umieszczenie w DPS osoby ubezwłasnowolnionej

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
~joanna

umieszczenie w DPS osoby ubezwłasnowolnionej

Post autor: ~joanna »

Moi drodzy forumowicze czy nadal potrzebna jest zgoda sądu na umieszczenie osoby w domu pomocy społecznej w przypadku ustanowienia opiekuna prawnego dla osoby całkowicie ubezwłasnowolnionej . W sądzie mówią ,że coś się zmieniło.
~wera

Re: umieszczenie w DPS osoby ubezwłasnowolnionej

Post autor: ~wera »

nic mi o tym nie wiadomo . Jadę na szkolenie 05.11. to się dowiem
~P i S

Post autor: ~P i S »

W dalszym ciągu opiekun prawny musi uzyskac zgode Sadu na umieszczenie podopiecznej w Domu Pomocy Społecznej.
~Ala

Post autor: ~Ala »

Zgadzam się opiekun prawny musi uzyskać zgodę sądu na umieszczenie w dps .Ostatnio miałam taki przypadek.
~Jan

Post autor: ~Jan »

Niekoniecznie. Wcale nie potrzeba takiej zgody. Owszem, w imieniu osoby ubezwłasnowolnionej musi podpisać się prawny opiekun.
~grażyna

Post autor: ~grażyna »

A kto występuje do sądu o wydanie postanowienia o konieczności umieszczenia ? Opiekun czy my OPS?
Bo my akurat nie mamy pewności czy to będzie dobre dla dziecka i chcielibyśmy mieć pewność ,żeby go umieścić. Prosimy o podpowiedź jak ktoś już to przerabiał.Pozdrowienia
~P i S

Post autor: ~P i S »

do sądu o wydanie postanowienia o konieczności umieszczenia występuje na 100% opiekun
~radek

Post autor: ~radek »

Jan jest w błędzie wg kodeksu rodzinnego opiekun prawny musi w każdej ważniejszej sprawie podopiecznego uzyskać zgodę sądu, inaczej może zostać ukarany grzywną lub w inhy sposób pouczony. Znam taki przypadek i odradzam.
~iiii

Post autor: ~iiii »

RADEK ma rację mamy 2 takie przypadki i wszędzie jest zgoda sądu :)
ODPOWIEDZ