urlopy zaległe dla wychowawcow karcianych
Re: urlopy zaległe dla wychowawcow karcianych
Ja Ci wytłumaczę. Marianna uważa, że do końca roku opłaca się bardziej wziąć ekwiwalent za niewykorzystany urlop gdyż jest on drożej wyceniany. Niestety wedle prawa urlop z 2013r możesz wykorzystać w 2014 i żaden dyrektor Ci i tak nic nie wypłaci chyba, że odchodzisz z pracy.
uwaga złośliwe...
Marianno w przyszłym roku będziesz miała mniej wiec go lepiej rozplanujesz i nic Ci nie przejdzie, a nawet braknie jak porobisz po 40h
Marianno w przyszłym roku będziesz miała mniej wiec go lepiej rozplanujesz i nic Ci nie przejdzie, a nawet braknie jak porobisz po 40h
hey ale po co te złośliwości?
pożyjemy zobaczymy ... może i Tobie zabraknie
pożyjemy zobaczymy ... może i Tobie zabraknie
Zrozum Heyu, że jak mozna zabrać nauczycielom to wcześniej czy później zabiorą wszystkim. Niektórzy z tych co się cieszyli z zabrania KN już płaczą bo ich zwalniają albo nie będzie nadgodzin itp. Niedługo i tak wszystko przejmą stowarzyszenia i będziesz robił 40 plus to co poza placówką za 1200...Uwaga to nie było złośliwe, raczej smutne.
Ale ja sie nie ciesze z zabrania KN - co wiecej uwazam to za niesprawiedliwosc, ale nie moge patrzec na to jak większość ( przynajmniej na tym foum ) karcianych uwaza sie za kogs lepszego tylko dlatego ze mieli szczescie zatudnic sie w innym okresie czasu. bo musieli przejsc siezke awansu? I co z tego? Sa karciani ktorzy znaja sie na swojej pracy i maja duza wiedze, ale sa tez tacy co kodeksowym do piet nie siegaja ( niektorym ). Jakosc swiadcznej pracy na pewno nie wynika z systemu zatrudnienia, lecz z zaangazowania, a takie glosy daje sie slyszec.
A zlosliwosc wynika z tego ze Marianna zdaje sie uwazac ze z innej gliny jest lepiona.
Kapku ja juz robie 40+ to co poza i tym rowniez trzeba by sie zajac
A zabrac wszystkim nie zabiora, juz nie ma z czego, drugiej ukrainy miec u siebie nie beda chcieli
A dualizm zatrudnienia to byla jakas paranoja rozne stawki za ta sama prace, KN robilo w warunkasz trudnych a KP juz nie mimo tej samej racy a jeszcze w wiekszym wymiarze. KN urlopy dla poratowania zdrowia, to KP zdrowia nie tracilo?? Urlop 35 dni, to czyli za mniej pracy w tym samym zakladzie nalezy sie wiecej odpoczynku? Uwazam ze ZROWNANIE bylo konieczne, tyle ze nie w ta strone. I nadaljest roznica bo w jednych placowkach wychowawca zarabia brutto 1600 w innej z tym samym stazem 2600zbyt duze sa roznice. W jednej robia po 32h bezposredniej w innych 40. Dlaczego w koncu u gory nie sprecyzuja jednych ustalen, ale nie dla oszczednosci a dla jakosci pracy. No tom sie rozpisol.
A zlosliwosc wynika z tego ze Marianna zdaje sie uwazac ze z innej gliny jest lepiona.
Kapku ja juz robie 40+ to co poza i tym rowniez trzeba by sie zajac
A zabrac wszystkim nie zabiora, juz nie ma z czego, drugiej ukrainy miec u siebie nie beda chcieli
A dualizm zatrudnienia to byla jakas paranoja rozne stawki za ta sama prace, KN robilo w warunkasz trudnych a KP juz nie mimo tej samej racy a jeszcze w wiekszym wymiarze. KN urlopy dla poratowania zdrowia, to KP zdrowia nie tracilo?? Urlop 35 dni, to czyli za mniej pracy w tym samym zakladzie nalezy sie wiecej odpoczynku? Uwazam ze ZROWNANIE bylo konieczne, tyle ze nie w ta strone. I nadaljest roznica bo w jednych placowkach wychowawca zarabia brutto 1600 w innej z tym samym stazem 2600zbyt duze sa roznice. W jednej robia po 32h bezposredniej w innych 40. Dlaczego w koncu u gory nie sprecyzuja jednych ustalen, ale nie dla oszczednosci a dla jakosci pracy. No tom sie rozpisol.
hey
uważasz że zabranie KN uzdrowiło system? gratuluję! wydawało mi się, że to była szansa windować w górę standardy pracy i zatrudnienia ... ale jak widać mentalność \"zabrać innym\" zamiast \"walczyć o swoje\" zwyciężyła
uważasz że zabranie KN uzdrowiło system? gratuluję! wydawało mi się, że to była szansa windować w górę standardy pracy i zatrudnienia ... ale jak widać mentalność \"zabrać innym\" zamiast \"walczyć o swoje\" zwyciężyła
Ale jak możesz żądać zrównania pensji?! Przecież to nie komuna. U nas ludzie z KP zatrudnieni 9 lat temu mają pensję ponad 2 tysiące na rękę a dwie ostatnio zatrudnione osoby mają najniższą krajową. Uważasz, że ZRÓWNANIE jest konieczne? No to coś czuję, że zrównają niedługo. jakoś dziwnie najłatwiej zrównuje się w dół. Mało tego dyplomowani u nas mają zasadniczą i tak o wiele wyższą niż my a jeszcze między nimi jest jeden mianowany. Co pracownik to inna zasadnicza a przecież praca taka sama?! Przestańcie pisać takie dyrdymały o zrównaniu pensji bo zaraz napiszę, że mam taki sam żołądek jak minister albo chcę mieć taki sam zegarek jak inny minister.
może i macie racje, może byłym KN nalezy sie wiecej, sa lepsi od KP, maja wiecej stazu ( czasowego bo ilosci przepracowanych godzin juz niekoniecznie ), moze powinni miec wiecej przywilejow, glosniej krzycza wiec niech wiecej maja
Marianno - naucz sie czytac ze zrozumieniem, sprobuj jeszcze raz zrozumic sens mojej wypowiedzi, a jak sie nie uda to jeszcze raz i tak do skutku...
Kapku - rozne pensje ? tak . Ale od jakosci pracy a nie od szczescia w jakim okresie czasu sie zatrudnilo. Od czasu pracy liczona jest wysluga. Wogole jakos chyba nieogarniam Twojej wypowiedzi, jakby jedna czesc przeczyla/ nie trzymala sie idei drugiej. Chyba, ze jest pozno i mam klopoty z analiza tekstu. Tak tez moze byc.
Marianno - naucz sie czytac ze zrozumieniem, sprobuj jeszcze raz zrozumic sens mojej wypowiedzi, a jak sie nie uda to jeszcze raz i tak do skutku...
Kapku - rozne pensje ? tak . Ale od jakosci pracy a nie od szczescia w jakim okresie czasu sie zatrudnilo. Od czasu pracy liczona jest wysluga. Wogole jakos chyba nieogarniam Twojej wypowiedzi, jakby jedna czesc przeczyla/ nie trzymala sie idei drugiej. Chyba, ze jest pozno i mam klopoty z analiza tekstu. Tak tez moze byc.
Nie wiem co tam jest niespójnego? Przecież ta część o jednakowych żołądkach i zegarkach to ironia. Powtórzę jeszcze raz wśród kp też są duże różnice w pensjach zasadniczych a przecież ci młodzi pracują bardzo dobrze (nawet więcej czasu poświęcają prywatnego bo nie mają dzieci itp)więc powinni zarabiać więcej. Mają mniejsze tylko dlatego, że zatrudnili się w momencie gdy kondycja finansowa naszego starostwa jest bardzo zła.
\"maja wiecej stazu ( czasowego bo ilosci przepracowanych godzin juz niekoniecznie )\"
Już kiedyś to tu tłumaczyłam. U nas jest tak:
Pracując na KN nie mam nocek. Pracuję 26 godzin tylko z dziećmi. Dyżury 14-21 lub 6-8. Pracuję 4-5 dni w tygodniu.
Wychowawca pracując na KP ma nocki oraz dyżury 6-14, 14-21. De facto ma mniej pracy bezpośredniej z grupą, bo w tygodniu wypadają 2 nocki (to daje 24 godz). Jak do tego dodamy godziny 8-14 kiedy nie ma dzieci w ddz to ilość godzin przepracowanych z dzieckiem niekoniecznie wychodzi większy niż na KN.
Dodatkowo liczy się długość przepracowanych lat. Każde kolejne dziecko i jego sytuacja życiowa to nowy \"przypadek\" (sorry za określenie) i nowe doświadczenie.
Szczerze mówiąc wolę jednego wychowawcę z KN lub z KP z 10 letnim doświadczeniem niż 4 wychowawców z krótkim stażem. Ilość błędów jakie można popełnić w tej pracy i przyniosą szkodę nie tylko dziecku ale całej placówce jest olbrzymia. Próba odkręcenia błędów popełnionych przez młodego wychowawcę czasami graniczy z cudem.
Kiedyś młody wychowawca był pod okiem starszego stażem wychowawcy. Teraz młodzi uważają że już wszystko wiedzą, do czasu, kiedy trzeba coś konkretnie zrobić.
Już kiedyś to tu tłumaczyłam. U nas jest tak:
Pracując na KN nie mam nocek. Pracuję 26 godzin tylko z dziećmi. Dyżury 14-21 lub 6-8. Pracuję 4-5 dni w tygodniu.
Wychowawca pracując na KP ma nocki oraz dyżury 6-14, 14-21. De facto ma mniej pracy bezpośredniej z grupą, bo w tygodniu wypadają 2 nocki (to daje 24 godz). Jak do tego dodamy godziny 8-14 kiedy nie ma dzieci w ddz to ilość godzin przepracowanych z dzieckiem niekoniecznie wychodzi większy niż na KN.
Dodatkowo liczy się długość przepracowanych lat. Każde kolejne dziecko i jego sytuacja życiowa to nowy \"przypadek\" (sorry za określenie) i nowe doświadczenie.
Szczerze mówiąc wolę jednego wychowawcę z KN lub z KP z 10 letnim doświadczeniem niż 4 wychowawców z krótkim stażem. Ilość błędów jakie można popełnić w tej pracy i przyniosą szkodę nie tylko dziecku ale całej placówce jest olbrzymia. Próba odkręcenia błędów popełnionych przez młodego wychowawcę czasami graniczy z cudem.
Kiedyś młody wychowawca był pod okiem starszego stażem wychowawcy. Teraz młodzi uważają że już wszystko wiedzą, do czasu, kiedy trzeba coś konkretnie zrobić.
Oprócz urlopy zaległe dla wychowawcow karcianych - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze przeczytaj również:
publiczna/niepubliczna placówka
praca na zastepstwo
wolne miejsca
pytanie do wychowawców MOW
dochód wychowanka za prkatykę
wychowawcy,koordynatorzy
placówki specjalistyczne
placówki specjalistyczne
grafik
Umieszczenie w pieczy PILNE
współpraca z byłymi r.z.
wychowawca - mężczyzna poszukiwany do pracy