Warsztaty dla rodziców - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 07 maja 2015, 11:49

Asystenci jakie stosujecie metody przekonywania rodziców do udziału w warsztatach podnoszących umiejętności opiekuńczo-wychowawcze?? Mam problem z rodzinami, ponieważ nie chcą w nich uczestniczyć-główne powody: bo im się nie chce, jest daleko, to nic nie da. Jak ich zmotywować???
Monikaa

Napisano: 08 maja 2015, 11:47

Zapytać, czy chcą coś zmienić. Czy chcieliby mieć lepsze relacje z dziećmi. Czy czują, że nie jest dobrze/ich metody nie są skuteczne. Czy swoim zachowaniem/postępowaniem wobec dzieci rzeczywiście osiągają to, czego by chcieli dla siebie i swoich dzieci. I w ogóle czego by chcieli dla swoich dzieci. Może się to wydawać banalne ale taka konfrontacja tego, czego chcę dla swoich dzieci z tym, jak się wobec nich zachowuję pomaga uwidocznić czasem ewidentne rozbieżności. Poznałam te metodę na spotkaniu rodziców z pedagogiem szkolnym w przedszkolu mojej córki. I mimo, ze skończyłam pedagogikę opiekuńczo-wychowawczą, w głowie dopiero wtedy zaświtała mi wielka żarówka;) Zastosowałam w pracy, modyfikuje do różnych sytuacji; uważam, że przydaje się do wzbudzenia motywacji. Jasne, że zaraz potem będzie "ale i tak nie mam czym dojechać" i takie tam ale motywacja już się pojawia. A jak rodzice mówią, że chcieliby spróbować podnieść swoje kompetencje, to już na prawdę połowa drogi za nami. Według mnie.
Lisbeth

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x