wniosek o leczenie zamknięte - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 31 sie 2012, 10:05

Zwracam się z ogromną prośbą.

Jestem nowym pracownikiem i członkiem GKRPA (a w zasadzie na półrocznym zastępstwie z przypadku) i przyszło mi kierować sprawę o wystąpienie do sądu z wnioskiem o leczenie odwykowe w zamkniętym zakładzie leczenia odwykowego.

Szczerze powiedziawszy nie mam pewności co do tego, jakie kroki powinnam teraz przedsięwziąć - nie mam do kogo się z tym pytaniem zwrócić?

Proszę powiedźcie mi co mam zrobić?

1. po wezwaniu na komisję/ komisje GKRPA orzeka o konieczności leczenia
2. wysłać na badanie przez biegłych (i tutaj wątpliwość - jak tego dokonać - wystosować pismo? Czy telefonicznie umawiam takie badanie? Ale do jakiego organu dokładnie wysłać to pismo o przebadanie? Zostaniemy obciążeni kosztem badania, tak?
3. kiedy już otrzymam opinię biegłych - wysyłam tą opinię, różne inne notatki w tym informację z policji z wnioskiem o leczenie odwykowe zamknięte (może istnieje jakiś gotowy wzór takiego wniosku, jakie informacje muszę zawrzec na takim wniosku?)
4. czy dodatkowo mam też napisać do sądu o wgląd w sytuację rodziny?

Pozdrawiam
Paula
~Paulina

Napisano: 31 sie 2012, 15:12

ad2.zawierasz umowę pomiędzy urzedem /wójtem/a biegłymi tj psychologiem i psychiatrą o przeprowadzenie badań w zakresie....... w terminie od dnia...do dnia.w umowie piszesz kwotę którą uzgadniasz z biegłymi i po otrzymaniu opinii i wystawiony przez nich urząd opłaca.
ad 3. piszesz wniosek do sądu z uzasadnieniem.
~z

Napisano: 03 wrz 2012, 10:45

napisałaś, że jesteś na zastępstwie, a więc najlepiej kontynuuj dotychczasową praktykę. Przecież komisja wcześniej działała, tak? U nas zawarcie umowy z biegłymi musi być poprzedzone rozpoznaniem rynku /zapytanie o cenę/, o ile planowane wydatki na opinie przekroczą kwoty z wewnętrznego regulaminu wydatkowania środków. Ale co urząd, to obyczaj. Oczywiście umowa z biegłymi musi być zawarta przez wójta/burmistrza. Kiedy już mam opinię, sporządzam wniosek do sądu, a do niego załączam wszystkie dokumenty, które potwierdzają problem alkoholowy.
Wzoru wniosku nie ma. Jeżeli potrzebujesz tzw. metryczkę, to podaj e-maila- wyślę Ci.
~kinga

Napisano: 03 wrz 2012, 12:52

kinga robisz zapytanie o cenę,a czy to musi być?.Jeśli na swoim terenie mamy biegłych z uprawnieniami.a do innej miejscowości będą dodatkowe koszty.
~z

Napisano: 03 wrz 2012, 16:20

my także mamy biegłych na swoim terenie, ale zgodnie z obowiązującym w moim urzędzie regulaminem wydatkowania środków publicznych, zapytanie muszę wystosować, o ile roczny koszt usługi będzie wyższy niż 5 tys. zł. Tak więc nie odpowiem na pytanie, czy musi to być. U nas tak. Koszty dojazdu są i tak po stronie zleceniobiorcy /wlicza je w koszt opinii/. Jeżeli będzie tańszy, niż biegli miejscowi, to nie ma podstaw, żeby nie zawrzeć umowy.
~kinga

Napisano: 04 wrz 2012, 13:49

Kinga - proszę o przesłanie tej metryczki na maila [email protected]

Z góry dziękuję :)
~Paulinka

Napisano: 04 paź 2012, 14:02

My kierujemy wniosek do Sądu bez opini biełych. Sąd sam robi badania przez biegłych, w związku z tym nie ponosimy kosztów biegłego.
~kaśka

Napisano: 08 paź 2012, 22:32

kaśka jesteś pewna,że nie płacicie?
u nas jeśli badania zleca sąd,to i tak nas obciąża kosztami
~xyz

Napisano: 09 paź 2012, 10:13

to zależy od sądu. Nasz zawsze nas obciąża. Podjęłam próbę przerzucenia na nich koszów, ale niestety przysłali pismo obciążające, strasząc nawet ,,egzekucją\'\':) Mamy zawartą umowę z biegłymi, którzy albo na nasz wniosek albo na wniosek sądu sporządzają opinię i wystawiają rachunek gminie.
~r.

Napisano: 14 paź 2012, 15:41

ad. 1 - nie GKRPA orzeka o konieczności leczenia...
ad. 2 - zalezy od Sądu. Ja mam umowę z biegłymi, psychologiem i psychiatrą, 300 zł za wspólną opinię. JAk wysyłam do sądu bez badań to płacę 40zł za wniosek i 380 zl zaliczki dla biegłych.
ad.3 Wszystkie dokumenty kserujesz dwa razy. Oryginały zostawiasz u siebie na wszelki wypadek. Do kompletu dokumentów dołączasz wniosek do sądu (napisz mi maila to Ci podeślę [email protected]) i pełnomocnictwo od wójta, burmistrza do występowania w sprawach o zobowiązanie do leczenia. Jeden egz. wraz pełnomocnictwem zostaje w sądzie drugi sąd przesyła do uczestnika postępowania.
ad.4 Jeśli uzasadnione, to kierujesz wniosek o wgląd w sytuację. Osobny wniosek, ale do tego samego sądu, wydziału...
Insp
Praktykant
Od: 14 paź 2012, 15:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x