Ważna informacja dla Wykluczonych Opiekunów - Świadczenia rodzinne

Strona 5 z 19    [ Posty: 184 ]

Napisano: 21 lut 2014, 22:17

mm - wszyscy tu wkoło Ci tłumaczą, że tego się nie ,,ugra\'\' przy tym wyroku a Ty w kółko to samo, bez znaczenia czy będzie to zasiłek czy świadczenie tak będzie jak piszesz ,,nic więcej nie uda nam się wywalczyc, nawet grosiczka podwyżki\'\'
~Kati

Napisano: 21 lut 2014, 22:26

i jeszcze jedno, od lipca dopiero nowa ustawa wprowadzała kwotę 620 zł ale już na nowych warunkach i powiedzmy, że nie byłoby decyzji wygaszających i ustawodawca by zostawił tych z prawami nabytymi to i tak byłoby 520 zł
~Kati

Napisano: 21 lut 2014, 22:34

Grosiczek podwyzki to był w przypadku przywrócenia nam prawa do świadczenia pielegnacyjnego w postaci zasiłku. Na nim to juz pewnie zostaniemy przy tej kwocie.

A jak będzie w przypadku przywrócenia nam na świadczenia pielęgnacyjnego w postaci świadczenia pielęgnacyjnego tak jak prawidłowo powinno byc, to jeszcze nie wiadomo jak bedzie. I to kwestię pozostawmy, zeby później co do niej mogli wypowiedziec sie eksperci. Ale najpierw niech przywrócę i te 520, ale w świadczeniu pielęgnacyjnym.
~m&m

Napisano: 21 lut 2014, 22:45

nie mogą w świadczeniu pielęgnacyjnym, bo zmiana w ustawie od lipca wprowadziła inne zasady, a stare śp ,,wyleciało\'\' z obiegu i chcąc zwrócić prawa nabyte nie mogą pod tą nazwą, bo nie może być w obiegu prawnym dwa śp, a wiadomo spec ustawa musi być zgodna z ustawą zasadniczą musi być zgodna z ustawą zasadniczą
~Kati

Napisano: 21 lut 2014, 22:46

\"Ty nawet niedouczony wykluczony czytac nie potrafisz - w ktorym miejscu TK w wyroku wskazał ze nalezy przywrocic prawo do świadczenia pielegnacyjnego?
W żadnym analfabeto, mieliscie prawo nabyte 520 i te 520 przywracają. A sp to juz dzis całkiem inne zasady ma ktorych nie spełniacie wiec nie mozna przywrocic czegoś do czego nie spelniacie warunków.
Ale to juz za skomplikowane jak widac dla was\"

Już nie raz pisałam, ze trybunał nie musiał pisać tego dosłownie, bo wynika to z sentencji i uzasadnienia wyroku.
I do czego nie spełniamy warunków, skoro nawet wg tego projektu ustawy mamy spełniac warunki do swiadczenia pielęgnacyjnego wg poprzednio obowiazujacej podstawy prawnej. Cofamy się do daty sprzed wpowadzeniem ustawy zmieniajacej, tak jakby nasze świadczenia nie uległy nigdy wygaszeniu. Czy wtedy to był zasiłek czy świadczenie pielęgnacyjne? A przy tak nabytych uprawnieniach w dalszej częsci dotyczyc ma nas zasada trwałości ostatecznych decyzji administracyjnych. Nasze decyzje nie tracą żadnej mocy, pomimo, że zmianie ulega podstawa prawna wg której nowi swiadczeniobiorcy mają nabywac swoje uprawnienia.
Także wychodzi dla kogo jest to bardziej skomplikowane.
~m&m

Napisano: 21 lut 2014, 22:49

Czytaj Kati niżej , tak długo az zrozumiesz i wtedy wskaż mi dokładnie w czym sie pomyliłam, a nie wciskasz tu swoją starą śpiewkę.
~m&m

Napisano: 21 lut 2014, 22:56

,,Nasze decyzje nie tracą żadnej mocy\'\' tak ale wg ustawy obowiązującej w dniu przyznania czyli nadal mi wychodzi 520 zł
~Kati

Napisano: 21 lut 2014, 23:01

To już napisałam niech będzie i 520zł, ale w świadczeniu pielęgnacyjnym. Czyli żadna strata dla rządu, a myslę najbardziej wszystkim chodzi o to swiadczenie pielegnacyjne.
~m&m

Napisano: 21 lut 2014, 23:03

m&m przykro mi ale nie od dzisiaj wiadomo, że ani Ty nie przekonasz się do mojego zdania /i wielu innych/ a ja na pewno nie przekonam się do Twojej opinii, oczywiście masz to tego prawo i może mnie nie przekonasz ale spróbuj innych, miłego wieczoru
~Kati

Napisano: 21 lut 2014, 23:15

1. nabyliście prawa na podstawie starych przepisów.
2. wasze nabyte prawa to 520 + składki.
3. pierwszego lipca zabrali wam 520 i składki - wasze nabyte prawa.
4. trybunał orzekł, że to odebranie było niezgodne z konstytucją i ustawodawca powinien poprawić.
5. projekt zakłada, że dostaniecie z powrotem to co wam zabrali.

\'wtedy to był zasiłek czy świadczenie pielęgnacyjne?\'

Wtedy to było świadczenie. Ale nowe przepisy obowiązują i nikt nie uważa raczej, że są niezgodne z konstytucją. (bo nikt nie sprawdzał) Na pewno nie robi tego TK w wyroku z 5 grudnia.

\'Nasze decyzje nie tracą żadnej mocy\'

Wasze decyzje nie istnieją bo wygasły. Niezgodnie z prawem, ale to nie zmienia faktu, że ich już nie ma. Jak ktoś Cię zastrzeli to mimo, że nielegalnie - Ty nie żyjesz.

\'pomimo, że zmianie ulega podstawa\'

Nie pomimo, że zmianie uległa. To nie ma związku. Wam wygasło / zmianie uległa to są dwie różne sprawy. Wy macie mieć to co wcześniej mieliście, zanim wam wygasło, a to co jest przyznane po \"zmianie uległa podstawa\" to zostaje jak jest.

\'jak będzie w przypadku przywrócenia nam na świadczenia pielęgnacyjnego w postaci świadczenia pielęgnacyjnego tak jak prawidłowo powinno byc, to jeszcze nie wiadomo jak bedzie.\'

Nie będzie takiego przypadku bo tak się nie da. Składajcie wniosek do rzecznika, że SZO/SP/ZDO jest naruszeniem konstytucyjnej zasady równości - tu możecie coś ugrać.

\'wskaż mi dokładnie w czym sie pomyliłam\'

Cały czas popełniasz jeden podstawowy błąd doszukując się w wyroku TK słów - \'przywrócenie prawa do SP\' - reszta z tego wynika.
~Iks

Strona 5 z 19    [ Posty: 184 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x