Sąd wydaje postanowienie o umieszczeniu dziecka w placówce i Sąd po sprawdzeniu warunków domowych w uzgodnieniu z placówką urlopuje wychowanka. Tak jest w mojej placówce także i nie wyobrażam sobie aby Dyrektor sam o tym decydował.
a do kogo należy piecza nad dzieckiem? Kro Art. 112. [Bieżąca opieka nad małoletnim] [27] § 1. Obowiązek i prawo wykonywania bieżącej pieczy nad osobą dziecka umieszczonego w rodzinie zastępczej albo w placówce opiekuńczo wychowawczej,
jego wychowania i reprezentowania w tych sprawach, a w szczególności w dochodzeniu świadczeń alimentacyjnych, należą do rodziny zastępczej albo placówki opiekuńczo wychowawczej.
Pozostałe obowiązki i prawa wynikające z władzy rodzicielskiej należą do rodziców dziecka
[Kontakt z dzieckiem] [28] § 1. Niezależnie od władzy rodzicielskiej rodzice oraz ich dziecko mają prawo i obowiązek utrzymywania ze sobą kontaktów.
Sądy szczecińskie wydają zgody na urlopowanie wychowanków,ale poza wywiadem kuratora także zasięgają naszej opinii. Mieliśmy kiedyś wychowanka z Kołobrzegu i sędzia z którą rozmawiałam przez telefon udzieliła mi informacji,że oni żadnych zgód nie wydają i decyzja, czy wychowanek może być urlopowany jest w gestii dyrektora placówki.