszym miesiący z przejścia z całych na zł za zł chciał wypłacić ( co od razu mi się wydało nieprawidłowe) i mam odp że jeżeli przechodzi z pełnych na zł za zł, to nie wypłacamy, a jak ze zł za zł na pełne kwoty to we wrześniu wypłacamy 100 pomniejszone o wypłacone wcześniej części. i to jak na mój rozum jest jak najbardziej prawidłowe, bo wypłacenie czegoś przed miesiącem w którym się należy jest dla mnie zupełnie bezpodstawne. I jak dla mnie trzeba żądać zwrotu tamtego, tylko jak od strony technicznej powinno to wyglądać, to nie wiem :D ja bym pewnie robiła zwykły zwrot :D a na przyszłość nauczka, jak są wątpliwości, to lepiej nie wypłacić i podpowiedzieć odwołanie niż wypłacić, i nigdy żadnych interpretacji ustnych, na ustne dowodu nie mamy, że wgl miały miejsce :)
"Jeżeli płacicie ludziom za to, że nie pracują, a każecie im płacić podatki, gdy pracują, nie dziwcie się, że macie bezrobocie."

Milton Friedman
Pani M.
Referent
Od: 24 maja 2015, 13:26
Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR/DM/DE/KDR

Napisano: 19 kwie 2018, 8:07

madzix pisze:Bazyl ale skąd masz tą interpretację ?
To część odpowiedzi z HD, pomyślałem że się może komuś przydać. Niestety wciąż nie wiem jak rozwiązać mój problem, tzn. jak zmusić system żeby po wypłaceniu tej, w chwili wydawania decyzji, jak się okazuje zgodnie z wytycznymi Ministerstwa, nadpłaty RRS teraz tak wyliczyło miniratki, żeby razem dawało to 100 zł. No i u starszego dziecka, gdzie był przyznany i niewypłacony RRS też nie liczy miniratek łącznie do 100 zł :( Bo, ustalmy ostatecznie, jeśli strona otrzymuje ŚR cały okres, to bez względu na zmiany mechanizmu, RRS w tym okresie powinno wynieść łącznie 100 PLN??
Bazyl
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 19 kwie 2018, 11:49

mam ten sam problem, męczę się trochę z Sygnity, trzy dni już przesyłamy printy itp.
u mnie wyszła dziwna sytuacja, bo 2 rodziny w marcu miały uzyskany dochód, po wprowadzeniu wniosku - zmiana sytuacji rodzinnej, w jednym przypadku wyrównał mi miniratki do 100 zł a w drugim policzył same miniratki nie uwzględniając wyrównania do 100 :(
dlatego drążyłam temat odnośnie interpretacji ministerstwa, ponieważ w zeszłym roku miałam pisemną odpowiedź, że należy wyrównywać do 100 zł, zostałąm pouczona, że "miniratki" służą tylko do odpowiedniego (zgodnie z ustawą) wyliczenia zł za zł.

ale teraz sobie myślę ... 1. ma ktoś prawo do zr i dod. - dochód przekracza, to nie wypłacam mu za IX 100, bo on po prostu stracił już do tego prawo przekraczając dochód
2. ma prawo do zr. i dod. przechodzi na zł za zł i 100 wyrównujemy ?
3. miał zł za zł wskoczył na pełną kwotę (np. utrata dochodu) wyrównujemy od tego co już wypłaciliśmy
Czy w sytuacji 2 na pewno powinniśmy wyrównać ?
madzix
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 19 kwie 2018, 14:59

te miniratki wcale nie mają dać łącznie 100 zł, tak jak napisano powyżej system dzieli po prostu całość tej kwoty przysługującej jako zł za zł na dodatki i zasiłki rodzinne. i tak jak pisałam wyżej: dodatek do 100 wyrównujemy tylko wtedy jeśli ktoś miał zł za zł, a przeszedł na normalne zasady i we wrześniu ma pełne kwot. ;)
a odnośnie tego nienależnie pobranego, to to nie było tak, że najpierw Ci wypłaciło różnice, a później płaciło w odpowiedniej wysokości te miniratki, takie jak powinny być zgodnie z zasadą zł za zł ? bo w końcu chyba ta suma kwoty zł za zł raczej Ci się zgadzała łączna ?
"Jeżeli płacicie ludziom za to, że nie pracują, a każecie im płacić podatki, gdy pracują, nie dziwcie się, że macie bezrobocie."

Milton Friedman
Pani M.
Referent

Napisano: 19 kwie 2018, 15:29

"początkująca" a skąd masz tą interpretację, że z pełnych na zł za zł nie robimy wyrównania ?
madzix
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 19 kwie 2018, 15:30

z ministerstwa mam, odpowiadał Tomasz Wardach.

Milton Friedman
Pani M.
Referent

Napisano: 20 kwie 2018, 7:51

poczatkujaca_91 pisze:te miniratki wcale nie mają dać łącznie 100 zł, tak jak napisano powyżej system dzieli po prostu całość tej kwoty przysługującej jako zł za zł na dodatki i zasiłki rodzinne. i tak jak pisałam wyżej: dodatek do 100 wyrównujemy tylko wtedy jeśli ktoś miał zł za zł, a przeszedł na normalne zasady i we wrześniu ma pełne kwot. ;)
I wszystko będzie fajnie do czasu utraty i przejścia na pełne :) Ale ok, przyjmuję argumentację. Tylko lipa polega na tych już wypłaconych częściach RRS. Tutaj rzeczywiście powinien być zwrot, ale na jakiej podstawie?
Bazyl
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 20 kwie 2018, 10:07

hm.. moze na takiej, że wypłacono łączną kwotę wyższą niż przysługująca na podstawie art. 5 ust. 3?

Milton Friedman
Pani M.
Referent

Strona 2 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x