Przepisy tego nie zabraniają, aby tylko zakup przyczyniał się do likwidacji barier. Chyba że we wzorze umowy masz wskazane, że ma to być nowy sprzęt. Ale, jest zawsze ale. Czy jest to celowe z punktu widzenia okresu używalności, gwarancji, większego prawdopodobieństwa psucia się. No i pytanie czy ten używany sprzęt nie był już wcześniej zakupiony z dofinansowaniem PFRON.
a sprzedając y wystawi fakturę i dowód wpłaty? Kupując nowy sprzęt masz gwarancje i można reklamować w razie awarii ja odradzam ludziom takie zakupy zaoszczędzą niewiele a potem nie wiadomo do kogo się zgłosić o naprawe. W umowach mam zapis że ma przedstawić fakturę z dowodem wpłaty osoba prywatna takich dokumentów nie wystawi.
są firmy, które sprzedają używane schodołazy, wystawiają fakturę i dowód wpłaty, dają też na ten sprzęt roczną gwarancję, myślę ze dofinansowanie takiego sprzętu nie powinno być zakwestionowane, mamy przecież gospodarować środkami PFRON racjonalnie i oszczędnie a różnica cenowa jest ogromna, używany schodołaz kosztuje ok. 4.000zł (3-4 razy mniej niż nowy)