zgon członka rodziny - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 20 sty 2016, 13:27

Witam
Mam pytanie dotyczące przyznania dodatku mieszkaniowego. Wspólne gospodarstwo domowe prowadzi ojciec, syn i wnuk. Klient złożył wniosek o przyznanie dodatku mieszkaniowego w miesiącu styczeń 2016r., dochód bierzemy za 3 miesiące, ale w styczniu zmarł jeden z członków rodziny, który posiadał dochód. Czy jego świadczenie wliczamy do dochodu, czy tylko dochód pozostałych członków rodziny. Proszę o odpowiedz
Dziękuję
ania 1212

Napisano: 20 sty 2016, 13:44

bierzemy stan na dzień składania wniosku i zasada jest prosta jeśli w tym czasie jest dana osoba to i jest jej kasiorka . jeśli nie ma to i kasiorki się nie wykazuje
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 20 sty 2016, 13:48

Dziękuję ;)
ania 1212

Napisano: 21 sty 2016, 9:32

Jeżeli był jedynym żywicielem rodziny to ja biorę proporcjonalną część jego dochodów.
Fantomas

Napisano: 21 sty 2016, 10:34

Fantomas gratuluje czarnego humoru ........... może jeszcze seans spirytystyczny co ? ....... ale zamiast tablicy ouija proponuje C2H5OH
małe ww
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 21 sty 2016, 11:05

małe ww gratuluje braku wiedzy. Za chwilę powinieneś coś jeszcze napisać za swojego drugiego nicku PCV i przytakiwać sam sobie tak jak to robisz zazwyczaj :lol: :lol: :lol:
Fantomas

Napisano: 21 sty 2016, 11:21

Fajna to była komedia z Louis de Funès-em tylko, że tamten Fantomas był niebieski ty zaś jesteś całkiem zielony ...
Jak chcesz wykazać dochody osoby, której nie ma na liście członków gospodarstwa domowego ..... nie zastanowiło cię to ?
A tak wracając dodatek jest formą pomocy w opłatach a ty chcesz jeszcze kopać rodzinę za to że utraciła jednego z żywicieli ? gratuluję !!!!
A tak nawiasem jak już chcesz się przyczepić to na liście wyłączeń nie ma z dochodu nie ma zasiłku pogrzebowego lub odszkodowania za tz "skórkę" bo to właśnie rodzina dostanie ...... tylko nie bądźmy hienami cmentarnymi bo nie o to tu idzie
małe ww
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 21 sty 2016, 13:12

Czytaj moją odpowiedź powoli żebyś zrozumiał bo widzę że masz z tym straszne problemy.
W deklaracji wnioskodawca wpisuje z czego się rodzina utrzymywała w okresie 3 ostatnich miesięcy. Jeżeli jedynym źródłem utrzymania rodziny była powiedzmy emerytura zmarłego dziadka który mieszkał z nimi to znaczy że rodzina z tej emerytury robiła wszelkie opłaty, jadła, chodziła do kina ......
Wpisując jako dochód zero potwierdzasz nieprawdę co jest karalne. Nie wspomnę o naciąganiu samorządu na koszty. Nie wprowadzaj czytających to forum w błąd bo niektórzy są w stanie ci uwierzyć.
Proponowałbym abyś wybrał się na szkolenie dot. dodatków mieszkaniowych oraz zakupił coś z literatury dot. tego tematu.
Fantomas

Napisano: 21 sty 2016, 13:44

pewnie fantomas mówisz o szkolenia Bajora czy Ochockiej co ? ... no tak bo tylko tam można usłyszeć podobne dyrdymały
Weź do ręki druk deklaracji o dochodach i po woli na głos przeczytaj zdanie nad tabelą ........ Oświadczam, że w podanym wyżej okresie dochody moje i wymienionych wyżej kolejno członków mojego gospodarstwa domowego wyniosły
Mam nadzieje że któraś z osób tak potraktowana przez ciebie złoży odwołanie od decyzji
pozdrawiam i życzę poprawy samopoczucia :lol:
małe ww
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 21 sty 2016, 14:29

uważam, że na forum powinniśmy sobie pomagać pisać o tym jak my rozwiązujemy takie problemy na swoim podwórku a nie prześcigać się w dogadywaniu jeden drugiemu

my np. dochody zmarłego członka gospodarstwa domowego uwzględniamy w deklaracji 1/2 ale dotyczy to tylko męża lub żony bo łączy ich wspólność majątkowa tylko taki przypadek , ale też jak zostanie ktoś bez dochodów, nie korzysta z opieki to tez musi coś wykazać obojętnie jak to nazwie czy praca dorywcza czy bezzwrotna pomoc rodziny, a czasem doradzamy żeby składać wniosek jak te trzy miesiące czy więcej nie będą się liczyły do dochodów oczywiście to też wszystko zależy od sytuacji rodziny a każdy przypadek jest inny
zek1

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x