wezwanie do zajęcia stanowiska - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 20 gru 2021, 13:38

Witam serdecznie, czy mógłby mi ktoś udzielić informacji,co mam zrobić kiedy komornik wysłał wezwanie do zajęcia stanowiska? Pracuje w alimentach od nie dawna i jeszcze się w tym wszystkim gubię :/
A chodzi o to, że dłużnik wysłał do komornika wniosek o obniżenie płatności, opisuje swoją sytuację zawodową, że nie ma z czego płacić i tak dalej i prosi o rozpatrzenie wniosku i taka informacja przyszła do GOPSU wraz z pismem od KS o wezwanie do zajęcia stanowiska, co powinnam zrobić? Jak odpowiedzieć na taki wniosek? Jakieś pismo do KS?
Proszę o pomoc plisss????
Ediii87
Praktykant
Od: 26 paź 2021, 16:35
Zajmuję się: Świadczenia wychowawcze oraz świadczenia z funduszu alimentacyjnego.

Napisano: 28 gru 2021, 22:52

ja był odpisała, że wierzycielka spełnia warunki do pobierania fa i dlatego stanowisko OPS Waszego jest takie, że Wy wypłacacie zgodnie z wyrokiem i kryterium fundusz w takiej a nie innej wysokości. Ty nie masz możliwości przecież decydowania o tym, jak dłużnik dogada się z komornikiem. Zasadą jest 3/5 wynagrodzenia komornik może wziąć na poczet alimentów. Takimi pismami mam wrażenie komornik chce wykazać, że on by chciał iść komuś na rękę, no ale OPS już nie, co jest nieprawdą. U mnie na około 15 osób wysłanych do komornika w celu dogadania się co do zmniejszenia potrąceń z wynagrodzenia dwojgu się tylko a może i aż udało dogadać.
Nie wiem jak u Was ale nasz OPS idzie dłużnikom na rękę w takim sensie, że rozkładamy im zaległość wraz z odsetkami na raty. I jeśli to cała zaległość występujemy do komornika o zawieszenie postępowania. Wtedy na czas spłaty rat nie powinien zajmować mu wynagrodzenia.Ale to tylko w sytuacji, kiedy już wierzycielka też nie korzysta, dług jest stary.
HanaOgi
Praktykant
Od: 28 gru 2021, 22:13
Zajmuję się: fa

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x