Umowy zlecenia czy ryczałt

Wybrane tematy:
świetlice środowiskowe w 2015 r.? Zachowaj trzeźwy Umysł Szkolenie- kontrola przedsiębiorców sprzedających alkohol przez GKRPA organizacja koloni programem terapeutycznym leczenie z.stały-alkohol
ODPOWIEDZ
~Iwona

Umowy zlecenia czy ryczałt

Post autor: ~Iwona »

Witam dostałam powołanie do GKRPA i nie wiem jak powinno być formalnie załatwione umowy zlecenia bo takie chcą mi dac czy ryczałt
Insp
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Umowy zlecenia czy ryczałt

Post autor: Insp »

Temat poruszany dziesiątki razy, no ale wytłumaczę raz jeszcze. Zasady wynagradzania członków GKRPA winny być okreslone w Gminnym Programie Profilaktyki i Rozwiązywania Problemów Alkoholowych. Tam szukaj zapisu. Forma umowy zlecenia jest nieprawidłowa gdyż nie dochodzi do zawarcia w tym przypadku umowy cywilno-prawnej. Powołanie przez wójta do GKRPA to powołanie do pełnienia funkcji publicznoprawnej, czyli czynność jednostronna. W przypadku członków GKRPA nie ma prawnej możliwości zawarcia umowy cywilno-prawnej. Wynagrodzenie członków GKRPA podlega jedynie podatkowi dochodowemu, gdyż zgodnie z ustawą o systemie ubezpieczeń społecznych członkowie gKRPA nie podlegają systemowi ubezpieczeń społecznych gdyż nie znjadują sie katalogu osób wymienionych w art. 6 ustawy o systemie ubezp.
Ja tą sprawę rozwiązałem nastepująco:
- w Programie zapis o wynagrodzeniu za godzinę pracy, dyżuru, posiedzenia, kontroli;
- co miesiąc zestawienie z ilością godzin przepracowanych przez członków GKRPA x stawka za godzine daje sume wynagrodzenia za miesiąc. Sporządzam taką listę na podstawie listy obecności o i przekazuje do księgowości, która odlicza podatek dochodowy a resztę wypłacaq członkowi GKRPA. Podstawą dowypłaty jest zapis w Programie.
Jak sobie w Porgramie zapiszecie wynagrodzenie to wasza sprawa. Możecie zrobić ryczałt, np. 400zł za miesiąc dla członka pod warunkiem czynnego uczestnictwa w pracach Komisji i np, potrącanie 50zł za nieobecność na posiedzeniu czy dyżurze.
~Iwona

Re: Umowy zlecenia czy ryczałt

Post autor: ~Iwona »

Dziękuję bardzo.
Niestety u mnie się upierają na umowy zlecenie, bo podobno RIO tak im powiedziało, ale mnie też się nie podobają umowy -zlecenia.
ODPOWIEDZ