to rob tak jak tobie sie wydaje

nie wiem jakie ty masz pity i ile...trudno doradzic jesli nie widac co na nich masz
to rob tak jak tobie sie wydaje
pit 37 Litera I ma tytuł...dodatkowy zwrot z tytułu ulgi na dzieci...skladka zdrowotna i społeczna to...poz. 125 i 126
proszę więc o podpowiedź...Barbara1985 pisze: ↑22 lip 2021, 14:04Zgodnie z art. 27f ust. 8-10 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, jeżeli kwota przysługującego odliczenia z tytułu ulgi na dziecko jest wyższa od kwoty faktycznie odliczonej z tego tytułu, podatnikowi przysługuje kwota stanowiąca różnicę między kwotą przysługującego podatnikowi odliczenia a kwotą odliczoną w zeznaniu podatkowym. Kwota stanowiąca ww. różnicę nie może przekroczyć kwoty składek na ubezpieczenia społeczne oraz składek na ubezpieczenie zdrowotne.
Takie były wyjaśnienia ministerstwa jak jeszcze było 500+ na pierwsze dziecko dochodowe, ale te same zasady dotyczą swiadczeń rodzinnych i funduszu alimentacyjnego.
Wynika z tego, że nie jest to cała wysokość ulgi tylko kwota, której podatnikow brakło...
Koleżanki w świadczeniach rodzinnych mają podawaną tą kwotę poprzez empatię przez US i to ona była wliczana jako dochód nieopodatkowany. Kwestia teraz w dodatkach w jakim czasie ona została wnioskodawcy wypłacona i skąd on weźmie o niej informację.
poz. 127 i 128 to jest różnica między kwotą przysługującego odliczenia a kwotą odliczoną w zeznaniu podatkowym...jest wyliczona i wstawiona w pozycji...:-) pisze: ↑22 lip 2021, 14:16proszę więc o podpowiedź...Barbara1985 pisze: ↑22 lip 2021, 14:04Zgodnie z art. 27f ust. 8-10 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, jeżeli kwota przysługującego odliczenia z tytułu ulgi na dziecko jest wyższa od kwoty faktycznie odliczonej z tego tytułu, podatnikowi przysługuje kwota stanowiąca różnicę między kwotą przysługującego podatnikowi odliczenia a kwotą odliczoną w zeznaniu podatkowym. Kwota stanowiąca ww. różnicę nie może przekroczyć kwoty składek na ubezpieczenia społeczne oraz składek na ubezpieczenie zdrowotne.
Takie były wyjaśnienia ministerstwa jak jeszcze było 500+ na pierwsze dziecko dochodowe, ale te same zasady dotyczą swiadczeń rodzinnych i funduszu alimentacyjnego.
Wynika z tego, że nie jest to cała wysokość ulgi tylko kwota, której podatnikow brakło...
Koleżanki w świadczeniach rodzinnych mają podawaną tą kwotę poprzez empatię przez US i to ona była wliczana jako dochód nieopodatkowany. Kwestia teraz w dodatkach w jakim czasie ona została wnioskodawcy wypłacona i skąd on weźmie o niej informację.
kwota przysługującego odliczenia z tytułu ulgi na dziecko...tzn jaka?
kwoty faktycznie odliczonej z tego tytułu...tzn. jaka?
różnicę nie może przekroczyć kwoty składek na ubezpieczenia społeczne oraz składek na ubezpieczenie zdrowotne...których? z pozycji 125 i 126 pitu 37?
no wlasnie...tylko w tych pozycjach np mam przypadek ze jest zero...a kobieta dostala zwrot ulgi tak...taka jak przysluguje i nie przekraczajaca sumy skl. spolecznych i zdrowotnych w pkt 124 jest roznica miedzy suma zaliczek pobranych przez platnikow a podatkiem naleznym i tego nie wzielam do dochodu...
sprawdzałam sobie te pozycje 122 i 123 z przykładowym rozliczeniem z ubeglych lat i wydrukiem z empatii, gdzie jest ujęty ten dochód wliczany. Wychodzi na to, ze to pozycja 122, 123 i teraz nie wiem, czy w każdym przypadku będzie tak samo.:-) pisze: ↑23 lip 2021, 9:27no wlasnie...tylko w tych pozycjach np mam przypadek ze jest zero...a kobieta dostala zwrot ulgi tak...taka jak przysluguje i nie przekraczajaca sumy skl. spolecznych i zdrowotnych w pkt 124 jest roznica miedzy suma zaliczek pobranych przez platnikow a podatkiem naleznym i tego nie wzielam do dochodu...