Rodzice z decyzją wojewody o pobycie czasowym na podstawie art.114 ust.1 w zw. z art. 98. art. 104 i art.118 ust. 3 i 4 ustawy o cudzoziemcach.
Wiem, że zgodnie z art.5 ustawy o KDR, aby otrzymać KDR powinni mieć decyzję wojewody na podstawie w art. 159 ust. 1 i art. 186 ust 1 pkt 3 ustawy o cudzoziemcach - powinnam przyznać rodzicom odmowę.
Pytanie mam o ich trójkę dzieci (poniżej 18 r.ż.), które nie mają decyzji wojewody, posiadają PESEL ze statusem UKR - czy dzieciom przysługują Karty? Jeśli tak, to do kiedy? Do ukończenia 18 r.ż.? Czy konieczna jest decyzja wojewody?
Ukraina - dzieci status UKR
-
- Praktykant
- Zajmuję się: KDR/ŚR/FA
- Kontakt:
-
- Referent
- Zajmuję się: KDR, OP3 i nie tylko :)
- Kontakt:
Re: Ukraina - dzieci status UKR
Nie przysługują. Tak konieczna jest stosowna decyzja wojewody również w przypadku dzieci.dmonio86 pisze: 06 lut 2025, 13:20 Rodzice z decyzją wojewody o pobycie czasowym na podstawie art.114 ust.1 w zw. z art. 98. art. 104 i art.118 ust. 3 i 4 ustawy o cudzoziemcach.
Wiem, że zgodnie z art.5 ustawy o KDR, aby otrzymać KDR powinni mieć decyzję wojewody na podstawie w art. 159 ust. 1 i art. 186 ust 1 pkt 3 ustawy o cudzoziemcach - powinnam przyznać rodzicom odmowę.
Pytanie mam o ich trójkę dzieci (poniżej 18 r.ż.), które nie mają decyzji wojewody, posiadają PESEL ze statusem UKR - czy dzieciom przysługują Karty? Jeśli tak, to do kiedy? Do ukończenia 18 r.ż.? Czy konieczna jest decyzja wojewody?
Pozdrawiam
Oprócz Ukraina - dzieci status UKR - Karta Dużej Rodziny przeczytaj również:
Dziecko mieszka za granicą.
wizualizacja karty
Wniosek złożony elektronicznie - proszę o pomoc
Karta Dużej Rodziny
wniosek na KDR dziecko 30 lat umiarkowany stopień do 2027
KDR wniosek dla dzieci
koniec ważności kart, niepełnosprawne dzieci
NOWA GMINA
Przedłużenie KDR dla Ukrainy
Wizualizacja karty ojca u syna