SZO podzielność - Świadczenia rodzinne

Strona 5 z 6    [ Posty: 56 ]

Napisano: 06 lut 2015, 12:11

jeśli fakt bycia w PUP nie przeszkadza to po co mają sie w ogóle wyrejestrowywać?
nowa777777

Napisano: 06 lut 2015, 12:22

nowa777777 pisze:jeśli fakt bycia w PUP nie przeszkadza to po co mają sie w ogóle wyrejestrowywać?
bo nie spełniają warunków statusu bezrobotnego, nam rejestracja nie przeszkadza, ale świadczenie przeszkadza być bezrobotnym wg ustawy PUP
Kati@

Napisano: 06 lut 2015, 12:27

Kati@ pisze:
nowa777777 pisze:jeśli fakt bycia w PUP nie przeszkadza to po co mają sie w ogóle wyrejestrowywać?
bo nie spełniają warunków statusu bezrobotnego, nam rejestracja nie przeszkadza, ale świadczenie przeszkadza być bezrobotnym wg ustawy PUP
amen
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 06 lut 2015, 12:45

Jeżeli według was fakt rejestracji w PUP nie ma znaczenia to dlaczego podczas składania wniosku na ZDO fakt czy osoba była zarejestrowana czyt nie nie miał znaczenia do dnia złożenia wniosku o ZDO? Dla mnie osoba zarejestrowana w PUP jest osobą poszukująca pracy i przyznaję od dnia wyrejestrowania.
Kalka
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 15:39
Zajmuję się:

Napisano: 06 lut 2015, 12:48

Wytłumacie mii żeby dostać szo czy śp osoba obowiązkowo musi być zarejestrowan w pup jeśli nigdy nie pracowała. Ja mam takie osoby które nigdy nie były w Pup , nie pracowały bo mają chore osoby w domu a dałam im świadczenia.
Gość

Napisano: 06 lut 2015, 13:00

to właśnie dobrze. jeżeli nie rejestrowały się w pup to znaczy, że nie poszukiwały pracy z uwagi na konieczność opieki nad niepełnosprawnym członkiem rodziny
Kalka
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 15:39
Zajmuję się:

Napisano: 06 lut 2015, 13:11

Kalka pisze:Jeżeli według was fakt rejestracji w PUP nie ma znaczenia to dlaczego podczas składania wniosku na ZDO fakt czy osoba była zarejestrowana czyt nie nie miał znaczenia do dnia złożenia wniosku o ZDO? Dla mnie osoba zarejestrowana w PUP jest osobą poszukująca pracy i przyznaję od dnia wyrejestrowania.
przy zdo to inna bajka .. ludziom zabrano śp i nikt wtedy nie przypuszczał, że wrócą jakieś świadczenia, więc normalne, że ludzie się porejestrowali w PUP .. ale mamy art. art. 2 ust. 6 zdo .. nie ma sensu porównywać szo i zdo w tym przypadku
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 06 lut 2015, 13:13

tajemnica poliszynela jest , że ludzie się rejestrują w PUP dla ub. zdrowotnego . .. nie każdego stać chodzić prywatnie do lekarza
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 06 lut 2015, 13:20

jeżeli rejestracja a nawet pobieranie zasiłku dla bezrobotnego byłoby przeszkodą w otrzymani świadczenia to na pewno by to ujęto w art. 16a
8. Specjalny zasiłek opiekuńczy nie przysługuje, jeżeli:
1) osoba sprawująca opiekę:
a) ma ustalone prawo do emerytury, renty, renty rodzinnej z tytułu śmierci małżonka przyznanej w przypadku zbiegu prawa do renty rodzinnej i innego świadczenia emerytalno-rentowego, renty socjalnej, zasiłku stałego, nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego, zasiłku przedemerytalnego lub świadczenia przedemerytalnego,
b) (uchylona)
c) ma ustalone prawo do specjalnego zasiłku opiekuńczego, świadczenia pielęgnacyjnego lub zasiłku dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów,
jakoś nie widzę tu rejestracji w PUP
Kati@

Napisano: 06 lut 2015, 13:28

Dla minie porównanie szo i zdo ma znaczenie - dlaczego przy zdo napisali że fakt zarej w PUP nie wpływa na uprawnienie do zasiłku do dnia złożenia wniosku? Pewnie dlatego że po tej dacie ma znaczenie.
Poza tym guzik mnie obchodzą inne pobudki zarej w PUP oprócz deklaracji podjęcia zatrudnienia i to że dana osoba ma poinf PUP o fakcie pobierania zas op to jej sprawa.
Nie chcę nikomu absolutnie zabronić pobierać tych zasiłków ale uważam że deklaracja podjęcia pracy i deklaracja rezygnacji z pracy w jednym czasie się gryzie przy przyznawaniu zasiłków op.
Robię jak pisałem wyżej z PUP i mi się to sprawdza (piszę pismo, pup wyrej, ja przyznaję)
ensiferum

Strona 5 z 6    [ Posty: 56 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x