wniosek o przyznanie dodatku a komornik - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 13 kwie 2018, 14:26

Witam, prowadze dodatki od paru miesięcy po koleżance i mam teraz nowa rodzine, która chce złożyc wniosek o dodatek mieszkaniowy. Rodzina mieszka w bloku płaci śmieci i ścieki do Wspólnoty Mieszkaniowej ale Zarządcą mieszkania jest agencja nieruchomości rolnych i tam płaci czynsz. Rodzina ma zaległości za mieszkanie i komornika bo nie płacili kiedyś czynszu, teraz płacą regularnie... czy ja mogę przyznać dodatek? W tedy bezpośrednio płacony przez nas dodatek szedł by na konto zarządcy czyli tej agencji...
Ponadto muszę porównać czynsz do stawek gminnych i tu wogole nie rozumiem na co patrzeć; koszty eksploatacji i remontów przy spółdzielniach?
Monia86
Stażysta
Od: 29 sie 2017, 8:06
Zajmuję się: PS

Napisano: 18 kwie 2018, 21:00

Moim zdaniem trzeba przyjąć i rozpatrzyć wniosek obliczając wysokość dodatku, a jeśli wyjdzie dodatni, to go przyznać.
W trakcie obliczana należy kwotę CZYNSZU porównać z kwotą czynszu mieszkania gminnego o takiej samej powierzchni i możliwie podobnym standardzie. Jaśniej?
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 20 kwie 2018, 12:21

- PCW
Dziekuję za odpowiedz, też byłam za tym żeby przyznać.
A co do drugiej sprawy tego wyliczenia czynszu do stawek gminnych. U nas stawka bazowa wynosi 1m2 - 4,60 zł.( jak jest Łazienka i wc). Nie znam kwoty jaką płacą za czynsz bo jeszcze nie złożyli dokumentów, mieszkanie jest o pow. 71,20 czynsz prawdopodobnie około 600zł, czy mogę prosić o jakiś przykład wyliczenia czynszu, przyrównując do stawek gminnych...
Monia86
Stażysta

Napisano: 20 kwie 2018, 20:47

Stawka bazowa zapewne służy do wyznaczenia stawki dla danego rodzaju mieszkań przy zastosowaniu różnych mnożników, dodatków, zmniejszeń czy tp., jednak nie jest to sprawa z zakresu dodatków mieszkaniowych.
Teraz przykład.
Przyjmijmy, że konkretna stawka (ustalona w powyższy czy inny sposób) właściwa dla rozpatrywanego mieszkania wynosi 5,00zł/m². Skoro mieszkanie ma 71,20m², to odpowiadający mu czynsz wynosiłby 5,00zł/m²*71,20m²=356zł. Ponieważ 356<600, więc do dalszego ciągu obliczeń należy przyjąć 356zł.
Do tej kwoty należy teraz dodać w całości miesięczne opłaty tzw. niezależne od właściciela, tj. za ogrzewanie, śmieci, ścieki, wodę.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 23 kwie 2018, 10:11

PC, dziękuje bardzo za odpowiedź :)
Monia86
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU