urlopowanie wychowanków - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 12 paź 2010, 11:07

Sąd wydaje postanowienie o umieszczeniu dziecka w placówce i Sąd po sprawdzeniu warunków domowych w uzgodnieniu z placówką urlopuje wychowanka. Tak jest w mojej placówce także i nie wyobrażam sobie aby Dyrektor sam o tym decydował.
~Adam

Napisano: 12 paź 2010, 11:23

a do kogo należy piecza nad dzieckiem? Kro Art. 112. [Bieżąca opieka nad małoletnim] [27] § 1. Obowiązek i prawo wykonywania bieżącej pieczy nad osobą dziecka umieszczonego w rodzinie zastępczej albo w placówce opiekuńczo wychowawczej,
jego wychowania i reprezentowania w tych sprawach, a w szczególności w dochodzeniu świadczeń alimentacyjnych, należą do rodziny zastępczej albo placówki opiekuńczo wychowawczej.
Pozostałe obowiązki i prawa wynikające z władzy rodzicielskiej należą do rodziców dziecka

[Kontakt z dzieckiem] [28] § 1. Niezależnie od władzy rodzicielskiej rodzice oraz ich dziecko mają prawo i obowiązek utrzymywania ze sobą kontaktów.

~ale jaja

Napisano: 12 paź 2010, 15:03

Sądy szczecińskie wydają zgody na urlopowanie wychowanków,ale poza wywiadem kuratora także zasięgają naszej opinii. Mieliśmy kiedyś wychowanka z Kołobrzegu i sędzia z którą rozmawiałam przez telefon udzieliła mi informacji,że oni żadnych zgód nie wydają i decyzja, czy wychowanek może być urlopowany jest w gestii dyrektora placówki.
~Agni

Napisano: 12 paź 2010, 15:24

Czyli co - od lokalnych zwyczajów i tradycji zależą prawne procedury urlopowania dziecka do domu rodzinnego? ABSURD
~ale jaja

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x