Usamodzielnienie na starych zasadach, co z kryterium? - Stare tematy

Strona 2 z 3    [ Posty: 25 ]

Napisano: 10 gru 2013, 17:10

stosuje się stare przepisy ze starym kryterium dochodowym. Ale można przyznać pomoc osobie, której odmówiono pomocy na kontynuowanie nauki z powodu przekroczenia dochodu, na podstawie art. 240 ust. 3 ustawy o wpieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej, jeżeli spełniają warunki w niniejszej ustawie.
~Karolaaakg

Napisano: 11 gru 2013, 11:26

Podpisuję się pod wypowiedzią Karolaaakg
:-)
~pcpr1234

Napisano: 11 gru 2013, 19:53

~Karolaaakg - art 240 ust. 3 stosuje się tylko do kontynuacji nauki a nie do usamodzielnienia o którym była mowa na początku wątku.
Interpretacja ministerstwa jak już wielokrotnie tu pisałem, może być użyta tam gdzie król piechotą chodzi..... nie dość że dowolnie interpretuje ustawę (i nie ma to żadnej mocy wiążącej) i była wydana przed dniem wejścia w życie nowych kryteriów dochodowych. Więc kompletnie nie odnosi się do tego, co się dzieje od października 2012r.
~Grzegorz

Napisano: 16 gru 2013, 13:09

a ja mam wzory od swoje prawnika i dla wychowanków na tzw starych zasadach kryterium stosujemy nowe. \" stare zasady\" tyczą się tylko ustawy o pomocy społecznej
~MOPR

Napisano: 16 gru 2013, 15:06

a starzy wychowankowie to nie na ustawie o pom.społ.? w brzmieniu do 31.12.2011r.?
~Teresa

Napisano: 18 gru 2013, 12:27

ja natomiast byłam na szkoleniu i przedstawiono nam 2 interpretacje tego nieścisłego zapisu-pierwsza to taka ze stare zasady maja stare kwoty kryterium, a druga (dla mnie bardziej logiczna i przeze mnie stosowana)-do starych KN stosuje się dotychczasowe zasady, czyli ustawę o pomocy społecznej w brzemieniu do 31.12.2011r., w której jest zapis co do zasady a nie kwota (200 % kryterium dochodowego). Tak wiec w stosunku do starych KN stosuje 200% kryterium, ale biorę pod uwagę nową kwotę kryterium 542 zł i 456 zł.
~ask

Napisano: 18 gru 2013, 14:04

ja robię jak ask, stosuję starą ustawę jak najbardziej, ale kryterium nie wynika z ustawy tylko z rozporządzenia, ono się zmieniło i wszyscy (GOPSY, MOPSY) wypłacają świadczenia według tych kryteriów. To co stare kryterium ma dotyczyć tylko i wyłącznie starych wychowanków.
~ulala

Napisano: 03 sty 2014, 15:45

ale do ustawy o pom.społ. w brzmieniu do 31.12.2011r. które rozporzadzenie ws. kryterium obowiązywało?! na kwoty 351 i 477zł
~Dora

Napisano: 07 sty 2014, 16:59

my stosujemy starą ustawę i rozporządzenia do wszystkich wychowanków, którzy usamodzielnili się przed 1 stycznia 2012r i to zarówno w przypadku pomocy na Kn jak i usamodzielnienie i zagospodarowanie. Do tego stosujemy stare kryterium dochodowe.
Pozostałe osoby, które usamodzielniły się z ustawy o pomocy społ. już po 1 stycznia 2012r. traktujemy z zastosowaniem nowego kryterium i nowych rozporządzeń ale i ustawie o pomocy społecznej po zmianach. A cała reszta idzie z pieczy zastępczej.
~Max1

Napisano: 02 kwie 2014, 15:39

wydaje mi się że należy stosować zapisy ustawy na dzień 31.12.2011 ale kryteria nowe - dlaczego!?
ano dlatego że oprócz wczytywania się w zapisy prawa należy mieć na uwadze konstytucję, a właściwie wynikającą z niej równość wobec prawa.
Bo usamodzielniany który opuścił RZ przed końcem 2011 roku ma mieć pecha i mimo że jest inflacja i podwyżki - które uwzględniać mają właśnie kryteria - jego nie dotykają nie płaci więcej za chleb na przykład?
A usamodzielniany po grudniu 2011 jest już traktowany normalnie i jego inflacja obowiązuje i może sobie więcej zarobić!?
Nie może być takiej nierówności
Skoro ustawa dosłownie nie precyzuje jak rozumieć \"stare przepisy\" to my starajmy się zrozumieć je zgodnie z prawem
~ddd

Strona 2 z 3    [ Posty: 25 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x