Mam pytanie dotyczące zasiłku pielęgnacyjnego 153 zł nie wliczamy do dochodu, zaś z ZUS tak???
Proszę o przypomnienie

Gdy czegoś nie pamiętam, sprawdzam w ustawie.kiki 2912 pisze: Mam pytanie dotyczące zasiłku pielęgnacyjnego 153 zł nie wliczamy do dochodu, zaś z ZUS tak???
Proszę o przypomnienie
Obywatel, mam coś bardziej aktualnego.obywatel234 pisze:Zasiłku i dodatku pielęgnacyjnego nie wlicza się.
Jest Uchwała 7 Sędziów NSA sygn. akt I OPS 8/09 z dnia 10.12.2009r.
"cyt.(...) Wszystko to razem prowadzi do wniosku, że zasiłki i dodatki pielęgnacyjne spełniając identyczne funkcje, nie powinny być wliczane do dochodu obliczonego dla potrzeb uzyskania dodatku mieszkaniowego. Tak więc z punktu widzenia tego dochodu określenia "zasiłek pielęgnacyjny" i "dodatek pielęgnacyjny" trzeba traktować jako określenia, które mieszczą się w pojęciu "zasiłki pielęgnacyjne", o których mowa w art. 3 ust. 3 ustawy o dodatkach mieszkaniowych.
Z przedstawionych wyżej względów Naczelny Sąd Administracyjny na podstawie art. 15 § 1 pkt 2 oraz art. 264 § 1 i 2 p.p.s.a. wyjaśnił przedstawioną wątpliwość prawną jak w sentencji uchwały."