Wierzycie że Jan Paweł II dokonał cudu? - HYdE PaRK

Strona 1 z 6    [ Posty: 55 ]

Napisano: 15 lut 2013, 23:55

Dziś mówili o kolejnym pomyślnym kroku ku kanonizacji JPII i uznania jego cudu.
Szanowałem naszego papieża. To był wyjątkowy człowiek. Darzyłem go ogromnym szacunkiem ale... wątpię że dokonał kiedyś jakiegokolwiek cudu. To nie możliwe z naukowego i racjonalnego punktu widzenia. Nawet Jezus nie czynił cudów. Nauka już wszystko podważyła. Ktoś tam pewnie faktycznie nagle ozdrowiał ale raczej nie dzięki JPII. Życie, śmierć czy choroba zależy czasem od zwykłego farta a nie jakiejś magicznej siły lub boskiej mocy. Rzadko bo rzadko ale niektóre schorzenia samoistnie się cofają. Ci ludzie ponoć nadal są chorzy tyle że ich dolegliwości zmieniły taktykę. Przysnęły. Tak się dzieje nawet z nowotworami. To złożoność naszego organizmu a w szczególności mózgu a nie sprawa cudu.
A wy co o tym myślicie?
~Adam

Napisano: 16 lut 2013, 1:10

\"To nie możliwe z naukowego i racjonalnego punktu widzenia\" - to jedna z istotnych cech cudu.
~cud

Napisano: 16 lut 2013, 9:24

Adam - nie chialbym Cie urazić ale moim zdaniem jesteś psychopatą ;)

Oczywiscie to slowo sie zle kojarzy ale poprostu masz pewne nidobory zachowan spolecznych.
Większość ludzi mimo iż uważa sie za wykształocnych i świadomych wierzy w cuda, religie, zabobony czy sny.

Ja zglebilem praktycznie wszystkie religie tego swiata: i katolockie ryzmsko, prawoslawie, zielonoswiatkowcow i pseudo kat: jehowi mormoni, wschód - budda konfucjiusz, tora i stary testament, deniken - kanon abisynski i \"niekanoniczne pisma\", krishna i przyglosci - indie, praktycznie przez kilka lat łaziłem na wyklady teologii swieckiej ... i w zadnej religii nie udalo mi sie znaleźć tej iskierki wiary.

MOim zdaniem niedobor tej umiejstnosci spolecznej nie jest jakos szczegolnie dotkliwy - ale jest to zachowanie psychopatyczne.

Widzisz czesc ludzi z internetowych zrodel ok 5% ma takie niedobory i masz je rowniez i Ty ;)

Oczywiscie mozna do tego podjesc inaczej !
Czemu masz te noiedobory ? Czemu niektorzy ludzie maja taki niedobór ?

I zamiast odpowiedzi bedzie pytanie: Czemu w polsce nie rośnie zioło skuteczne na leczenie malarii ?

P.S.

Adam odezwij sie na priv do mnie , jest dobry deal do zrobienia ;)

~dluznik

Napisano: 16 lut 2013, 12:49

Cud. Znak widzialny laski niewidzialnej. Wierzymy.
~k

Napisano: 16 lut 2013, 12:50

ma być- łaski
~k

Napisano: 16 lut 2013, 13:20

gdyby cuda się zdarzały, to byśmy nie mieli tego całego\"burdelu\" w parlamencie
~krzychu

Napisano: 16 lut 2013, 14:02

Adam, paradoksalnie masz rację, choć nie w taki sposób, jak ci się wydaje. Faktycznie ani Jan Paweł II, ani nawet Jezus nie czynili cudów, obaj modlili się do Boga - a On czynił cuda - wystarczy przeczytać Ewangelię, czy też szerzej równieć całe Pismo Św - każdy prorok, czy też apostoł, czy święty - modlili się do Boga i On czynił cuda. Choćby wskrzeszenie Łazarza, Pan Jezus powiedział \"Dziękuję Ci Ojcze, że mnie wysłuchałeś (...)\", przy rozmnożeniu chleba również Jezus najpierw odmówił modlitwę itd itd.
Cuda czyni Bóg - przynajmniej tak wierzymy.
pozdrawiam
~Tomek

Napisano: 16 lut 2013, 14:25

Cuda czyni Bóg, ale \"zmusić\" go do tego może tylko świety - jest to taki miernik świętośći jak kowalski się modli o zdrowie dla tesciowej i ona wyzdrowieje - to nie jest CUD, ale jak kandydat na swietgo modli sie i akurat ktos ozdrowieje - to jest CUD ?

a taki Pio, dziurki sobie robił fenolem a cuda były...
~dluznik

Napisano: 16 lut 2013, 15:36

Jedno i drugie może być cudem, nie każdy cud musi być \"spektakularny\" i nie tylko \"święty\" może. A Ojciec Pio nie robił sobie dziurek. Był również wspaniałym człowiekiem, szanowanym również przez niewierzących, także takie insynuacje są nie na miejscu ...
pozdrawiam
~Tomek

Napisano: 16 lut 2013, 18:06

Czy to forum jest do takich dyskusji/? opowieści adasia naprawdę mnie nie interesują a tym bardziej czy wieży czy nie .....
~stasek

Strona 1 z 6    [ Posty: 55 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x