Proszę sprecyzować pytanie o co dokładnie chodzi?aniawqe pisze:To jak prawidłowo uzyskać komuś dochód do trwającego zasiłku rodzinnego żeby poprawnie zadziałał mechanizm złotówka za złotówkę?
Nie no oczywiście możesz tak zrobić dopóki wniosek nie został rozpatrzony. Wczoraj odpisywałem że nieprawidłowe jest to co ktoś zrobił że miał już rozpatrzony wniosek i wydaną z niego decyzję, a potem wchodził z roli Administratora na korektę danych wniosku i tam dodawał dochody.aniawqe pisze:Petentka dostała pracę i chciałam jej z tego tytułu uzyskać dochód. Zawsze robiłam to przez modyfikację danych wniosku w zakladce dot. uzyskania. Wcześniej była informacja że tak się nie robi. Chciałabym zatem dowiedzieć się jak to zrobić "po Bożemu"
No zobacz sama - wniosek rozpatrzony i wydana do niego decyzja, więc jest to już dokument w którym nie wprowadzasz zmian. Na papierze również, przecież jak Klient donosi oświadczenie o nowym dochodzie, to nie bierzesz tamtego wniosku i nie kreślisz po nim (a przynajmniej tak mi się wydaje że nie należy tak robić). Podobnie w systemie informatycznym - jeśli modyfikujesz tamten już rozpatrzony wniosek, to tracisz jego oryginalną treść, nanosząc na niego dochód, którego nie było w momencie składania wniosku. Narzędzie w Administratorze do korekty wniosku jest dodane tylko dla sytuacji awaryjnych, kiedy np. trzeba coś poprawić dla zbioru centralnego.aniawqe pisze:No właśnie wniosek został rozpatrzony i decyzja jest już realizowana. Uczono mnie od kiedy pracuję że jeśli ktoś uzyska dochód należy go wprowadzić właśnie przez modyfikację. Chcę się dowiedzieć jak to faktycznie prawidłowo robić. Koleżanka z innego ośrodka również w ten sposób uzyskuje dochód w realizowanych decyzjach. jest to pewnie na pieszo wymyślony sposób przez pracownikówWięc jak to prawidłowo robić
aniawqe pisze:No jest to logiczne. Tak nauczono wiec tak robilam. Dziekuje w imieniu swoim i innych
aniawqe pisze:No jest to logiczne. Tak nauczono wiec tak robiłam. Dziekuje w imieniu swoim i innych