kontynuacja dodatku, wniosek złożony w styczniu, umowa do stycznia w której czynsz wynosi 400 zł i metraż wynosi 55 m. Pani przedstawia mi nową umowę zawartą 18.01 2016 obowiązująca od 01.02.2016 r. i w niej większy metraż 90 m i co za tym idzie również czynsz 600 zl. Jakie kwoty przyjąć na dzień złożenia wniosku jest stara umowa , wydatki z miesiąca składania wniosku czyli 400 zl
tak dotyczy tego samego mieszkania , lokatorzy z lokum obok wyprowadzili się i zarzadca pozwolił tej rodzinie zająć dodatkowe pokoje i dlatego większy metraż i czynsz. Tak sobie mysle, że przecież skoro w trakcie pobierania dodatku mieszkaniowego/ dodatek do 31 stycznia/ nie maja wpływu inne zmiany poza wyprowadzka to może niech poprawia nową umowę od 01.01.2016 r i wtedy mam wniosek też ze stycznia i przyjmuje wtedy nowy metraż i nową kwotę czynszu
na wniosku ma się znaleźć stan na dzień jego składania a więc jeszcze 55 m jak sama stwierdziłaś nowa umowa BĘDZIE obowiązywać od 1 lutego .... a więc niech wycofa ten wniosek i przyjdzie w lutym..... innego wyjścia nie ma
Dobre pytanie, zwłaszcza pierwsza część. Grozi przekroczenie powierzchni maksymalnej i brak dodatku w ogóle. W takiej sytuacji lepiej uznać dotychczasową powierzchnię.
Nie dopuszczalne jest moim zdaniem proponowanie zmiany umowy. Musimy wymyślić rozwiązanie przy obecnej.
Wydaje się w ogóle najlepiej przyjąć dotychczasową powierzchnię, nie wydaje się to mocno krzywdzące, zwłaszcza wobec zagrożenia jw.
Nie po to jednak się włączam, by potakiwać. Otóż zauważmy, ze Ustawa nie wskazuje terminu , to jedynie zapis na formularzu, jedynie forma, sposób podania, bez ustawowego umocowania. Tymczasem sposób wykorzystania każdego formularza z zasady dostosowuje się do konkretnych potrzeb. Zatem mogę zgodzić się, by wstawić docelowe dane, czyli nową powierzchnię. W końcu dodatek ma pokrywać realne przyszłe wydatki, a nie rozliczać przeszłość.
To byłoby podobnie jak osobą zmarłą teraz (jak na sąsiednim wątku). Stan już wiadomy przyjmujemy na przyszłość i nie zważamy co było rano.