Umieszczenie w DPS osoby niekontaktującej bez zgody rodziny - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 30 mar 2021, 19:03

Dzień dobry.
Teść przeszedł udar na skutek, którego stał się osobą niekontaktującą. Szpital, bez orzeczenia sądu o ubezwłasnowolnieniu i ustanowieniu opiekuna prawnego skierował go do DPS. Czy postąpiono zgodnie z prawem? Pracownik socjalny szpitala twierdzi, że teść musiał zwolnić miejsce w szpitalu, bo ten zamienia się w szpital jednoimienny.
Mediator2021
Praktykant
Od: 25 mar 2021, 16:54
Zajmuję się: bezrobotna

Napisano: 31 mar 2021, 14:19

Tutaj można znaleźć odpowiedzi co do kierowania osób do DPS
https://pcprkutno.pl/pomoc-spoleczna/try ... polecznej/

Genealnie bez zgody osoby kierowanej do DPS lub przynajmniej bez rozpoczetej procedury co do orzeczenia o umieszczeniu nie powinno mieć miejsce przyjęcie.
Socjalna_FiGa
Praktykant
Od: 26 mar 2021, 12:05
Zajmuję się: DPS

Napisano: 31 mar 2021, 16:03

Dziękuję za odpowiedź. Mężowi udało się ustalić, że teść został przeniesiony do DPS na jego pisemny wniosek. Nie jest możliwe. aby cokolwiek w tym stanie podpisał czy chociaż dokonał decyzji. Szpital nie dał rodzinie czasu na reakcję, po prostu poinformował, że teść jest już w DPS. Szpital odmawia wydania kopii dokumentacji teścia, nie udostępni też wniosku z którym miał wystąpić teść zasłaniając się RODO. Rodzeństwo męża jest gotowe wziąć teścia do rodzinnego domu. Pozostaje tylko walka sądowa ze szpitalem o sfałszowanie podpisu teścia?
Mediator2021
Praktykant
Od: 25 mar 2021, 16:54
Zajmuję się: bezrobotna

Napisano: 12 kwie 2021, 15:11

Walka ze szpitalem mogłaby być długa i trudna. Myślę, że jeśli chcą Państwo czy tez rodzina zabrać teścia do domu to proponuję:

Przede wszystkim kontakt z jednostką kierującą i poinformowanie o chęci zabrania mieszkanca DPSu. Być może uda się zrobic decyzje uchylająca tj. napisać pismo w imieniu mieszkańca DPS, że chcę wrocić do środowiska i wziąć od niego odcisk kciuka jesli podpis jest niemożliwy ( wiem nieco naciągane, ale czasem tak trzeba)
lub
złożyć wniosek do sądu o ubezwłasnowolnienie (co wydaję się rozsadne jeśli nie ma żadnego kontaktu) i zostac opiekunem prawnym wówczas to Państwo bedziecie podejmowac decyzję czy Dps czy Dom :)

Może nieco chaotycznie napisałam, ale mam nadzieję, że zrozumiale .
Socjalna_FiGa
Praktykant
Od: 26 mar 2021, 12:05
Zajmuję się: DPS

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x