wydatki za śmieci - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 13 sty 2017, 12:50

POMOCYYYYY!!!!!! Błagam, proszę o jasną odpowiedź. Mieszkają faktycznie 3 osoby, wydatki za wywóz śmieci liczone za 4. Obniżyć te wydatki do 3 osób????
MOPS666

Napisano: 13 sty 2017, 13:25

Tak,
PPP

Napisano: 13 sty 2017, 14:45

Nie.
Jak dla mnie ustalić kto to ta czwarta osoba, czemu jej nie ma.
Ktoś faktyczne wydatki ponosi na 4 osoby więc czemu by je zaniżać?
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 13 sty 2017, 16:19

Jeżeli faktycznie mieszkają trzy osoby nie widzę powodu żeby liczyć śmieci za cztery.
PPP

Napisano: 14 sty 2017, 9:05

Ja zaś widzę:
1) są to faktycznie ponoszone koszty
2) zarządca je musi wymagać, więc też nalicza
3) urzędnik nie ma kompetencji wprowadzania zmian w tym zakresie, ustawa mu takich nie przyznaje. Czy się mylę? To proszę o rozjaśnienie.

Jeśli urzędnik zauważy rozbieżność (znów kłania się brak podstawy prawnej do takiej wnikliwości), to moim zdaniem powinien raczej próbowań doprowadzić do uregulowania ilości między zarządcą a użytkownikami.

Tak czy owak mamy tu do czynienia z kolejną niejasnością przepisów ustawy (troszkę podobnie jak dodatki pielęgnacyjne, zwroty podatków, zwroty opłat).
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 16 sty 2017, 9:53

Za niedługo będą meldować po 10 osób i też tak będziecie liczyć. Powodzenia.
ppp

Napisano: 16 sty 2017, 10:59

To też świetny przykład tragedii w jednym akcie, za jaką mam naszą ustawę. ;)

To niezaprzeczalne, że są to faktycznie ponoszone koszty, niemniej jednak najczęściej są to koszty, których wnioskodawca może uniknąć, bo przecież problemu żadnego nie stanowi zgłoszenie w administracji zarządcy, że osoba nie zamieszkuje. Spotykałam się z przypadkami niebywałego lenistwa i indyferentności, a nawet bezczelności... Na pewno znacie takie schematyczne przypadki "olewania" "systemu". :)
Tak czy inaczej "obdarowywanie" pieniędzmi gminy kogoś za jego lenistwo nie leży w - aż się boję przy @PCW używać tych słów - interesie społecznym. ;)

Oczywiście nadużyłam tutaj trochę definicji, potraktujcie to jako mój luźny punkt widzenia.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 16 sty 2017, 11:51

Dokładnie, ta ustawa ma tyle dziur ...., szkoda gadać. Czasami niestety trzeba kierować się logiką i zdrowym rozsądkiem. Pozdrawiam.
PPP

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem