Czy pracownik socjalny w PCPR przeprowadza wywady środowiskowiskowe z RB - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 23 mar 2012, 17:45

Witam,
mam pytanie czy pracownik socjalny zatrudniony w PCPR przeprowadza wywiady środowiskowe z rodzicami biologicznymi. Jak u was dokonujecie oceny rodziców, żeby ich zwolnić lub naliczyć odpłatność za pobyt dzieci w rodzinie zastępczej lub placówce.
~donia

Napisano: 23 mar 2012, 19:23

donia zgodnie z nową ustawą nie ma już wywiadów środowiskowych stosuje się tylko kpa, zaświadczenia, oświadczenia i rozeznanie sytuacji rodzica na różnych drukach, zgodnie z kpa protokół przesłuchania strony, nie ma uprawnień aby wchodzić w środowisko, wzywa się rodzica tylko z terenu własnej gminy do innych gmin pisze się pisma aby one wezwały do siebie
~Olka

Napisano: 24 mar 2012, 22:36

proszę o podanie podstawy prawnej tzn jaką podajecie gdy wysyłacie do innej gminy
z góry wielkie dzięki
~kk

Napisano: 24 mar 2012, 23:13

Olka piszesz o protokole z przesłuchania stron a masz może gotowy druk a także wzory tych oświadczeń? jeśli tak mogę prosić o przesłanie na maila [email protected] z góry dziękuje
~ann

Napisano: 26 mar 2012, 13:17

mam pytanie co robicie w sytuacji gdy rodzic biologiczny mieszka poza waszym powiatem? tzn wysyłacie zawiadomienie o wszczęciu postępowania do tego rodzica i jednocześnie prośbę o zebranie dowodów do najbliższego rodzicowi OPSu? jeśli tak mogę prosić o wzór takiego pisma do OPS z góry dziekuje za pomoc
~ilona

Napisano: 27 mar 2012, 0:14

a jak przysyłają protokół a klient jest w zakładzie karnym na Twoim terenie?, przecież sam się nie zgłosi?
~bll

Napisano: 28 mar 2012, 1:02

witam. jak coś macie dajcie znać nie wiem jak to ugryznąć:)
~KOTEK

Napisano: 29 mar 2012, 10:44

pomysł ilony ciekawy ale jak OPS odmówi odesłania do nas bo nie chce dać na znaczek?
~ddd

Napisano: 29 mar 2012, 11:18

a może odmówić skoro powołasz się na art. 52 kpa???
~em

Napisano: 29 mar 2012, 13:32

em, ja nie upieram się, że nie masz racji, ale lubię podyskutować... i tak sobie myśle, że: to starosta ustala odpłatnosc za pobyt dziecka w pieczy, robi to na podstawie kpa, wiec nie mozna po prostu wezwać rodzica do złożenia wyjaśnień, oświadczeń... jak chce to i zaswiadczeń? a jak sie nie zgłosi to dopiero pisać do gminy z prośbą o wejście w środowisko?
chociaż tak dokładnie idąc po ustawie o pieczy i kpa - art. 52 i 75, to PCPR pisze do gminy ażeby wezwali stronę do wyjaśnień,a dowodem może być to co opisane w art. 75, ale wszyscy chcą tylko oświadczeń stony za odpowiedzialnością karną.. moim zdaniem tak należałoby to robic, ale bez wywiadów
~dora

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x