4 dni trzeba czekać na wywiad środowiskowy - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 4    [ Posty: 39 ]

Napisano: 21 maja 2014, 13:56

Witam.
Tak jak w tytule. W Koszalinie MOPS wprowadził zasady, że podopieczny musi czekać 4 dni w domu w godzinach od 11-15 tej. na pracownika MOPS-u. Nie wiem czy to zgodne z prawem i zasadami udzielania pomocy ale dla mnie jest to zwykła złośliwość i ograniczanie przez 4 dni mojego czasu. Pracownik podał, że będzie pomiędzy 27.05 a 30.05.2014r.
Jak to wygląda w innych miastach?.
mirek69081
Praktykant
Od: 21 maja 2014, 13:44
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2014, 14:07

eee, to przecież ułatwienie dla klienta. zamiast 14 dni roboczych wynikających z rozporządzenia.
:twisted:
p..

Napisano: 21 maja 2014, 14:10

p.. pisze:eee, to przecież ułatwienie dla klienta. zamiast 14 dni roboczych wynikających z rozporządzenia.
Nie jest to ułatwienie bo MOPS ma 14 dni na zrobienie wywiadu i nie określają konkretnego dnia kiedy przyjdzie pracownik ale okres 4 dniowy i przez 4 kolejne dni trzeba siedzieć w domu i czekać czy pracownik przyjdzie czy nie.
mirek69081
Praktykant
Od: 21 maja 2014, 13:44
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2014, 14:15

moja odpowiedź była mocno ironicznie zabarwiona, jednak brak jest obowiązku wskazywania konkretnego terminu lub umawianie. równie dobrze pracownik mógłby powiedzieć, że przyjdzie na wywiad w ciągu najbliższych 14 dni roboczych. ja akurat umawiam się na terminy, ale nic na mnie takiego obowiązku nie nakłada.
p..

Napisano: 21 maja 2014, 15:08

Wywiad nalezy przeprowadzic do 14 dni. Mnie zdarza sie umawiać max. do 7 dni - zależy od oblozenia, ale czasem tez na dzień nastepny. Ale bardzo - czasem. Interwencje oczywiscie tego samego dnia:/
Nie widzę mirku podstaw do wzburzenia
graza953

Napisano: 21 maja 2014, 15:09

Pracownik socjalny może umówić się na wywiad środowiskowy na konkretny dzień i godzinę ale nie jest to nigdzie zapisane. To wynika raczej z oszczędności czasu zarówno pracownika jak i podopiecznego. Ale większość klientów Osrodka to osoby bezrobotne, nie wykazaujące większej aktywności w poszukiwaniu pracy więc chyba nie zbawi ich te pare godzin w tygodiu.
fox13

Napisano: 21 maja 2014, 15:13

O, sorry
nie doczytalam
ja wyznaczam konkretny jeden dzien ale zakres 4 godzin

może tak zapytać w mopsie w Koszalinie - dlaczego
graza754

Napisano: 21 maja 2014, 15:19

to pewnie godziny w jakich pracownik socjalny podejmuje prace w terenie.
fox13

Napisano: 21 maja 2014, 15:31

mirek69081 pisze:
p.. pisze:eee, to przecież ułatwienie dla klienta. zamiast 14 dni roboczych wynikających z rozporządzenia.
Nie jest to ułatwienie bo MOPS ma 14 dni na zrobienie wywiadu i nie określają konkretnego dnia kiedy przyjdzie pracownik ale okres 4 dniowy i przez 4 kolejne dni trzeba siedzieć w domu i czekać czy pracownik przyjdzie czy nie.
Mirku69081 jeśli pracownik socjalny by chciał ci na złość zrobić to byś musiał siedzieć dwa tygodnie w domu w godzinach pracy terenowej a on by przyszedł ostatniego dnia w terminie kiedy musi przeprowadzić wywiad więć moim zdaniem to ułatwienie dla ciebie.
masakrrrr

Napisano: 22 maja 2014, 10:25

Mirek być może denerwuje się bo mu uciekają dni pracy dorywczej, której nie wykazuje oczywiście bo jest osobą bezrobotną....
A....

Strona 1 z 4    [ Posty: 39 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x