odplatnośc za rodzica - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 23 mar 2011, 10:54

Jestem zobowiązana do ponoszenia cześci kosztów za pobyt rodzica w DPS. Moje pytanie jaka jest forma prawna tej czynnoścu wzgledem mnie tj. decyzja administracyjna czy umowa?
Zastanawiam sie czy opieka społeczna moze zobowiazac mnie do platności przez decyzje administracyjną?
~ona 31

Napisano: 23 mar 2011, 10:56

umowa dotyczaca odpłatności zapobyt rodzica w DPS.
~social

Napisano: 23 mar 2011, 11:33

dla mnie jest to logiczne, a jak ma sie to do tego ze MOPS straszy mnie decyzja administracyjna, ponoc SKO ma podtrzymac ich decyzja potem odwolanie do sadu administracyjnego a ostatecznie postepowanie skarbowe, ktore sciagnie pieniadze gdy nie zgodze sie na ich warunki.
Czy takie dzialanie jest zgodne z prawem.
~ona 31

Napisano: 23 mar 2011, 15:47

osrodek pomocy społecznej skad skierowana jest osoba do dps-u wydaje decyzje o skierowaniu do dps-u oraz decyzje o odpłatnoęci za pobyt w dps, z decyzji o odplatności powinno wynikac kto ile placi tj, mieszkaniec - 70% swojego dochodu, zstepni- w zaleznosci od dochodu i gmina. decyzje taką otrzymuja takze osoby zobowiazane do odplatności, ale z osobami tymi kierownik ośrodka podpisuje umowę o wysokości odplatności za pobyt czlonka rodziny w dps
~\\

Napisano: 23 mar 2011, 16:39

dziekuje za odpowiedz... a co w przypadku kiedy nie zgodze sie na zmiane umowy i podwyzszenie kwoty ktora nalezy doplacac do pobytu w DPS?
~ona 31

Napisano: 23 mar 2011, 16:49

zawsze mozna zwrocic sie do sadu
~pr soc

Napisano: 23 mar 2011, 17:04

dobrze ale kto zglasza sprawe do sadu? ja czy opieka? i ktory sad rodzinny czy administracyjny?
~ona 31

Napisano: 24 mar 2011, 20:05

i Ty możesz i OPS, sąd rodzinny
~ja

Napisano: 25 mar 2011, 13:27

Oczywiście umowa i Sąd rodzinny
~mikka

Napisano: 25 mar 2011, 13:37

Nie sąd rodzinny tylko cywilny.
~:)

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU