Weryfikacja sald
Re: Weryfikacja sald
pepe to podpowiedz jeszcze jak zweryfikować saldo konta np. 201 na ktorym dokonuje się ksiegowań jeszcze po 15 stycznia ?
Pierwsza weryfikacja do 15 stycznia a w razie konieczności jeszcze druga przed bilansem ( tylko tych kont, których salda zmieniły się np. 201)
jak na 15 stycznia zrobić weryfikacje jak nie przeksiegowane sa konta zespołu 2,4,7???
Funia, ja weryfikuję konta bilansowe, wykazuję takie stany jakie są do dnia 15 stycznia. Obowiązek jest spełniony. Stany sprawdzone. Natomiast to co dzieje się na kontach jeszcze później to już inna sprawa /wpływają f-ry, to na nich jest przecież pieczątka wpływu i wiadomo, że wpłynęły po inwentaryzacji. Przed sporządzeniem bilansu robię wydruki kont /analityka i syntetyka/. Końcowe przeksięgowania na wynik nie mają tu nic do rzeczy.
to robisz weryfikacje na 15 stycznia kont zespołu 4 i 7 przed przeksiegowaniem na wynik finansowy?
kont 4 i 7 się nie inwentaryzuje, tylko te konta na koniec roku, które maja salda.
JA WIEM ŻE SIE NIE INWENTARYZUJE ALE robiąc inwentaryzacje na 15 stycznia konta te maja salda bo są nie przeksiegowane na wynik finansowy. (Ja przeksięgowania robię przewaznie w lutym)
Funia, jeszcze raz podkreślam: weryfikuję konta bilansowe, a nie wynikowe. Pozdrawiam
Oprócz Weryfikacja sald - Księgowość przeczytaj również:
przeksięgowanie wydatków
księgowanie 201/240
brak kasy a obieg dokumentów i plan kont
odpis na zfss
opis faktur na dożywianie małopolska
20% dla gminy dłuznika
dodatek specjalny pokl księgowa
zwolnienie lek.
pomocy rzis
jaki rozdział Dom samotnej matki
ekspes do kawy
Trwały zarząd nieruchomości Pomocy
gdzie w bilansie powinnam ująć saldo konta 409?
RZiS
podstawa wymiaru wynagrodzenia za czas choroby
jak księgujecie ??