Sygnity - polka galopka ze złotówką za złotówkę i zmianami d - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 20 kwie 2018, 11:20

poczatkujaca_91 pisze:hm.. moze na takiej, że wypłacono łączną kwotę wyższą niż przysługująca na podstawie art. 5 ust. 3?
A nie można tego było zrobić w ten sposób, że system widzi tę "nadpłatę" z listopada i uwzględniając ją wylicza resztę miniratek. Rozwiązanie równie "mądre" jak pomysł z wypłatą części RRS w listopadzie :(
Bazyl
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 11:08
Zajmuję się:

Napisano: 24 kwie 2018, 15:21

Wracam jak bumerang. Ogólna kwota złot za złot jest poprawnie wyliczona przez system i dwa razy sprawdzona przez nas ręcznie. Co jednak zrobić z tą cholerną nadpłatą RRS. Potrącić ją z bieżąco wypłacanych świadczeń? I to potrącenie zrobić tylko na potrzeby systemu?? Ale co wtedy w księgowości i sprawozdaniach?? Robić do tego decyzję o NP, ale jakie NP skoro "nadpłata" poszła na podstawie "stanowiska Ministerstwa" :( Odsetki? Ratunku, bo zgłupieję :(
Bazyl
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 24 kwie 2018, 15:35

hmmm, a masz jakieś pisemne stanowisko ministerstwa, że wtedy powinieneś wypłacić ? jak nie to bym teraz zrobiła jednak decyzje i żądała zwrotu. ale może żeby mieć pewność to wystąp pisemnie ( ja nawet wysłałam mailem, prośbę o interpretację i rozwiązanie problemu, i dodatkowo do Urzędu wojewódzkiego albo zadzwoń i notatkę z rozmowy (co, jak i z kim ustalono) albo też pisemnie . wtedy jak coś, to będzie, że to na jakieś podstawie zrobiłeś.
"Jeżeli płacicie ludziom za to, że nie pracują, a każecie im płacić podatki, gdy pracują, nie dziwcie się, że macie bezrobocie."

Milton Friedman
Pani M.
Referent
Od: 24 maja 2015, 13:26
Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR/DM/DE/KDR

Napisano: 25 kwie 2018, 7:44

poczatkujaca_91 pisze:hmmm, a masz jakieś pisemne stanowisko ministerstwa, że wtedy powinieneś wypłacić ? (...) ale może żeby mieć pewność to wystąp pisemnie ( ja nawet wysłałam mailem, prośbę o interpretację i rozwiązanie problemu,
Ja to już nawet mogę sobie odpowiedzieć na tę prośbę o interpretację. "Ostateczna decyzja w sprawie należy do organu 1 instancji" :P Ale telefon do UW wykonam.
Bazyl
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 25 kwie 2018, 8:06

czy moglibyści wkleic wzór decyzji jak powinna wygladać, jeśli następuje zmiana decyzji z kwot pełnych na zł/zł?
karolina09
Podinspektor
Od: 12 maja 2017, 7:44
Zajmuję się: SR, FA, SW

Napisano: 25 kwie 2018, 10:00

Ktoś jeszcze ma jakiś pomysł jak rozwiązać ten gordyjski węzeł?? :( Najchętniej potraciłbym tę nadpłatę (bez odsetek, bo czemu strona ma być karana za dziwną interpretację) z najbliższej wypłaty, ale ... No właśnie, jak, czym, na podstawie czego? :(
Bazyl
Starszy referent
Zajmuję się:

Strona 3 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x