Opowiedz o swych traumatycznych przeżyciach z SI KDR - Karta Dużej Rodziny

Strona 20 z 31    [ Posty: 304 ]

Napisano: 31 lip 2017, 12:06

@ubu
Doskonale przewidujesz przyszłość. :mrgreen:

@up
Dołączam się.
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 09 sie 2017, 8:17

Help na desku leży mail o pilną pomoc nikt się nim jeszcze nie zajął już 3 dzień, kiedyś był telefon i szło się w ciągu godziny dodzwonić, teraz ostał się ino sznur od phona? :shock: :mrgreen: :ugeek:
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR

Napisano: 11 sie 2017, 8:28

Działa wam wyszukiwanie ulic ?
Próbuje bezskutecznie wprowadzić ulicę w adresie szkoły wyższej, i nic nie wyszukuje,tym bardziej że ulicy nie można wpisać "z palca".
WhiteFox
Praktykant
Od: 04 sie 2017, 9:59
Zajmuję się: KDR, DM, Pomoc Materialna dla uczniów

Napisano: 11 sie 2017, 9:43

ja wczoraj wpisałam tylko nazwę uczelni i planowany termin ukończenia szkoły i nic poza tym i system łyknął. Nie znałam dzielnicy we Wrocławiu gdzie się znajduje uczelnia, a wnioskodawca nie napisał, więc nie będę się szarpać
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 19 wrz 2017, 9:40

Kochani byłem wreszcie na szkoleniu z KDR. Tak... wreszcie po 3 latach nadeszła takowa dobra zmiana, no i wszystko stało się jasne, gdyż dowiedziałem się tam najczęściej tego jak w czarnej d...ziurze jesteśmy drodzy koledzy i koleżanki, którym po...drzucono tę ś...wietną najczęściej dodatkową, nieodpłatną, wspaniałą robotę. :shock: Pan szkoleniowiec był spoko i najczęściej to nam bardzo współczuł. Wyjaśnił parę nieoczywistych oczywistości, a potem niechętnie, ale stanowczo utwierdzał nas, że prawdopodobnie jesteśmy na samym końcu łańcucha pokarmowego, dlatego też odtąd sami już musimy wszystko robić, wszystko wiedzieć, ponieważ na nikim innym, tylko na nas samych stoi cała ta ustawa, program i wszystko co się z tym wiąże. A odpowiadamy za to nie tylko przed Bogiem i historią, ale także przed ustawodawcami, którzy mnożą paragrafy na potęgę, tak aby na każdego z nas tych paragrafów starczyło. :? Tak że głowa to góry, bo będzie tylko lepiej 8-)
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor

Napisano: 19 wrz 2017, 12:14

To fantastycznie!
Pojechać na szkolenie po to by usłyszeć, to co pewnie od dawna sam wiesz i to co sam chciałeś usłyszeć (oczywiście mam na myśli to, że ta karta jest spychana zawsze na drugi plan).

Mam nadzieję, że szkoleniowiec oprócz dołowania cię, wyjaśnił chociaż parę trudniejszych przypadków odnośnie KDR poruszanych m.in na tym forum.
Spytałeś o wersję elektroniczną karty w 2018? czy już wiedzą jak to ma wyglądać? czy to tak daleka przyszłość, że jeszcze nie mają systemu opracowanego?
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 19 wrz 2017, 16:36

ubu pisze: dlatego też odtąd sami już musimy wszystko robić, wszystko wiedzieć, ponieważ na nikim innym, tylko na nas samych stoi cała ta ustawa, program i wszystko co się z tym wiąże. A odpowiadamy za to nie tylko przed Bogiem i historią, ale także przed ustawodawcami, którzy mnożą paragrafy na potęgę, tak aby na każdego z nas tych paragrafów starczyło. :? Tak że głowa to góry, bo będzie tylko lepiej 8-)
NIE BARDZO ROZUMIEM TE STWIERDZENIA?
naitsyrk85
Starszy referent
Od: 27 cze 2013, 10:30
Zajmuję się:

Napisano: 20 wrz 2017, 8:22

Na przykład 1 stycznia 2018 roku po zmianach np. w kwestii wniosków o elektroniczne KDR (które będą odpłatne 9,21 jak duplikat wymagane na nie będą m. in. nr tel. i poczty elektronicznej) sami musicie sobie zaktualizować wnioski o KDR odnośnie nowych zmian, Ministerstwo może tak jak tym razem w akcie łaski przygotować jakiś wzorzec, ale nie musi, wszystkie dokumenty dotychczas przedstawiane przez klienta nadal obowiązują z tą różnicą że sami elektronicznie macie sobie je znajdywać o kwestiach innych takich jak orzecznictwo, mediacje, terminy, odpowiedzialność i paru innych nie będę już nawet wspominać. Makaz z zasady systemy elektroniczne i urzędnicy najniższego szczebla nie nadążają za ustawodawcą ;) No udało mi się parę kwestii dopytać, ale nie było łatwo, np. poszła fama nawet w mediach że od 1 stycznia 2019 będą mogli otrzymywać KDR rodzice który mieli kiedyś 3 dzieci, a to nie prawda, nawet tego nie sprostowywano, bo dobra fama nie jest zła :D, a dla przykładu dla mnie nowością np. było usłyszenie że rodzinę "w myśl" ustawy KDR stanowi także konkubinat z 3 dzieci i żadne z rodziców nie musi być biologicznym rodzicem tej 3 dzieci w związku z wyrokami Wojewódzkich Sądów Administracyjnych :o
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor

Napisano: 26 paź 2017, 9:36

ubu pisze:np. poszła fama nawet w mediach że od 1 stycznia 2019 będą mogli otrzymywać KDR rodzice który mieli kiedyś 3 dzieci, a to nie prawda
No jak fama, jak to w ustawie jest zapisane. :roll:

Od 1 stycznia art.4 ust 1 będzie wyglądać tak:

"Prawo do posiadania Karty przysługuje członkowi rodziny wielodzietnej, przez którą rozumie się rodzinę, w której rodzic (rodzice) lub małżonek rodzica mają lub mieli na utrzymaniu łącznie co najmniej troje dzieci bez względu na ich wiek"

wyboldowanie moje - w opinii szkoleniowca to jest nieprawda? :shock:
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 27 paź 2017, 8:32

No niestety, ale na szczęście dla nas to chyb prawda, też nie chciałem wierzyć ale szkoleniowiec wyglądał na przekonanego i to wyjaśnił, już nie pamiętam wszystkich szczegółów jak to wyjaśniał :lol: , ale po głębszym zastanowieniu jakie np. mielibysmy możliwości sprawdzić, że ktoś miał 3 dzieci i one np. umarły i tez im by się należała karta, trochę przerażająca wizja :shock:
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor

Strona 20 z 31    [ Posty: 304 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x