Mam problem i bardzo proszę o rade.
mam dwie młodsze siostry w Domu Dziecka.
Chce je zabierac do siebie w dni wolne do nauki.
jak mam sformuowac wniosek o urlopawanie??
czy ktos juz moze pisal taki wniosek?
bardzo prosze o rade lub wzór takiego wniosku.
jeżeli jest ktos kto był lub jest w takiej sytuacji , że ma rodzeństwo w Domu Dziecka niech do mnie napisze na e-mail [email protected]
imię i nazwisko miejscowość data
adres zamieszkania
telefon:
Ośrodek opiekuńczo
wychowawczy w ....(nazwa
placówki do której piszesz
Zwracam się z prośbą o urlopowanie moich sióstr (imiona i nazwiska sióstr) pod moją opiekę do mojego domu (adres ) w dni wolne od nauki szkolnej , święta oraz wakacje letnie ( i co tam jeszcze chce ) ( możesz podać konkretne terminy np. od 30.06. do 30.08.2011r). w czasie urlopowania zobowiązuje się opiekować i dbać o bezpieczeństwo moich sióstr.
Jeśli planujesz z nimi pojechać gdzieś to napisz że w okresie .... będziemy u cioci np. Jadzi w Gdzieś tam w mieszkaniu ...adres.
Rozumiem Marysiu, że jesteś osobą pełnoletnią i masz takie warunki, aby zapewnić bezpieczny pobyt rodzeństwu ?
Przykładowy wzór:\"Zwracam się z uprzejmą prośbą o możliwość urlopowania moich młodszych sióstr (podaj ich imiona i nazwiska) we wszystkie wolne dni od nauki. Siostry moje aktualnie są w domu dziecka w (podaj nazwę placówki i miejscowość). Jestem - tu krótki opis (kim dla nich jesteś, czy pracujesz czy studiujesz, jakie masz warunki mieszkaniowe, z czego się utrzymujesz, itd.). Jestem w stałym kontakcie z dziewczynkami. Zobowiązuję się do zapewnienia im bezpieczenstwa oraz właściwych warunków pobytu. Zobowiązuję się osobiście odbierać i odwozić ich z i do placówki. Mam z rodzeństwem bardzo dobre relacje, kochamy się, tęsknimy za sobą i chcemy jak najwięcej czasu spędzać razem. Z poważaniem.\". Myślę, że tak bym to napisał - mam nadzieję, że napiszesz wszystko zgodnie z prawdą. Powinno wystarczyć, ale bądź gotowa na wizytę kuratora, pracownika socjalnego, kogoś z placówki, itp. Trzymam kciuki. Napisz jak załatwiłas sprawę.
Pozdrawiam.
wie może ktoś co się dzieje z wychowankami Domu Dziecka.
co dalej po ukończeniu 18, mając szkołe.
Jezeli ja nie bede ,mogla ich poźniej zabrac do siebie, do rodzicow napewno nie beda chciały wrócic to co wtedy?
Każdy dzieciak przed ukończeniem 18 r.ż pisze plan usamodzielnienia. Możliwości są bardzo indywidualne więc na twoje pytanie trudno odpowiedzieć. Rozmawiaj przede wszystkim z wychowawcami lub pracownikiem socjalnym w placówce albo u was w PCPR z osobami zajmującymi się usamodzielnianiem wychowanków z placówek. W razie wątpliwości co do konkretnych pytań - pisz.
może ktoś wie czy urlopując rodzeństwo z domu dziecka np.na całe wakacje należy mi się jakiś zasiłek na nie? Sama jestem w trudnej sytuacji i mam swoje dzieci a nie stać mnie na utrzymanie gromadki dzieci przez 2 m-ce.