zasiłek pielegnacyjny 153 zł - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 16 sty 2017, 14:11

Witam
Mam pytanie dotyczące zasiłku pielęgnacyjnego 153 zł nie wliczamy do dochodu, zaś z ZUS tak???
Proszę o przypomnienie :(
kiki 2912

Napisano: 16 sty 2017, 14:19

Zgodnie z ustawą - zasiłku pielęgnacyjnego nie wliczamy do dochodu, zaś dodatek pielęgnacyjny wliczamy...
kiki 2912 pisze: Mam pytanie dotyczące zasiłku pielęgnacyjnego 153 zł nie wliczamy do dochodu, zaś z ZUS tak???
Proszę o przypomnienie :(
Gdy czegoś nie pamiętam, sprawdzam w ustawie. ;) Hihi.

Ech, oczywiście przedstawiam moją interpretację kwestii liczenia dodatku pielęgnacyjnego.
Tak przedstawiałaby się sonda przeprowadzona wśród pracowników dodatków mieszkaniowych:

Czy liczysz dodatek pielęgnacyjny do dochodu:
TAK - 48%
NIE - 48%.
A CO TO? - 4%

;)
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 16 sty 2017, 15:22

Dziękuje za odpowiedź i pouczenie;)
Gość

Napisano: 16 sty 2017, 18:39

ja wliczam dodatek pielęgnacyjny, nie wliczam zasiłku pielęgnacyjnego. wersje jednak znam różne.
MałaMi89
Stażysta
Od: 09 sty 2017, 19:39
Zajmuję się: sekretariat, dodatki mieszkaniowe i dodatki energetyczne

Napisano: 17 sty 2017, 12:04

ja również wliczam dodatek pielęgnacyjny, a zasiłku pielęgnacyjnego nie wliczam
Ania88
Praktykant
Od: 17 sty 2017, 11:55
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe, energetyczne, działalność gospodarcza

Napisano: 05 lut 2017, 21:48

Zasiłku i dodatku pielęgnacyjnego nie wlicza się.
Jest Uchwała 7 Sędziów NSA sygn. akt I OPS 8/09 z dnia 10.12.2009r.
"cyt.(...) Wszystko to razem prowadzi do wniosku, że zasiłki i dodatki pielęgnacyjne spełniając identyczne funkcje, nie powinny być wliczane do dochodu obliczonego dla potrzeb uzyskania dodatku mieszkaniowego. Tak więc z punktu widzenia tego dochodu określenia "zasiłek pielęgnacyjny" i "dodatek pielęgnacyjny" trzeba traktować jako określenia, które mieszczą się w pojęciu "zasiłki pielęgnacyjne", o których mowa w art. 3 ust. 3 ustawy o dodatkach mieszkaniowych.
Z przedstawionych wyżej względów Naczelny Sąd Administracyjny na podstawie art. 15 § 1 pkt 2 oraz art. 264 § 1 i 2 p.p.s.a. wyjaśnił przedstawioną wątpliwość prawną jak w sentencji uchwały."
obywatel234

Napisano: 06 lut 2017, 10:32

obywatel234 pisze:Zasiłku i dodatku pielęgnacyjnego nie wlicza się.
Jest Uchwała 7 Sędziów NSA sygn. akt I OPS 8/09 z dnia 10.12.2009r.
"cyt.(...) Wszystko to razem prowadzi do wniosku, że zasiłki i dodatki pielęgnacyjne spełniając identyczne funkcje, nie powinny być wliczane do dochodu obliczonego dla potrzeb uzyskania dodatku mieszkaniowego. Tak więc z punktu widzenia tego dochodu określenia "zasiłek pielęgnacyjny" i "dodatek pielęgnacyjny" trzeba traktować jako określenia, które mieszczą się w pojęciu "zasiłki pielęgnacyjne", o których mowa w art. 3 ust. 3 ustawy o dodatkach mieszkaniowych.
Z przedstawionych wyżej względów Naczelny Sąd Administracyjny na podstawie art. 15 § 1 pkt 2 oraz art. 264 § 1 i 2 p.p.s.a. wyjaśnił przedstawioną wątpliwość prawną jak w sentencji uchwały."
Obywatel, mam coś bardziej aktualnego.
"Reasumując nadal obowiązuje przepis srt. 3 ust. 3 ustawy o dodatkach mieszkaniowych, zgodnie z którym dodatek pielęgnacyjny należy zaliczać do dochodu. Powyższą opinię potwierdza odpowiedź ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej z dnia 24 stycznia 2013 roku. na interpelację posła Tomasza Kuleszy nr SPS-023-12127/12."
Klara28

Napisano: 06 lut 2017, 16:47

To może i ja podzielę się swoją wiedzą w tym zakresie:
Uchwała NSA w składzie 7 sędziów ma wielką moc, ponieważ wyjaśnia przepisy prawne wywołujące rozbieżności w orzecznictwach sądów administracyjnych, tak jakby te rozbieżności ujednolica. Na tej uchwale opierają swe wyroki sądy administracyjne. Jeżeli się z uchwałą nie zgadzają mogą przedstawić sprawę do ponownego rozstrzygnięcia składowi 7, albo pełnej izby albo pełnego składu. I dopóki ten skład 7, albo pełen skład (jak się Izby nie zgadzają), nie wyda uchwały o treści przeciwnej w trybie 269 par. 1 ustawy Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi, to sądy administracyjne będą wydawać wyroki w oparciu o ostatnią aktualną uchwałę.
Aktualność danej uchwały można sprawdzić w Lexie - ta z 10.12.2009r. jest na dzień dzisiejszy aktualna.
Uchwała w składzie 7 sędziów ma większą moc niż zdanie podsekretarza stanu, nawet na polecenie Ministra. O ile oczywiście wnioskodawca się odwoła i sprawa trafi do sądu.
Uchwałę NSA z 2009 roku potwierdzają późniejsze wyroki sądów administracyjnych, np. z 2011.
O tym wspomina też Minister w swoim piśmie z 13 grudnia 2012 o nr SPS-023-12127/12, na które powołuje się Obywatel (4 akapit pisma) - przyznaje, że kolejne rozstrzygnięcia po 10.12.2009r. będą zgodne z treścią uchwały, ale on jest po prostu innego zdania i dodatek pielęgnacyjny by wliczał.
I zależy do którego pisma organ wydający decyzję (czyli MY) zajrzy, tak postąpi...
m_alaczek
Stażysta
Od: 07 lis 2016, 11:54
Zajmuję się: ST/DM

Napisano: 06 lut 2017, 20:03

powiedzcie mi od kiedy pismo ministerstwa ma jakąkolwiek moc prawną?
obywatel234

Napisano: 06 lut 2017, 20:06

Dobra z innej beczki. Czy na etapie ubiegania się o dod. mieszkaniowy trzeba dokumentować dochody?????jestem ciekaw waszej opinii. Proszę także o podstawę prawną?
obywatel234

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x