umowa najmu z właścicielem, komu przelewamy dodatek mieszkan - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 16 sty 2017, 13:57

witam
mam pytanie, chodzi mi o to komu przelewacie dodatek mieszkaniowy jeśli o dodatek ubiega się osoba najmująca lokal od osoby prywatnej, a zarządcą lokalu jest spółdzielnia mieszkaniowa. w ustawie jest zapis , że dodatek wypłaca się zarządcy domu lub osobie uprawnionej do pobierania należności za lokal mieszkalny. Jeśli właściciel sprecyzował w umowie, że czynsz najmu najemca ma wnosić na rachunek bankowy wynajmującego i w czynsz najmu wliczono opłaty z spółdzielni mieszkaniowej. Właściciel upiera się, że to on powinien otrzymywać dodatek mieszkaniowy na swoje konto. Jak robicie w takim przypadku ?
nikas

Napisano: 16 sty 2017, 14:09

Zarządcą jest spółdzielnia. I tyle.

Nie ma co tu robić z igły widły (mówię o tym wynajmującym), w końcu na jedno wychodzi.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 16 sty 2017, 22:17

Trudno nie zgodzić się z Krwawą, tyko że jakby nie do końca wyjaśnia problem.
Ja takiego dokładnie przypadku jak w zapytaniu akurat nie mam, ale także nie widzę problemu, by sprawdzoną w praktyce rolę zarządcy pełnił właściciel (takie poglądy już na forum się pojawiały i chyba nie zostały skrytykowane).
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 17 sty 2017, 9:06

Tyle że właściciel mieszkania w spółdzielni mieszkaniowej raczej ma niewiele narzędzi do "zarządzania" swoim lokalem. W zasadzie jest płatnikiem. Niczego sam nie ustala (np. stawki za CO, czy eksploatacji, etc.) i praktycznie nie ma na nic wpływu. Nie wiem, ja tak to widzę.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 17 sty 2017, 21:55

Z tym też zgadzam się, tylko że nie widzę związku tych argumentów z meritum.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x