Mam prośbę wielką, skierowałam panią do DPS, osoba całkowicie ubezwłasnowolniona i po drodze zmienił się opiekun prawny, mieszka na innym terenie.
Proszę może ktoś ro0bił decyzje uchylającą ?
uchylenie decyzji
Re: uchylenie decyzji
A na jakiej podstawie chcesz uchylać, zmiana opiekuna nie jest podstawą do uchylenia? chyba?
owszem jest, bo opiekun mieszka poza naszym obszarem działania, a zgodnie z kodeksem cywilnym miejscem zamieszakania osoby ubezwłasnowolnionej jest miejsce zamieszkania opiekuna prawnego
właściwość gminy ustala się ze względu na miejsce zamieszkania świadczeniobiorcy (to chyba nie opiekun jest świadczeniobiorcą?), zmiana opiekuna nie powoduje zmiany uprawnień do świadczenia (skąd zmiana decyzji?), dla mieszkańca DPS gminą właściwą jest gminy kierująca (ta się chyba nie zmieniła?). Opiekun prawny tylko reprezentuje podopiecznego, nie jest adresatem świadczeń z pomocy.
art.27 kodeksu cywilnego się kłania,właśnie kieruje gmina miejsca zaieszkania opiekuna prawnego. Miałam spór o właściwość gminy dot. skierowania do DPS między moim MOPS-em a MOPS -e zamieszkania opiekuna prawnego osoby ubezwłasnowolnionej. SKO wydało postanowienie ,że kieruje MOPS zamieszkania opiekuna prawnego , a nie zamieszkanie osoby wymagającej skierowania do DPS tj. ubezwłasnowolnionej.
Oprócz uchylenie decyzji - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również:
wolne miejsce
leki do limitu NFZ
umieszczenie w dps bez zgody
14
Odsetki od noty za dps po terminie
zasiłek celowy dla osoby w DPS
odpłata zd dps dzieci przebywających za granicą
wolne miejsce w dps
Wolne miejsca w Domu Pomocy Społecznej
Pomóżcie Skierowanie do innego DPS- nową decyzją czy zmienić
Skierowanie do innego DPS- czy nowy wywiad???
wybory a osoby niepełnosprawne w dps
Skierowanie do dps osoby całkowicie ubezwłasnowolnionej
czy odliczamy alimenty u osób zobowiązanych ?
zmiana odpłatności za DPS
Odpłatność za niepełny miesiąc