SZO podzielność - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 6    [ Posty: 56 ]

Napisano: 05 lut 2015, 9:16

a co z art. 16a pkt 7, o podzielności kiedy stosujemy??? Co z wnioskami złożonymi już w lutym??? Od kiedy przyznajecie???
Basia09

Napisano: 05 lut 2015, 9:40

podzielność stosuje się wtedy kiedy osoba nie spełnia wszystkich warunków do świadczenia za cały miesiąc bo np. pracowała kilka dni, albo umiera niepełnosprawny, albo chory trafia do DPS...
~o~

Napisano: 05 lut 2015, 9:51

a co z tymi osobami, które wniosek złożą np. 5.02 lutym???
1. od 1.02
2. od 5.02
3. od 1.01 (na dzień wejścia w życie ustawy spełniała osoba warunki)
Już się zamotałam :geek:
Basia09

Napisano: 05 lut 2015, 10:07

jeśli złożą w II obojętnie kiedy i nie pracowały, nie miały zas. dla bezrobotnych to od 01.02.
Wszystko jest prawnie
do do urzędu pracy to ich obowiązek aby na podstawie naszej decyzji wyrejestrować go, co do składek rozmawiałam i z Urzędem Pracy i z ZUS i polega to na tym, że jeśli miał ktoś zdrowotne za I już w PUP a od I będzie w OPS to mimo że wstecz nie skorzysta z usług NFZ muszą zrobić korektę. Jeśli korzystała z opieki zdrowotnej ta osoba wówczas w ZUS będą widzieć na podstawie zgłoszenia i wyrejestrowania kto ma zapłacić na leczenie (OPS czy PUP). Wiem skomplikowane jest to ale zgodnie z ustawą o ubezpieczeniu trzeba zgłosić do ubezpieczenia od dnia przyznania świadczenia i nie ważne że wtedy był ubezpieczony w UP. Oni zrobią korektę.
Co do okresu przyznania musisz przyznać od pierwszego dnia miesiąca w którym został złożony wniosek, ponieważ fakt że był zarejestrowany nie stanowi podstawy do tego aby uznać że był gotowy do podjęcia zatrudnienia. Mógł przecież być zarejestrowany tylko po to aby być ubezpieczonym. Ponadto od I 2015 wystarczy być lub nie - zarejestrowany w urzędzie pracy.
Owszem jest to świadczenie podzielne ale stosuje się to wyłącznie w przypadku np. pobierania zasiłku, zatrudnienia do określonego dnia bądź zgonu osoby, tak jak przy świadczeniu pielęgnacyjnym, a nie w przypadku bycia tylko osobą zarejestrowaną.
Spójrz na to z innej strony. Przyznasz świadczenie osobie która 5 lutego złożyła ci wniosek i nigdzie nie była zarejestrowana ani nie pracowała od 1 lutego, zaś osobie która była zarejestrowana do 4 lutego od dnia 5 lutego? NIE!!!!! nie może tak być. Zarówno u jednej i drugiej musisz przyznać od 01 lutego.
;) „-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Nutka
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 10:14
Zajmuję się:

Napisano: 05 lut 2015, 10:25

ja przyznaję od daty wyrejestrowania tak jest bezpieczniej i po to jest to świadczenie podzielne
Zuzanka

Napisano: 05 lut 2015, 10:46

wyroki są wprawdzie dotyczą one świadczenia pielęgnacyjnego jednakże jest w nich mowa o terminie przyznawania. Zrobisz jak chcesz ale uważam że nie właściwie. Oczywiście to moje zdanie.
;) „-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Nutka
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 05 lut 2015, 10:50

Zuzanka pisze:ja przyznaję od daty wyrejestrowania tak jest bezpieczniej i po to jest to świadczenie podzielne
Tak jest niewłaściwie i nie po to jest świadczenie podzielne. Nie ma czegoś takiego do jasnej ch. jak "bezpieczniejszee" przyznanie, jest tylko zgodne/niezgodne z prawem. Twoje jest niezgodne.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 05 lut 2015, 11:10

Iks pisze:
Zuzanka pisze:ja przyznaję od daty wyrejestrowania tak jest bezpieczniej i po to jest to świadczenie podzielne
Tak jest niewłaściwie i nie po to jest świadczenie podzielne. Nie ma czegoś takiego do jasnej ch. jak "bezpieczniejszee" przyznanie, jest tylko zgodne/niezgodne z prawem. Twoje jest niezgodne.
dodam jeszcze, że krzywdzące dla świadczeniobiorcy
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 05 lut 2015, 12:00

zgadzam się z Ewalu i Iks
Nutka
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 05 lut 2015, 12:33

a co z zapisem że osoba nie może być zarejestrowana w PUP - czyli nie może być w gotowości do podjęcia pracy, jak możecie jej przyznać od 1 stycznia jak w tych dniach figurowała w PUP? tzn. że wydajecie złe decyzje - coś się osobie nie należy a dostaje to nie wyrejetrowywując sie z PUP ;((
nowa777777

Strona 2 z 6    [ Posty: 56 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x