UWAGI DLA SYGNITY - Świadczenia rodzinne

Strona 59 z 87    [ Posty: 869 ]

Napisano: 07 sty 2016, 15:57

tomektomek pisze:Witam. Klientka złożyła oświadczenie, w którym stwierdziła że otrzymuje od listopada 2015 r. zasiłek dla bezrobotnych. Zgodnie z procedurą uzyskałem jej ww. dochód. Z moich obliczeń kwalifikuje się na świadczenia zgodnie z "zł za zł". System (wersja 2-0.5 ) po wygenerowaniu "decyzji z decyzji" wyrzuca tylko komunikat:
"Z powodu wygaśnięcia orzeczenia o niepełnosprawności lub przekroczenia przez jednego z członków rodziny wieku 25 lat, dochód rodziny (2743,00 zł) w przeliczeniu na osobę (685,75 zł) przekracza wysokość kryterium dochodowego na osobę (674,00 zł), lecz nie przekracza wysokości tego kryterium powiększonego o kwotę równą najniższemu zasiłkowi rodzinnemu (763,00 zł). Czy ma nastąpić kontynuacja decyzji po dniu 2016-01-01 ?"
Nie ma informacji, że kwalifikuje się na "ZŁ za ZŁ". Po wygenerowaniu decyzji w podglądzie planu wypłat widnieją w całości zasiłek i dodatki nie pomniejszone. Dlaczego zł za zł nie działa w tym przypadku (pierwszy nasz wniosek i problem).
W takiej sytuacji powinien być zrobiony wniosek o zmianę świadczenia w związku ze zmianą sytuacji życiowej. Po zrobieniu takiego wniosku, oprogramowanie przeniosło by te wyliczenia z winsoku na kolejną decyzję i mechanizm złotówka za złotówkę by zadziałał.

Natomiast jeśli zostało to zrobione przez narzędzie "Modyfikacja danych wniosku", a nie przez nowy wniosek, to oprogramowanie przeliczyło we wniosku, że kwoty są przekroczone, ale dane te nie zostały przeniesione na decyzję, bo z tego starego wniosku już była wydana decyzja. Skorzystanie w takim przypadku z narzędzia "Modyfikacja danych wniosku" to jest nieprawidłowy sposób działania, ponieważ fałszuje oryginalny wniosek, który był już rozpatrzony - należy zarejestrować nowy wniosek - ponieważ Klient oświadczył, że zmieniła mu się sytuacja i jest to nowy dokument, nowa sytuacja, która nie występowała w momencie składania oryginalnego wniosku. Zmieniając ten oryginalny wniosek zafałszowuje się historię sprawy.

Nie wiem czy tak było u Ciebie, ale na to wygląda z Twojego opisu.

pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 08 sty 2016, 8:50

Po zastosowaniu się do zaleceń nakładka faktycznie zadziałała. Mam jednak problem z szablonem wydruków. Wprowadziłem w szablonie znacznik "sentencja_zl_za_zl" i dodaje na wydruku tekst:
"Na podstawie art. 5 ust 3 ustawy o świadczeniach rodzinnych, w związku z przekroczeniem kryterium dochodowego uprawniającego do zasiłku rodzinnego wynoszącego 674,00 zł na osobę w rodzinie, zgodnie z art. 5 ust 3a ustalam do wypłaty, łączną kwotę zasiłku rodzinnego i dodatków do zasiłków rodzinnego, o których mowa w decyzji, w łącznej wysokości 167,53 zł miesięcznie w okresie 2016-01-01 do 2016-10-31 (tj. zgodnie z art. 5 ust. 3a ww. ustawy, w wysokości różnicy pomiędzy łączną kwotą przysługujących zasiłków rodzinnych wraz z dodatkami, o której mowa ww. art. 5 ust. 3, a kwotą o którą przekroczony został dochód rodziny)."
Brakuje jednak pierwszej części sentencji mówiącej o tym jakie świadczenie, komu, na jaki okres i w jakiej wysokości zostało przyznane. W jaki sposób dodać to do szablonu decyzji?
I kolejne dwa pytania:
1. Czy i w jaki sposób można przypisać do decyzji zmieniającej (zł za zł) specjalnie utworzony szablon do tego typu decyzji?
2. Z instrukcji wyczytałem, że np: dodatek z tytułu rozpoczęcia roku szkolnego będzie dzielony przez 12 i wypłacany co miesiąc w określonej kwocie. Co w przypadku, kiedy dziecko zrezygnuje z nauki i dodatek nie będzie przysługiwał, a w części został już wypłacony?

Jestem pracownikiem ŚR od niedawna, więc jeśli proszę o coś śmiesznego to proszę o zrozumienie pozostałych forumowiczów :D
tomektomek

Napisano: 08 sty 2016, 9:05

Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 08 sty 2016, 10:38

tomektomek pisze:Wprowadziłem w szablonie znacznik "sentencja_zl_za_zl" i dodaje na wydruku tekst:
"Na podstawie art. 5 ust 3 ustawy o świadczeniach rodzinnych, w związku z przekroczeniem kryterium dochodowego uprawniającego do zasiłku rodzinnego wynoszącego 674,00 zł na osobę w rodzinie, zgodnie z art. 5 ust 3a ustalam do wypłaty, łączną kwotę zasiłku rodzinnego i dodatków do zasiłków rodzinnego, o których mowa w decyzji, w łącznej wysokości 167,53 zł miesięcznie w okresie 2016-01-01 do 2016-10-31 (tj. zgodnie z art. 5 ust. 3a ww. ustawy, w wysokości różnicy pomiędzy łączną kwotą przysługujących zasiłków rodzinnych wraz z dodatkami, o której mowa ww. art. 5 ust. 3, a kwotą o którą przekroczony został dochód rodziny)."
Brakuje jednak pierwszej części sentencji mówiącej o tym jakie świadczenie, komu, na jaki okres i w jakiej wysokości zostało przyznane. W jaki sposób dodać to do szablonu decyzji?
Znacznikami, które były używane dotychczas - dotyczące przyznanych świadczeń.
Różnica pomiędzy zwykłą decyzją, a decyzja dotyczącą złotówki za złotówkę różnic się tylko dodatkową sentencją, mówiącą o zmniejszeniu kwoty do wypłaty, czyli tylko trzeba dodać nowy znacznik SENTENCJA_ZL_ZA_ZL ale nie usuwać dotychczasowych znaczników. Dla decyzji w których nie będzie zastosowana złotówka, znacznik SENTENCJA_ZL_ZA_ZL wydrukuje pusty tekst, więc spokojnie może być na stałe w szablonie decyzji, nie trzeba tworzyć dodatkowego szablonu.
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 08 sty 2016, 10:58

mam problem z znacznikiem "sentencja_zl_za_zł" ponieważ nie jest on dostępny w szablonie wydruku decyzji zasiłku rodzinnego. Mogę go dodać przy tekstach do decyzji jednak tam się nie wyświetla(pomimo że dochód został przekroczony a świadczenia należą się w pomniejszonej kwocie). Znacznik widnieje dostępny w grupie :Decyzje, a mój szablon decyzji do zr przypisany jest do grupy świadczenia rodzinne.
Wiec co dalej???
hydro-3
Stażysta
Od: 15 gru 2014, 12:48
Zajmuję się:

Napisano: 08 sty 2016, 11:01

hydro-3 pisze:mam problem z znacznikiem "sentencja_zl_za_zł" ponieważ nie jest on dostępny w szablonie wydruku decyzji zasiłku rodzinnego. Mogę go dodać przy tekstach do decyzji jednak tam się nie wyświetla(pomimo że dochód został przekroczony a świadczenia należą się w pomniejszonej kwocie). Znacznik widnieje dostępny w grupie :Decyzje, a mój szablon decyzji do zr przypisany jest do grupy świadczenia rodzinne.
Wiec co dalej???
https://public.sygnity.pl/forums//viewto ... 20&t=20490

pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 08 sty 2016, 12:06

Dlaczego program do ŚR po otrzymaniu odpowiedzi z Empatii dot. dochodów, składek nie uzupełnia tego automatycznie w danych osoby ?
mops2

Napisano: 08 sty 2016, 12:10

mops2 pisze:Dlaczego program do ŚR po otrzymaniu odpowiedzi z Empatii dot. dochodów, składek nie uzupełnia tego automatycznie w danych osoby ?
Bo nie ma takiego prawa, to jest zabronione przez MPiPS.

Ministerstwo wyraźnie wskazało, że dane uzyskane w wyniku weryfikacji nie mogą być automatycznie uznane za bardziej wiarygodne od tych które pozyskaliśmy od Klienta, a co za tym idzie nie mogą być mechanicznie kopiowane, tylko zawsze musi to być świadoma Wasza decyzja, poniżej fragment stanowiska Ministerstwa:

Obsługa spraw w kontekście pozyskanych informacji
W przypadku niezgodności pomiędzy danymi pozyskanymi w wyniku wywołania usługi, a informacjami pozyskanymi w trakcie postępowania administracyjnego, nie należy zakładać z góry większej wiarygodności danych pozyskanych z systemu zewnętrznego – w przypadku rozbieżności należy przeprowadzić normalne postępowanie wyjaśniające na bazie pozyskanych informacji. Nawet w przypadku danych identyfikacyjnych może się zdarzyć, że wystąpi rozbieżność w wyniku braku synchronizacji aktualizacji danych pomiędzy systemami zewnętrznymi.

W przypadku uzyskania odpowiedzi potwierdzającej informacje uzyskane od beneficjenta obsługa sprawy jest kontynuowana rutynowo jak w przypadku przedstawienia poprawnego zaświadczenia.

W przypadku uzyskania w odpowiedzi informacji niezgodnej z informacjami uzyskanymi od beneficjenta (oświadczenie) należy przeprowadzić weryfikację rozbieżności z udziałem osób zainteresowanych.

wyjaśnienia te każda Jednostka otrzymała z MPiPS za pośrednictwem CAS jako "Przewodnik po usługach".
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 08 sty 2016, 12:55

Znacznikami, które były używane dotychczas - dotyczące przyznanych świadczeń.
Różnica pomiędzy zwykłą decyzją, a decyzja dotyczącą złotówki za złotówkę różnic się tylko dodatkową sentencją, mówiącą o zmniejszeniu kwoty do wypłaty, czyli tylko trzeba dodać nowy znacznik SENTENCJA_ZL_ZA_ZL ale nie usuwać dotychczasowych znaczników. Dla decyzji w których nie będzie zastosowana złotówka, znacznik SENTENCJA_ZL_ZA_ZL wydrukuje pusty tekst, więc spokojnie może być na stałe w szablonie decyzji, nie trzeba tworzyć dodatkowego szablonu

W tym problem, że w szablonie dodałem tylko nowy znacznik SENTENCJA_ZL_ZA_ZL a pozostałe bez zmian. Czy może mieć na to wpływ, że decyzja zmieniana jest w całości a nie w części?
tomektomek

Napisano: 08 sty 2016, 13:31

Nie powinno, proszę wszystko sobie dobrze sprawdzić, bo gdzie indziej działa.
Gdyby jednak nie działało to proszę zgłosić na serwis.
pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Strona 59 z 87    [ Posty: 869 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem