wniosek na dwójkę dzieci nieujętych w pierwszym wniosku - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 19 lut 2018, 14:15

Kobieta złożyła wniosek o KDR dla siebie, męża, dwójki swoich dzieci z pierwszego małżeństwa oraz jednego dziecka, którego ma z obecnym mężem. Karty zamówiłam i wydałam.
Teraz kobieta chce też karty dla dwójki dzieci obecnego męża z jego pierwszego małżeństwa, które z nim nie mieszkają, ale nie ma wobec nich ograniczonej władzy rodzicielskiej.
Czy kobieta może złożyć wniosek na siebie, czy mąż, jak mam wprowadzić nowy wniosek,jako uzupełnienie wniosku? bo jako nowej rodziny już wprowadzić ich nie mogę.Karty tamtej dwójce też się przecież należą, tylko w pierwszym wniosku ich nie ujęli. Jeżeli złożę wniosek jako uzupełnienie rodziny, to koszt obsługi będzie spoczywał na Gminie, co nie? Za taki wniosek nie należy się dotacja.
Pomóżcie
Ewi88
Praktykant
Od: 19 lut 2018, 13:52
Zajmuję się: KDR, AR

Napisano: 19 lut 2018, 16:19

Skoro w momencie składania pierwszego wniosku rodzice posiadali prawo do opieki nad dziećmi to ten nowy wniosek dla dwójki dzieci powinien zostać wprowadzony jak uzupełnienie rodziny. Osoba wnioskodawcy nie ma w tym wypadku zbyt dużego znaczenia, ale moim zdaniem powinien być to ojciec, ponieważ to on jest opiekunem tych dzieci.
SOFTIQ
http://www.softiq.pl
Herka
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 02 sty 2018, 17:03
Zajmuję się: KDR

Napisano: 20 lut 2018, 10:23

Dzięki za pomoc, tak zrobię.
Ewi88
Praktykant
Od: 19 lut 2018, 13:52