Usamodzielnienie na starych zasadach, co z kryterium? - Stare tematy

Strona 3 z 3    [ Posty: 25 ]

Napisano: 03 kwie 2014, 9:56

Każdy robi inaczej, podobnie jest z odmawianiem pomocy na kontynuowanie nauki w przypadku przekroczenia kryterium dochodowego (czy to starego, czy też nowego). Jedni przyznają nową decyzją 500,00 zł, inni 494,10 zł z podstawą art. 240 ust. 3, natomiast jeszcze inni zostawiają decyzję w mocy, gdyż tak naprawdę pomoc nie zostaje odmówiona ze względu na ten przepis w mocy.

Podsumowując - Ministerstwo narobiło strasznego bałaganu nową ustawą i jak zwykle pracownicy najniższego szczebla najbardziej na tym ucierpią, o usamodzielnianych i rodzinach zastępczych nie wspominając.

Jednakże moja rada - zawsze lepiej mieć podkładkę w postaci opinii z Ministerstwa bądź opinię radcy prawnego.

Pozdrawiam.
~piotrek

Napisano: 03 kwie 2014, 11:21

fakt, ta cała ustawa jest chora...
~Dora

Napisano: 03 kwie 2014, 11:36

czy to jest mowa o pomocy na kontynuowanie nauki czy na usamodzielnienie, bo mam wrażenie, że rozmawiacie o dwóch różnych sprawach. Na usamodzielnienie - kryterium to ważne czy osoba nie przekracza 1200 zł. a wys. pomocy pieniężnej np: 300 % podstawy - w przypadku, gdy......itd.. Natomiast pomoc na kont. nauki to osobny rozdział. Dobrze rozumuję?
~pcpr

Napisano: 04 kwie 2014, 10:49

Witam wpłynęło do nas podanie o przyznanie pomocy na usamodzielnienie, wychowanka jest na starych zasadach. Przekroczyła kryterium dochodowe 954 zł (wynagrodzenie za pracę wynosi 1.100 zł) dla osoby samotnie gospodarującej, czy mogę odmówić na starych zasadach i przyznać na nowej ustawie pomoc na usamodzielnienie?
~anulka

Napisano: 04 kwie 2014, 12:25

to nie dot. usamodzielnienia tylko kontynuowania nauki
~Dora

Strona 3 z 3    [ Posty: 25 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x