prośba - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 28 lip 2012, 12:15

Wiatam w tym dziale Mam pytanie może mi poradzicie Mam znajomego - alkoholik \"próbujący trzeźwieć\" od kilku lat Obecnie w ZK za pijackie wyczyny...Zameldowany w świętokrzyskim ostatnio we Wrocku kilka lat, tu chce wrócić...Do dawnego miejsca zamieszkania nie ma sensu bo historia się powtórzy...Obecnie dostał namiary na Bogedaina na Ludzie ludziom na noclegownie i na Bractwo więzienne...Będzie pisał dzwonił ale nie wiadomo jaki będzie rezultat - a pod koniec sierpnia już wraca Czy możecie wskazać jeszcze jakieś miejsca gdzie mógłby się zwrocić? I na jakich warunkach? Z góry dzięki Pozdrawiam
~ef-ka

Napisano: 29 lip 2012, 20:02

Jeśli koszty pobytu pokryje OPS/ gmina ostatniego miejsca zameldowania to dzwoń po schroniskach i do OPS-ów o przyjęcie , podaj powód jak opisałaś. W takich przypadkach powinno się dać szansę człowiekowi, ale niestety Ośrodki z innych regionów nie chcą przyjmować ponieważ jest to dodatkowa praca,zwiększenie liczby bezdomnych, których się nie wykazuje do statystyk i taka jest prawda. Są problemy z odpłatnościami przez OPSy, które często nie mają pieniędzy, żądają wywiadów co miesiąc. Tego bezdomnego z innego regionu nie można aktywizować poprzez projekty ponieważ nie ma na nich kasy. U nas rusza fajny projekt i z innych rejonów mogliby się do niego dostać, jest przeszkoda , bo OPS-y z innych gmin nie zgadzają się na dodatkowe zasiłki . Piszę o bezdomnych , którzy od wielu lat przebywają w naszym schronisku. Mimo moich chęci,żeby ich aktywizować z w/w powodów nie mają szans na zmiany.Dla moich kierowników, dyrektora liczy się tylko liczba bezdomnych , którzy mają ostatnie miejsce zameldowania z naszego miasta, a liczba bezdomnych z innych terenów jest wyższa, jak to się mówi robię wywiady za friko , bo mam jeszcze oprócz schroniska teren i dlatego między innymi wysyłam tych przyjezdnych do miejsc z ostatnim zameldowaniem. Jesteśmy MOPSem na prawach powiatu , mamy zadania gminy i powiatu i z niektórymi gminami mamy problemy / żądają co miesiąc wywiad kontrolny
~MAGDA11

Napisano: 29 lip 2012, 22:53

Dzięki bardzo za radę...Czyli jak dobrze zrozumiałam OPS ze świtokrzyskiego musi pokryć koszty pobytu tu w jakimś schronisku we Wrocku? A kto ma się zwracać do tego OPS? On? Czy pracownicy schroniska we Wrocłwiu?
~ef-ka

Napisano: 30 lip 2012, 10:50

Należy skontaktować się z tym OPS, gdzie osoba miała OSTATNIE MIEJSCE ZAMELDOWANIA NA POBYT STAŁY. Niestety ten OPS nie musi się zgodzić na pokrywanie kosztów schroniska we Wrocławiu. Jeżeli osoba trafi prosto z ZK do schroniska we Wrocławiu, jego pracownicy na pewno będą kontaktować się z OPS ostatniego zameldowania osoby z zapytaniem, czy OPS pokryje koszty.
jerzozwierz
Referent
Od: 17 sty 2006, 23:22
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x