UMIESZCZENIE W DPS
Re: UMIESZCZENIE W DPS
Jest to nieodosobniony chory przepis w naszym kraju, ale KC wyraźnie podkreśla to co wyżej podał ZŁY ZED!
Wiem ! ale mam na swoim terenie cały szpital psychiatryczny a pracownicy sa \"opiekunami prawnymi\"- a budżet OPS skromniutki !
A jak jest u was z wywiadami, czy przeprowadzacie z osobą ubezwłasnowolnioną czy z opiekunem prawnym
W jaki sposób mozna umiescić osobę bez jej zgody w Domu pomocy Społeczej?Czy wymagane jest zaświadczenie od lekarza psychiatry ?
musisz wystąpić do sądu rodzinnego o skierowanie osoby do DPs bez jej zgody. Najczęściej sąd kieruje swojego biegłego psychiatrę. Jednak z tym jest różnie, najlepiej upewnić się w sądzie jakie potrzebują dokumenty i zaświadczenia, bo u nas \"co kraj to obyczaj\". Niestety z doświadczenia wiem, że sądy są w tych sprawach opieszałe i często taka osoba umiera zanim sąd podejmie decyzję.
słyszałam że jest taka ustawa, ktora mówi o umieszczeniu klienta bez jego zgody, niestety przeglądałam już wszystkie możliwe czasopisma i google.. nic nie znalazłam ... może Wam się cos kojarzy... może realizowaliście tę procedurę.. prosze o pomoc
Mam problem,matka ma ograniczoną władzę rodzicielską,dziecko postanowieniem sądu zostało umieszczone w placówce opiekuńczo-wychowawczej tj.domu dziecka,jako że stan zdrowia dziecka sie pogorszył i wymaga stałej opieki pielęgniarskiej a dom dziecka tego nie zapewnia tka więc zachodzi potrzeba umieszczenia dziecka w dps.Czy należy zmienić postanowienie sądowe,czy wystarczy tylko zgoda matki na umieszczenie w dps?Każdy mówi co innego,sąd że nie ma potrzeby zmiany postanowienia skoro jest zgoda matki,natomiast w dps chcą zmiany postanowienia i pcpr także.Proszę o radę może ktoś miał taki przypadek.
w tej sprawie powinien decyzję wydać bezapelacyjnie sąd tylko on może zmieni,ć wcześniejszą decyzję, ja mam takie dziecko u siebie i to sąd zmieniał decyzję
Dziekuję bardzo za radę.Właśnie wysyłam zapytanie do sądu w tym zakresie.
Oprócz UMIESZCZENIE W DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również:
komornik a naliczanie odplatności za dps
pracownik socjalny w DPS
pytanie do pracowników socjalnych
umowa z rodziną
Odmowa umieszczenia w dps
decyzja w sprawie odpłatnoiści za DPS
Umowa w sprawie odpłatnoiści za DPS rodziny
Pielęgniarki na bruk, a mieszkańcy do grobu
Pomniejszanie odpłatności za pobyt w DPS.
PODWYŻKI
Umieszczenie BARDZO PILNE
Opiekun DPS
mgr fizjoterapii pracujący na stanowisku technika fizjoterapii
Obliczenie kosztu utrzymania mieszkańca DPS
zatrudnienie
Proszę o pomoc