umieszczenie bez zgody?

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
ODPOWIEDZ
~Małgorzata

umieszczenie bez zgody?

Post autor: ~Małgorzata »

Czy spotkał się ktoś z Was z sytuacją, iż osoba umieszczana w ZOL nie była w stanie z uwagi na stan zdrowia podpisać zgody na umieszczenie, jaką procedurę stosujecie?Czy jeżeli już mam taką osobę przyjętą na oddział to mogę wystąpić o umieszczenie bez wyrażenia zgody?
Słyszałam o sytuacji gdy rodzeństwo darło koty o to czy mama jest w ZOL na własne życzenie i prokurator przeglądał dokumenty na których był podpis umiesczonej osoby i zastanawiam się co wydarzyłoby się gdyby go nie było ze względu na stan pacjentki.
~j

Re: umieszczenie bez zgody?

Post autor: ~j »

tylko zgoda sądu!
~Małgorzata

rozumiem.ale co mam zrobić mając taką osobę bez jej pisemnej zgody:( ( tzw. pacjent zerowy) czy jak teraz wystąpię do sądu to nie będzie nieco .........., wiem, że mam pasztet buuuu, ale jak z niego wybrnąć?
~Małgorzata

oczywiście jest przyjęta na oddział w ZOL-u
~Ela

Post autor: ~Ela »

Rodzina pisze do Sądu Okręgowego pozew w 2 egz. o ubezwłasnowolnienie i ustanowienie opiekuna prawnego. A jeśli nie ma rodziny w lini prostej: wstępni , zstępni to pracownik socj. składa dokumenty do prokuratury. Nawet jeśli pacjent już jest w ZOL , to na jakich zasadach dysponujesz jego pieniędzmi? Są to jego dochody i nie masz prawa za niego dedcydować.:-(
~Ela

Post autor: ~Ela »

Jeżeli ktoś ma dostęp i wpływ na zmianę rozporządzenia dot. zasad umieszczania w ZOL ( obecne jest nieżyciowe), to proponowałabym zmienić obecny zapis dot. zgody na umieszczenie , którą to zgodę wyraża zainteresowany lub przedstawiciel ustawowy . Najtrudniejsze są przypadki kiedy pacjent jest apaliczny,bez kontaktu słowno-logicznego i występowanie do sądu jest wielkim obciązeniem dla rodziny osoby bbbbbbbb. chorej, która wymaga opieki i leczenia w ZOL i nie jest wstanie podpisać dokumentów. A gdy nawet rodzina wystąpi do sądu o ubezwłasnowolnienie i ustanowienie opiekuna prawnego , to muszą zebrać obowiązujące dokumenty ,następnie obowiązują terminy w sądzie,opinia biegłych sądowych itp...i gdzie ten ciężko chory człowiek ma przebywać na czas ustanowienia opiekuna prawnego !!!!
W szpitalu już nie , w domu nie, w ZOL-u też nie bo nie znana jest jego wola i nie podpisał dokumentów !!! :-(( Fatalnie
ODPOWIEDZ