Witam mam panią która składa wniosek o urlop wychowawczy. Urlop od pracodawcy jest przyznany od 12.04 u mnie była 15.05 to od kiedy jej przyznaje? Czy przyznaje od 15. 05 i wypłacam1/30 czy od 01.06?
Nie przyznaje się od daty złożenia wniosku, tylko od miesiąca złożenia wniosku. Kobieta urlop wych. ma od 12.04. 2014 r. więc w maju należy jej się za cały miesiąc. Skoro wniosek zlożyła 30.05 to wyrównujesz jej wszystko w czerwcu.
a co z art 10 ust.3? jestem nowa i nie rozumiem tej różnicy kiedy jest dzielony a kiedy jest wypłacany od 1. Słyszałam że jeżeli dochód musimy utracie to przyznajemy od następnego miesiaca po utracie czyli rozumiem ze w tym przypadku to 01.06
Napisałaś, że urlop ma udzielony od 12 kwietnia, więc gdyby złożyła wniosek w kwietniu i kwalifikowałaby się bez utraty dochodów to wtedy dodatek dzielimy i przyznajemy od daty udzielenia urlopu czyli 12.04, natomiast jeśli nie kwalifikowałaby się dochodowo to wtedy robisz utratę dochodów przyznajesz od następnego miesiąca za cały miesiac w tym przypadku maj, bo za cały miesiąc już ma prawo do dodatku. Dla mnie to oczywiste, ale ja już pracuję trochę w tych świadczeniach, nie wiem czy zrozumiałaś, bo dzisiaj jest taki szarobury dzień i cieżko mi się myśli a tym bardziej pisze